Στην Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, συμμετέχουν το υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι.
Βασικός σκοπός των μελών της Επιτροπής είναι η αναμόρφωση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όμως οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την αγορά εργασίας, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Η σημερινή πρώτη συνάντηση έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα και θα γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ δεν θα παραβρεθούν ο υπουργός Εργασίας και τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των συνδικάτων.
Στο μεταξύ, αύριο το πρωί στις 11:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιασθεί από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση της παράνομης καταβολής συντάξεων και επιδομάτων σε «μαϊμού» δικαιούχους από την οποία το Υπουργείο προσδοκά την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.
Θα τεθεί επίσης, το θέμα της αναδιάρθρωσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στη λήψη μέτρων που επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα, ώστε να εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, το ποσό των 4,8 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθούν περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ, η αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης και η αύξηση των ορίων ηλικίας.
Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν επεξεργασθεί και εναλλακτικά σενάρια μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 10%.
6ήμερη εργασία θέλει η τρόικα
Στα εργασιακά, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αναγκαιότητα περαιτέρω παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την ενίσχυση της ευελιξίας των ωραρίων εργασίας, με αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 6 μέρες, για ορισμένους κλάδους, τον καθορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες αντί για 12 που είναι σήμερα, την αλλαγή του ωραρίου εργασίας και την άρση των περιορισμών για τις βάρδιες.
Ζητούν επίσης τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στις απολύσεις και του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ούτε να πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ έχει τονίσει ότι θεωρεί άσκοπη οποιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».
ΑΜΠΕ
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.