Προσφυγές και αποφάσεις για τις περικοπές των συντάξεων, την κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους, τις ανατροπές στα μισθολόγια των ενστόλων, συνθέτουν, πλέον, την καθημερινότητα σε όλη την Επικράτεια, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ επισήμως εκφράζουν, πλέον, ανοικτά την έντονη ανησυχία τους για το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς είναι τέτοιος ο καταιγισμός των αποφάσεων, οι οποίες «ξηλώνουν» βασικές μνημονιακές διατάξεις, που δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Σε μια ακόμα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, που έκρινε επί προσφυγής για τις περικοπές του πρώτου και δευτέρου Μνημονίου, καθώς και για την κατάργηση των Δώρων, επιδίκασε στη συνταξιούχο το ποσό των 5.176,50 ευρώ και μάλιστα εντόκως με 6%! Το ενδιαφέρον της απόφασης, που δημοσιοποίησε το ΕΝΥΠΕΚΚ, είναι ότι αυτά τα αναδρομικά καλύπτουν την περίοδο από 1/7/2015, δηλαδή από την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, ως 30/11/2017, δηλαδή και πέρα από την νομοθέτηση του νόμου Κατρούγκαλου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του 2015 από το ΣτΕ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφαση 1522, «πάτησε» πάνω στο σκεπτικό του ΣτΕ, κρίνοντας ότι ενώ οι περικοπές του πρώτου Μνημονίου υπαγορεύτηκαν από το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να αποφύγει τη χρεοκοπία η χώρα, οι περικοπές του δευτέρου Μνημονίου είναι παράνομες γιατί οδηγούν σε παραβίαση του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος των συνταξιούχων και σε σημαντική επιβάρυνση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, με συνέπεια να κλονίζεται η δίκαιη ισορροπία μεταξύ του γενικού συμφέροντος και του δικαιώματος της περιουσίας.

Εν αναμονή της μητέρας των μαχών, δηλαδή της συζήτησης και απόφασης του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει ήδη συζητήσει επί των προσφυγών για την επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο, με ένα κόστος μόνο για τα αναδρομικά, που υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 4 δις ευρώ. Στην… ουρά αναμένουν και οι ένστολοι για το δικό τους μισθολόγιο, καθώς το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, έχει ήδη εξετάσει τις προσφυγές και θα κρίνει εάν το νέο ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζει από το 2017 την τελευταία απόφαση περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών 2012/2014, η οποία αποτέλεσε, άλλωστε, τη βάση για την καταβολή των αναδρομικών.

Στο ΣτΕ κατέθεσε, επίσης, αίτηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, αναφορικά με την μη εισέτι αποζημίωση της νυκτερινής απασχόλησης, όπως σχετικός νόμος ορίζει. Το ΣτΕ κρίνοντας επείγον το θέμα προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης, σε σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του. Η οδηγία της ΠΟΕΣ προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να καταθέτουν αναφορά στη Μονάδα τους, να λαμβάνουν αντίγραφό της (με αριθμ. πρωτ.) και μαζί με τη χορηγούμενη βεβαίωση της Μονάδας, να παραδίνονται στην οικεία Περιφερειακή Ένωση της Π.Ο.Ε.Σ.

Πηγή: Νέες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους για περικοπές και Δώρα- Στο ΣτΕ και τα νυχτερινά των ενστόλων | iefimerida.gr