Με βερμπαλισμούς και φανφάρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κατώτατο μισθό λαμβάνουν περίπου 880.000 χιλιάδες συμπολίτες μας, οπότε πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχει ήδη, θεσπισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που οδηγεί στην επιστροφή στο δημόσιο ταμείο σημαντικού μέρους της αύξησης που θα λάβουν οι χαμηλόμισθοι! Δηλαδή στην ουσία οι λαμβάνοντες την αύξηση θα τη δίνουν στην εφορία! Δημοσιονομικά δεν θα υπάρξει καμιά απολύτως διαφορά. Η αγορά όμως πρόκειται να επηρεαστεί, καθώς οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν κανονικά την αύξηση της μισθολογικής τους δαπάνης και τελικά οι χαμηλόμισθοι δεν θα έχουν κάποια ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους…

Βλέπουμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παίζει με την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων και να τους εξαπατά με μικροπολιτικά κόλπα. Το αποτέλεσμα, όμως θα είναι όχι μόνο να μη δουν αύξηση στους μισθούς τους, αλλά να χάσουν και την δουλειά τους και να προστεθούν στην ολοένα αυξανόμενη λίστα ανεργίας. Με τους νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση η πραγματική αύξηση που θα λάβουν οι εργαζόμενοι φτάνει περίπου τα 20 ευρώ το μήνα… Όλα τα υπόλοιπα τα παίρνει το κράτος…

Βέβαια, όλοι αυτοί οι χαμηλόμισθοι, στην πλειοψηφία τους, είναι δανειολήπτες που κάποτε πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, αλλά λόγω της κρίσης πλέον λαμβάνουν των κατώτατο μισθό. Οι τράπεζες σε συνεργασία με τους δανειστές είναι έτοιμες να εξαπολύσουν ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό στους οφειλέτες. Η συζήτηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά όπου και να καταλήξουν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Γίνεται λόγος για ιταλικό ή κυπριακό μοντέλο. Στο ιταλικό μοντέλο ο δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις, ενώ στο κυπριακό το κράτος επιδοτεί το 1/3 της δόσης ενός δανείου που από κόκκινο μετατρέπεται σε ενήμερο, αφού πρώτα το κράτος θα πρέπει να διαπιστώσει ότι ένας δανειολήπτης καθίσταται συνεπής αφού για να έχει κόκκινο δάνειο δεν ήταν συνεπής με δική του ή μη υπαιτιότητα.

Με άλλα λόγια όποιο μοντέλο και να εφαρμοστεί το μάρμαρο θα το πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός. Φυσικά, επειδή το 2019 είναι έτος εκλογών όλα θα γίνουν μετά τον Οκτώβριο. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορούν να εφαρμοστούν σχέδια, μοντέλα τα οποία θέλουν πολύ προσεκτική προετοιμασία και προφανώς σοβαρότητα. Δεν μπορεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων και είναι προϊόν μικροπολιτικής και αντικείμενο προεκλογικής προπαγάνδας…

Μετά τις εκλογές η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι ανάλογη των ανακεφαλαιοποιήσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας ανύπαρκτη, οι πλειστηριασμοί αυξημένοι και οι κατασχέσεις θα ξεπερνούν τις χίλιες ημερησίως.

1

1