Τράπεζες: ο καρκίνος που τρώει τα σωθικά μας

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματός του, που μόνο σε περίοδο πολέμου, έχουμε συναντήσει κάτι ανάλογο.

Η χώρα μπήκε σε μνημόνια με στόχο όχι να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, που δοκιμάζεται και υποφέρει, αλλά για να σωθούν οι τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να κλείσουν.

Έτσι λοιπόν, τα τελευταία οχτώ χρόνια όλες οι κυβερνήσεις εργάζονται για ένα και μόνο σκοπό: τη διατήρηση και την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών, με τίμημα την ευημερία των πολιτών.

Με άλλα λόγια επέλεξαν να σώσουν όχι τους Έλληνες, αλλά τις τράπεζες.

Έτσι λοιπόν, έχουμε ανθρώπους να μένουν άνεργοι και άστεγοι και από την άλλη τις τράπεζες να μαζεύουν όλο το ρευστό μετά από τρεις σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Τα νοικοκυριά διαλύθηκαν και κατέρρευσαν και οι τράπεζες γλίτωσαν την καταστροφή.

Το κούρεμα των κρατικών ομολόγων (PSI) και τα κόκκινα δάνεια δεν επηρέασαν τις τράπεζες, καθώς όχι μόνο πήραν τα χρήματα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά πληρώθηκαν για δεύτερη φορά τα κόκκινα δάνεια.

Ενώ δηλαδή τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εξοφλήθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση και θα έπρεπε να διαγραφούν, οι τράπεζες, όχι μόνο δεν τα διέγραψαν αλλά ξαναπήραν χρήματα από τις πωλήσεις των δανείων σε funds ή από την ενεργοποίηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Εδώ βλέπουμε σε όλο της το μεγαλείο την κερδοσκοπική πρακτική των τραπεζών που όμως είναι και παράνομη, καθώς απαιτούν χρήματα για δάνεια που έχουν ήδη πληρωθεί.

Ενώ, λοιπόν, ο λαός υποφέρει και οι τράπεζες ευημερούν, οι μνημονιακές κυβερνήσεις ανακάλυψαν τον αναβαλλόμενο φόρο με σκοπό να γίνουν ακόμη πιο πλούσιες οι τράπεζες και σε μια εποχή που ακόμη και οι άνεργοι πληρώνουν φόρο, οι πάμπλουτες τράπεζες δεν πληρώνουν φόρους ούτε ένα ευρώ.

Τα ποσά των κεφαλαίων που υπολογίζονται ως «αναβαλλόμενος φόρος» ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστικά το 55% των κεφαλαίων που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών προκύπτει από το εύρημα αυτό. Με τη μέθοδο αυτή εμφανίζουν υψηλό ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας και έτσι κατάφεραν να περάσουν και τα στρες τεστς.

Δυστυχώς, ούτε η αντιπολίτευση βγαίνει να καταγγείλει αυτές τις μεθόδους, καθώς συμμετείχε και αυτή στο “έγκλημα”.

Όσο για την κυβέρνηση, ετοιμάζεται αύριο να ενημερώσει τους βουλευτές της για το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει το μεσοπρόθεσμο και κάνει πολύ πιο δύσκολη την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Στα μέσα Ιουνίου, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα που αφορούν την τέταρτη αξιολόγηση.

Μέτρα ελάφρυνσης δεν θα περιλαμβάνονται και αυτό είναι χαρακτηριστικό του τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τον Αύγουστο, όταν “βγούμε” από το μνημόνιο.

Η μεταμνημονιακή εποχή θα βρει τις τράπεζες να ευημερούν και να μην μοιράζονται τον πλούτο τους με τη μορφή δανείων και το λαό να φωνάζει και να πεινά…

danioliptes.gr