Έξι χρόνια μετά την υπογραφή του εφιαλτικού PSI για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων και αυτό το ζήτημα μαζί με τα κόκκινα δάνεια, συνεχίζουν να απασχολούν το δημόσιο διάλογο και να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πολλές πολιτικές καριέρες χτίστηκαν με βάση αυτά τα θέματα και πολιτικά κόμματα τα επικαλέστηκαν προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών και μετά να τα ξεχάσουν.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση του τι έφερε τελικά το PSI, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να μιλάμε μόνο για αρνητικές επιπτώσεις. Πρώτα από όλα χιλιάδες μικρομεσαίοι έχασαν τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής, επειδή είχαν την ιδέα να επενδύσουν στο ελληνικό κράτος.

Να σημειώσουμε ότι το κούρεμα αφορούσε μόνο τους Έλληνες κατόχους ομολόγων ελληνικού δημοσίου και όχι ξένους οίκους και ιδιώτες. Παράλληλα, υπεγράφη η υπαγωγή των ομολόγων του δημοσίου στο αγγλικό δίκαιο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ελληνικά δικαστήρια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα. Τέλος, η υποθήκευση της χώρας χωρίς καμία απολύτως ωφέλεια έγινε πραγματικότητα.

Την ίδια εξέλιξη είχαμε και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπου η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Οι πλειστηριασμοί έχουν γίνει ηλεκτρονικοί και έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ πλέον γίνονται για χρέη ακόμη και πεντακοσίων ευρώ και αφορούν ακόμη και πρώτη κατοικία.

Την ίδια στιγμή γίνονται παραπάνω από χίλιες κατασχέσεις την ημέρα, δημιουργώντας μια εφιαλτική καθημερινότητα για τους Έλληνες πολίτες, καθώς μην ξεχνάμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι δανειολήπτες.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από το PSI και τα κόκκινα δάνεια.

Αν αναλογιστούμε ποιοι πήραν χρήματα για να καλύψουν τις απώλειές τους, τότε η απάντηση έρχεται αβίαστα: Οι τράπεζες!

Μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες εισέπραξαν ένα πακτωλό χρημάτων για το PSI και τα κόκκινα δάνεια.

Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι ενώ πληρώθηκαν για τα κόκκινα δάνεια, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εισπράττουν χρήματα για τα ίδια δάνεια.

Ενώ δηλαδή, πληρώθηκαν για ένα κόκκινο δάνειο, στη συνέχεια το πουλάν σε ένα fund και ξαναπληρώνονται ή έρχονται σε συμφωνία με το δανειολήπτη για μία ρύθμιση και εισπράττουν κανονικά τις δόσεις.

Δυστυχώς, κανένα πολιτικό κόμμα δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το PSI και τα κόκκινα δάνεια, παρά μόνο παρουσιάζουν πτυχές που εξυπηρετούν τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα.

Θα έπρεπε επιτέλους να αποκαλύψουν ποια είναι τα δάνεια που έχουν πληρωθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και να κοιτάξουν για μια φορά το συμφέρον των πολιτών.

Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με συνεχείς επισκέψεις στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών…

danioliptes.gr – kelda.gr