“Φωτιά” στα εργασιακά στο παρά πέντε

Τις απαιτήσεις που περιείχε το email για τα εργασιακά το οποίο αποκαλύφθηκε προ ολίγων εβδομάδων επανέφερε στο προσκήνιο η τρόικα ζητώντας σκληρές παρεμβάσεις.

 

Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξαήμερη εργασία που πρακτικά οδηγεί σε ωράριο «λάστιχο», μείωση αποζημιώσεων, τέλος στις τριετίες και κατάργηση των επιδομάτων.

Στο πολύωρο ραντεβού του Σαββάτου με τον Γ. Βρούτση συζητήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα τη βάση του προγράμματος. «Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, αύριο συνεχίζουμε. Αύριο θα τελειώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την πεντάωρη συνάντηση.

Η τρόικα φέρεται να ζητά:

• Την κατάργηση τριετών και ωριμάνσεων. Παράλληλα ζητούν να προχωρήσει η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση ώστε αυτός να ισχύσει από τον Απρίλιο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

• Τη μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που φέρεται να βάζει στο τραπέζι είναι η μέγιστη αποζημίωση που θα μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος να είναι 12 μισθοί (σήμερα φτάνει έως τους 24 μισθούς). Παράλληλα να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης (σ.σ. ο οποίος επίσης μειώνει το ποσό της αποζημίωσης) σε μάξιμουμ τρεις μήνες από τους έξι που είναι σήμερα.

• Περισσότερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή μεταξύ δυο 8ωρών.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τις σκληρές ρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές. Το τοπίο πιθανόν να ξεκαθαρίσει στην συνάντηση της Κυριακής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικα έχουν συναντήσεις τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τον Α. Μανιτάκη.

Στα 5 δισ. το “τσεκούρι” στις συντάξεις – Πίεση να έρθουν περισσότερα μέτρα μπροστά

Από την άλλη πλευρά, στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα στο τραπέζι έπεσαν οι διαθρωτικές αλλαγές και τα prior action. Τα δημοσιονομικά θα εξεταστούν στο ραντεβού της Κυριακής.

Ήδη πάντως τα θύματα είναι γνωστά. Σχεδόν πέντε δισ. ευρώ μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνει το πακέτο του 2013, ενώ τα έσοδα από την φορολογία υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά το πακέτο μέτρων του 2013 δεν θα είναι 7,8 δισ. ευρώ, όπως έγραφε προ ημερών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά 9 – 9,2 δισ. ευρώ, όπως απαιτούσαν εδώ και μέρες οι δανειστές και στο πακέτο αυτό ενσωματώνονται περικοπές στις συντάξεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ (και όχι 3,8 δισ. ευρώ όπως έλεγε ο προϋπολογισμός). Όλο το πακέτο προσαρμογής δηλαδή, γίνεται απόλυτα εμπροσθοβαρές.

Μάλιστα, από τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου προέκυψε ότι η τρόικα κινούμενη σε λογική προεξόφλησης της επιμήκυνσης του προγράμματος, όχι μόνο ζητά τα μέτρα των 9 – 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, αλλά προσαρμόζει και τις απαιτήσεις βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και την αναδρομική περικοπή φοροαπαλλαγών από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κινείται πλέον με βάση το σενάριο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έπρεπε να πετύχει η χώρα το 2013 μετατίθεται για το 2014. Παράλληλα, έχει ως δεδομένες νέες τρύπες στον προϋπολογισμό, όπως αυτή του ΕΟΠΥΥ που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και φτάνει το 1 δισ. ευρώ αλλά και την βαθύτερη ύφεση (5% η πρόβλεψη για το 2013 αντί για 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και πιέζει για περισσότερα μέτρα.

Σε δοκιμασία η κυβέρνηση

Η νέες απαιτήσεις της τρόικα αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία την κυβέρνηση, ενώ δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς θα υποδεχθεί το πακέτο η Βουλή, δεδομένου ότι ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις από την πλευρά βουλευτών των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο» εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτό θα συμβεί την άλλη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πακέτο των μέτρων και να καθοριστεί η γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτή δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα. Ποντάρουν όμως σε μια δήλωση στήριξης που θα διευκολύνει την προσπάθεια να εκταμιευτεί η δόση το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου.

euro2day