Υποτίθεται ότι οι τράπεζες στο εξής θα ρυθμίζουν τα στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια με «μπούσουλα» το εισόδημα του κάθε δανειολήπτη. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι οι τράπεζες θα φορτώνουν με δάνεια επί δανείων όσους έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους, θα ξεκινήσουν πάλι οι πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτων κατοικιών και οι δανειολήπτες που καταφεύγουν στη δικαιοσύνη και στο νόμο για ρύθμιση για υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πληρώνουν στο εξής ποσά στις τράπεζες.
Σημαίνει ότι οι δανειολήπτες, ακόμη και στην περίπτωση που προσφύγουν στη δικαιοσύνη, θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά δόσεις στις τράπεζες.
Σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κλέβουν ακόμη και τις πρώτες κατοικίες των δανειοληπτών, δηλαδή θα μένουν ΑΣΤΕΓΟΙ!
Σημαίνει δηλαδή, ότι οι τράπεζες θα έχουν ξανά στη θήκη τα πιστόλια τους γεμάτα με σφαίρες και όχι άσφαιρα για να πυροβολούν εύστοχα.
Για εκείνους που το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δόσεις θα διαμορφωθούν στο 30% των μηνιαίων αποδοχών τους.
Οι δανειολήπτες που έχουν δηλαδή μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν για δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος τους, δηλαδή 420 ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως αυτό σημαίνει ανάσα για τους δανειολήπτες, αλλά επί της ουσίας απλά παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες, προσανατολίζεται να βάλει πλαφόν τις 20.000 ευρώ (μπορεί το ποσό να αυξηθεί λίγο περισσότερο) ως ετήσιο ατομικό εισόδημα.
Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται ότι βρίσκεται η σολομώντεια λύση, για να ικανοποιηθεί και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά παράλληλα αποκλείεται το ενδεχόμενο οριζόντιας λύσης για όλους.
Ξεπάγωμα πλειστηριασμών Η κυβέρνηση ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες με τις τράπεζες για να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί, ακόμα και όταν αφορούν την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με όσα επικαλείται το www.capital.gr για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους τους δανειολήπτες που είναι «κατ’ επάγγελμα» κακοπληρωτές και σε εκείνους που λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, που είναι «παγωμένοι» από το 2008.
Μέχρι το τέλος του 2012 ισχύει ότι προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ.
Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων. Όμως σε καμιά περίπτωση -όπως αναφέρουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη- δεν θα βγουν μαζικά «στο σφυρί» ακίνητα, και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων/ Οπερ σημαίνει ότι το αν θα μείνουν άστεγοι χιλιάδες άνθρωποι είναι δευτερεύον ζήτημα για την κυβέρνηση.
Για κυβέρνηση και τράπεζες το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε:
– Να επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί
– Να περιοριστεί η κατακόρυφη άνοδος των κόκκινων δανείων, που στα καταναλωτικά φτάνει στο 30% και στα στεγαστικά προσεγγίζει το 20%.
Και τι έχουν σκαρφιστεί; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δανειολήπτης που αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της οικονομικής συγκυρίας θα μπορεί να μείνει στο σπίτι του και για ένα χρονικό διάστημα να πληρώνει μία δόση που θα είναι σαν ενοίκιο(;!).
Και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του θα του… χορηγείται νέο δάνειο -προφανώς χαμηλότοκο- για να μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του. Όποιος δηλαδή πέσει στα νύχια των golden boys θα καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά με δεσμοφύλακες τους τραπεζίτες και θα χάσει και το σπίτι του.
Επιπλέον, εξετάζονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και κυρίως στο σκέλος του «παγώματος» της οφειλής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.
Σήμερα, όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία και ζητούν υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου, κάτι που αν μη τι άλλο ήταν ανακούφιση για τους δανειολήπτες που έπεσαν θύματα αισχροκέρδειας των τραπεζών.
Με δεδομένο ότι ο όγκος των προσφυγών είναι μεγάλος -πάνω από 200.000- οι υποθέσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από δύο χρόνια και για τα δάνεια αυτά δεν πραγματοποιείται καμιά πληρωμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που δυσαρεστεί τις τράπεζες και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τους λύσει το πρόβλημα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.