Να μην καταστραφεί για κανένα λόγο το τραπεζικό σύστημα ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, ζήτησε να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, χωρίς όμως να θιγούν οι τράπεζες. Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως δεν ξεκαθάρισε αν η ΕΚΤ είναι ούτε υπέρ ούτε κατά ενός διακανονισμού που θα βοηθούσε όσους όντως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής, καθώς υπάρχουν τόσο στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσο και άνθρωποι που πραγματικά έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους.

Ο κ. Ντράγκι ενώ επέμεινε αρκετά στο να βρεθεί μια λύση που δεν θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλαδα, δεν ανέπτυξε σχεδόν καθόλου τι εννοεί λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις τράπεζες. Για να υπάρχει σεβασμός πρέπει αυτός να κερδίζεται και να υπάρχει και από τα δύο μέρη. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι σέβεται τις τράπεζες, καθώς με τα χρήματα του λειτουργούν ακόμη τα πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα. Από την άλλη οι τράπεζες τι έχουν κάνει για να αξίζουν τον σεβασμό; Μήπως πρέπει να τις σέβεται ο καταναλωτής επειδή έχουν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις; Μήπως επειδή εξακολουθούν να ισχύουν οι άκυροι γενικοί όροι συναλλαγών; Μήπως επειδή δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Οι τράπεζες με όλα αυτά δείχνουν ότι δεν σέβονται κανέναν. Όταν πουλούν ένα δάνειο δεν δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό στον δανειολήπτη, καθώς δεν του χορηγούν βεβαίωση ότι δεν οφείλει τίποτα πλέον στην τράπεζα.

Ταυτόχρονα, εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την έλλειψη σεβασμού από την πλευρά των τραπεζών όταν καταθέτουν προτάσεις ρύθμισης οφειλών, στις οποίες ο δανειολήπτης πολλές φορές καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από αυτό που χρωστάει. Επιπλέον, πάντα οι προτάσεις των τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης με αποτέλεσμα να απαιτούν η δόση της οφειλής να είναι ίση ή πολλές φορές μεγαλύτερη από το μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη.

Είναι, λοιπόν, ένα αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν κανένα σεβασμό, όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στους νόμους και τους θεσμούς. Δυστυχώς, το θέμα επειδή είναι πολιτικό απαιτεί στην επόμενη Ευρωβουλή να στείλει ο ελληνικός λαός ανθρώπους που είναι γνώστες του αντικειμένου και μπορούν να δώσουν υπεύθυνες λύσεις.