ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί ή δεν μπορεί;

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, νέοι και άνεργοι για να δούνε επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική πολιτική στα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών με σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μέσων και φτωχότερων νοικοκυριών.

Ωστόσο, η δήλωση-βόμβα του βουλευτή Β’ Πειραιώς και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον ΑΝΤΕΝΝΑ σήμερα το πρωί  ότι «δεν μπορώ να κοροϊδέψω τον κόσμο, δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε (σσ ΣΥΡΙΖΑ)», άδειασε ουσιαστικά ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο καιρό, την αίσθηση δηλαδή ότι είναι ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει και να φέρει επαναστατικές κοινωνικές αλλαγές, όπως πολλοί προσδοκούν όταν τον ψήφισαν μαζικά τον Ιούνιο.

Ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι σήμερα απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση του τόπου και του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης εκτοξεύτηκε ταχύτατα από το 4% στο 27% και σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης,, έχει πραγματοποιήσει σε σύντομο χρόνο μεγάλα βήματα σε μια γόνιμη προσπάθεια σχεδιασμού και προγραμματικής επεξεργασίας για να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό και επιτυχημένο ρόλο σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα ανακόψει τον κατήφορο και σταδιακά θα δώσει θετική, προοδευτική ώθηση στη χώρα. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι σήμερα απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση του τόπου και του λαού.

Ωστόσο, η ζημιά έγινε και ας προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει την κατάσταση με ομιλία του στο Ηράκλειο, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα.

Δυστυχώς, αναδεικνύεται η ατολμία του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά να τα βάλει με τα μεγάλα κεφάλια που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό και οι ανησυχίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια από τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το ΄81 πληθαίνουν. Ταυτόχρονα, μέλη της ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ και ενεργά στελέχη του αντιμετωπίζουν με κυνισμό το δράμα ελληνικών νοικοκυριών με αποτέλεσμα πολλά να καταφεύγουν στην Ακροδεξιά.

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να μη του στοιχίσει τίποτα στις επόμενες εκλογές, αλλά με δεδομένο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονται όσοι θησαύρισαν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ξένα κόλλυβα είναι αρκετό από μόνο του για να στρέψει παραδοσιακούς αριστερούς ακόμη και αντιεξουσιαστές ψηφοφόρους του που τον στηρίζουν σιωπηλά ή και με την ψήφο τους ακόμη σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Απομένει να αποδειχθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τα ίδια ή όχι.

Ο χρόνος δείχνει προς το παρόν ότι δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα δεν είναι να αναζητήσει εναλλακτική λύση ώστε να καταργηθούν άμεσα τα μέτρα στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές, αλλά να ασκήσει μια ξύλινη αντιπολιτευτική πολιτική διότι πρέπει να την ασκήσει.  

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει δύναμη στο δρόμο, όπου εκεί γεννιούνται τα λαϊκά και επαναστατικά κινήματα, παρά μόνο κρίνει χωρίς να σκέφτεται ότι όλοι όσοι τον έκαναν δεύτερο κόμμα τον υποστήριζαν πάντα, αλλά δεν τον ψήφιζαν.

Λίγη σεμνότητα από το ΣΥΡΙΖΑ δεν βλάπτει απέναντι σε όσους τον ανέδειξαν σε δεύτερο κόμμα και καλό θα ήταν να αρχίσει να εκπροσωπεί πλέον τα συμφέροντά τους. Μια από τα ίδια θα ήταν βαθιά απογοήτευση για τους Έλληνες που εμπιστεύονται πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι αδιανόητο τί θα συμβεί στη χώρα από μια ενδεχόμενη αποτυχημένη αντιπολιτευτική ή και κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

danioliptes.gr