Hellastat: Χωρίς ανάπτυξη, με ζημίες και χωρίς ρευστότητα οι Ελληνικές επιχειρήσεις

H κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ανάλυσης της Hellastat. Ενδεικτικό είναι, ότι 91 επιχειρήσεις από τις 200 παρουσιάζουν το 2011 ζημίες (45,5%), ενώ για περίπου το 40%, μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πάνος Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, σημειώνει: «Οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης είναι πλέον εμφανείς σε διάφορα επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια όλα τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου ήρθαν στην επιφάνεια και αρκετοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους χωρίς να ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Οι επιχειρήσεις, πέρα από τη μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ρευστότητας. Όμως, ευκαιρίες ακόμα υπάρχουν, αρκεί να γίνει αντιληπτό, ότι ήρθε η ώρα των πράξεων».

Η Hellastat στην ανάλυσή της, εξετάζει τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα με βάση τον κύκλο εργασιών τους για τη διαχειριστική χρήση 2011. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης, ο τζίρος συνολικά για τις 200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά οι συνολικές ζημίες αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας κυρίως των τραπεζών που διογκώνουν τον αντίστοιχο δείκτη.

Εταιρείες από τον κλάδο ενέργειας, το χρηματοοικονομικό κλάδο και το λιανεμπόριο βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας επιχειρήσεων της Hellastat με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Αναλυτικότερα, την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με το 2010 & 2009, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Ακολουθεί η εταιρεία MOTOR OIL, η οποία βελτίωσε τη θέση της (4η το 2010), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη προ φόρων. Στις θέσεις 3, 4 και 5 βρίσκονται η ΔΕΗ, ο ΛΑΓΗΕ και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στα κέρδη προ φόρων.

Στην πρώτη πεντάδα δε βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ που υποχωρεί από την 3η στην 16η θέση, όμως καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά στις εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη, αν και παρουσίασαν μείωση κατά 21% σε σχέση με το 2010.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι, ότι από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες, οι τρεις παρουσιάζουν ζημίες με την Εθνική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, η EKO και η Coral βρίσκονται στις επόμενες θέσεις του πίνακα με 2,163 δισ. ευρώ και 1,975 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα με τους υψηλότερους τζίρους κλείνουν οι ΟΤΕ, Carrefour Μαρινόπουλος και Δ.ΕΠ.Α., με την τελευταία να καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2010 τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη βελτιώνοντας τη θέση της στην τελική κατάταξη.

Στην πρώτη δεκάδα πάνω από τις μισές εταιρείες προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας.

Ο κλάδος της ενέργειας πρωταγωνιστεί και στις εταιρείες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Protergia AE ανεβαίνει κατά 2.791 θέσεις, η Ήρων ΙΙ Βοιωτίας ΑΕ κατά 614 θέσεις και η Βιοσάρ Ενεργειακή AE κατά 288 θέσεις. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η Μωρεάς ΑΕ και η ΟΔΙΕ ΑΕ (κατά 69 και 67 θέσεις αντίστοιχα). Τη λίστα με τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη πτώση σε θέσεις συμπληρώνουν εταιρείες που προέρχονται κυρίως από κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών και της υπερφορολόγησης όπως οι κατασκευές (ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής ΑΓΕΤ, ΑΚΤΩΡ κ.α.), τα αλκοολούχα ποτά (Diageo, Καρούλιας Β.Σ.) και η εμπορία αυτοκινήτων (Σφακιανάκης, Toyota Ελλάς).

Λόγω της θεαματικής ανόδου στον κύκλο εργασιών αλλά και τη βελτίωση της κατάταξής τους στα κέρδη προ φόρων, η Protegia AE και η Ήρων ΙΙ Βοιωτίας ΑΕ βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις του πίνακα με τις νεοεισερχόμενες στη λίστα των Τop 200. Ακολουθεί η Forthnet Συμμετοχών ΑΕ, η οποία από τη θέση 510 το 2010, σκαρφάλωσε στη θέση 189 το 2011.

Στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, Cosmote και Vodafone βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα περισσότερα κέρδη, καταλαμβάνοντας την 3η και 9η θέση αντίστοιχα για το 2011, με την Cosmote να σημειώνει οριακή μείωση των κερδών της σε σχέση με το 2010 και τη Vodafone μεγάλη αύξηση. Στη γενική κατάταξη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (καταλαμβάνοντας τη 12η και την 20η θέση αντίστοιχα), καταγράφοντας μικρή μείωση στον κύκλο εργασιών τους.

Η Wind AE βρίσκεται χαμηλότερα στη γενική κατάταξη (35η θέση από 28η το 2010), καταφέρνει όμως να μειώσει σημαντικά τις ζημιές της.

Οι εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ (αγγίζοντας τα 702 εκατ. Ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου και η Cosmote ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο στο συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν ο ΑΔΜΗΕ και τα Ελληνικά Καλώδια.

Kathimerini