Τελειώνει και επίσημα το Μακεδονικό, καθώς έως αύριο η Βουλή θα έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες εξάλλου το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και αύριο Παρασκευή θα περάσει στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί.

Με αυτή τη διαδικασία, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις και τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και ξεκινά πλέον η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες της δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η διαδικασία στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, αναμένεται να είναι θερμή. Υπενθυμίζεται ότι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, αλλά και οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού που είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της συζήτησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων (εφόσον το ζητήσουν), 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Καμμένος τώρα μιλάει για αντισυνταγματικότητα

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα έχει ακόμα ΚΟ την Παρασκευή, αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 151 βουλευτές. Μάλιστα κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει την πρόταση.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το βράδυ της Τετάρτης, σε νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Η πρώτη σελίδα από το πρωτοκόλλου εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Απομένει η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας να διορθώσει τις αδυναμίες της συμφωνίας, ελάχιστες.

Το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για «βέτο» από τη Ρωσία, όπως υπαινίχθηκαν ορισμένοι, και η επίσης τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, μετά τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και το βέτο

Μόλις τα Σκόπια ολοκληρώσουν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, ακολουθεί η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος Μογκερίνι.
Εκεί η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, το τελευταίο διαπραγματευτικό της όπλο, το βέτο.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μια διαδικασία μακρά, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αξιολογείται για κάθε κεφάλαιο που ανοίγεται και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει βέτο, εφόσον έχουν προκύψει προβλήματα ή ανατροπή των συμφωνηθέντων από πλευράς των βόρειων γειτόνων. Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν απεμπολεί τη δυνατότητα του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται και ολοκληρώνεται η συμφωνία | iefimerida.gr