Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, φέτος καταγράφηκαν δύο στελέχη της γρίπης Α, ο Η1Ν1 και ο Η3Ν2, με τον πρώτο να υπερτερεί σημαντικά σε εμφάνιση κρουσμάτων. Ο υπότυπος Η3Ν2, όμως -σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρη Τσιόδρα- ιός ο οποίος πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα, είναι πιο επικίνδυνος από τον Η1Ν1.

Γιατί, όμως, από τη στιγμή που είναι πιο θανατηφόρος εμφανίζει χαμηλότερη επίπτωση στον πληθυσμό; ‘Ισως γιατί δεν τον καταγράφουμε σωστά, επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεντρωτικά ετήσια αποτελέσματα για τη φετινή γρίπη

Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της περιόδου εμφάνισης και καταγραφής της εποχικής γρίπης από τις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στοιχεία που ΕΟΔΥ -τα οποία μάλλον δεν θα τροποποιηθούν δραματικά αυτήν την εβδομάδα μέχρι την επίσημη λήξη της περιόδου- οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη είναι 152, ενώ ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θερεπείας (ΜΕΘ) από επιπλοκές της γρίπης άγγιξαν τους 374.

Συγκριτικά στοιχεία κατατάσσουν τη φετινή περίοδο της γρίπης 2018-2019 στη δεύτερη πιο θανατηφόρα των τελευταίων 6 ετών.

Μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και σοβαρών περιστατικών είχε η περίοδος 2015-2016, ενώ λίγο λιγότερα από τα φετινά κρούσματα, αλλά επίσης αυξημένα, ήταν αυτά του χειμώνα 2013-2014.

Κοινό χαρακτηριστικό στις τρεις πιο «φονικές» χρονιές της γρίπης της τελευταίας 6ετίας, ήταν η γρίπη Α με κυρίαρχο στέλεχος το Η1Ν1, που επικράτησε και στα τρία παραπάνω διαστήματα.

Πιο ήπια, πάντως,εμφανίζεται η γρίπη τύπου Β, η οποία κυριάρχησε πέρυσι, οπότε καταγράφηκαν τα λιγότερα θανατηφόρα περιστατικά και νοσηλείες σε ΜΕΘ της 6ετίας, δηλαδή 42 θάνατοι και 107 νοσηλείες αντίστοιχα.

Η γρίπη Α Η1Ν1 χτυπά νέους και μετρά θανάτους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ οι περισσότεροι θάνατοι και νοσηλείες σε ΜΕΘ από επιπλοκές της γρίπης προκύπτουν τις χρονιές που επικρατεί το στέλεχος Η1Ν1.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας τονίζει, μιλώντας στο Iatropedia.gr, ότι ο Η1Ν1 μπορεί να αποβεί μοιραίος για ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως, όταν αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης:

“Είναι παρόμοια η φετινή σεζόν με άλλες χρονιές που κυκλοφορούσε ο Η1Ν1. Ο Η1Ν1 γενικά σχετίζεται με σοβαρή νοσηρότητα ακόμα και σε νέα άτομα, ενώ φέτος είχαμε σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στις ειδικές ομάδες, δηλαδή είχαμε έναν ανεμβολιασμό της τάξεως του 15%. ‘Ολες τις χρονιές που προηγήθηκαν και είχαν πολλούς θανάτους, είχε επικρατήσει ο Η1Ν1. Ο συγκεκριμένος τύπος του ιού ανιχνεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, και προσβάλλει νεαρότερες ηλικίες, ενώ ο Η3Ν2 για παράδειγμα, είναι πιο θανατηφόρος. Απλώς δεν τον μετράμε πολύ καλά, γιατί μας ξεφεύγει”.

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν 681 (73,5%) περιστατικά γρίπης Α Η1Ν1 και 246 (26,5%) γρίπης Α Η3Ν2.

Η γρίπη Α Η3Ν2 «θερίζει» τους ηλικιωμένους, αλλά δεν καταγράφεται

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, δεν έχει καταγραφεί η πραγματική επίπτωση του Η3Ν2 στον ελληνικό πληθυσμό, αν και τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά Η3Ν2 αυξήθηκαν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη:

“Προς το τέλος της γρίπης είχαμε και αρκετά Η3Ν2 σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ο Η1Ν1 ήταν επικρατέστερος στα σοβαρά περιστατικά. Σε μαθηματικά μοντέλα που έχουμε μελετήσει στον ΕΟΔΥ, έχουμε δει ότι οι χρονιές Η3Ν2 έχουν εκτιμώμενη θνητότητα μεγαλύτερη, αλλά δεν την καταγράφουμε. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εμείς, όμως, ως λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ο Η3Ν2 στις μεγάλες ηλικίες «θερίζει» απλά δεν καταγράφεται τόσο καλά. Διότι χειροτερεύει η καρδιακή ανεπάρκεια κάποιου, ή η ΧΑΠ κάποιου ή η πνευμονοπάθεια κάποιου κι αυτό μπορεί να οφείλεται στη γρίπη, αλλά αυτό δεν ελέγχεται ποτέ. Λένε απλά ότι χειροτέρεψε και κατέληξε. Πολλές φορές στους ηλικιωμένους δεν ελέγχεται η πιθανότητα γρίπης συστηματικά, όπως στους νεότερους. Ας πούμε η Αμερική που τον καταγράφει καλά τον Η3Ν2 είχε δει περιστατικά πολλά. Καταλάβετε, ένας από τους λόγους μπορεί να είναι αυτός”, επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, για μια ακόμη φορά ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Πηγή: https://aristeia.news/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *