Πάμε για λύση πακέτο τέλη Νοεμβρίου. Το Μάρτιο νέο κούρεμα και εκλογές την Άνοιξη

Νέες εξελίξεις δρομολογούνται για τη Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε τροχιά ουσιαστικής εμπλοκής στα ευρωπαϊκά δρώμενα καθώς η Γερμανία αρνείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η σθεναρή άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας υπό τις παρούσες συνθήκες, ζητώντας επιτακτικά πολιτική λύση έδειξε τις προθέσεις των ΗΠΑ, ενώ η επίσημη πλέον εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία διοικείται από τον Κινέζο Jim Yong Kim δίνει το στίγμα των προθέσεων και του μπλοκ που έχει συγκροτηθεί.

Οι πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας θα είναι ραγαδίες καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου κορυφής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή της κυβέρνησης η οποία ήδη ισορροπεί σε τεντομένο σχοινί.

Ο ανασχητισμός θεωρείται βέβαιος, με αναβάθμιση του ρόλου του ΠΑΣΟΚ και πλήρη αναθεώρηση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ.

Η συμφωνία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει και κούρεμα του επίσιμου τομέα το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο οπότε και θα τεθεί εκ νέου η Ελλάδα σε κατάσταση επιλλεκτικής χρεοκοοπίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το μπαράζ πολιτικών αποφάσεων που θα ληφθούν για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα θα δρομολογήσουν και πολιτικές εξελίξεις το εσωτερικό της χώρας καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα αξιοπιστίας απο τη μη-εκταμίευση της δόσης.

Το χρονικό του προδιαγεγραφέντος κουρέματος

Οι επιλογές της Ευρώπης είναι πλέον περιορισμένες, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στη διελκυστίνδα με συγκεκριμένο σχέδιο και πολτική. Τη δυναμική των εξελίξεων επιβεβαίωσαν χθες και οι Financial Times, επιχειρώντας με το δημοσίευμα να εντείνουν τις διεργασίες και να επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Τώρα και η Κομισιόν αναγκάζεται -εκ των πραγμάτων- να ακολουθήσει τη γραμμή του ΔΝΤ καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει μονόπλευρη δράση. Πριν από τη λήψη της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο΄ Κόνορ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος, η Κομισιόν χαιρετίζει την έγκριση των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό, θεωρείται ακόμη ένα κρίσιμο τεστ.

Το Sofokleousin. gr έχει εγκαίρως επισημάνει ότι Χωρίς κούρεμα δεν έχει δόση, ενώ από τις 6 Νοεμβρίου αποκαλύψει ότι:

Πηγές του Sofokleousin. gr εκτιμούν ότι είτε η τρόικα δεν θα υποβάλλει έκθεση λόγω εσωτερικών διαφωνιών είτε η έκθεση που θα δημοσιευθεί θα έχει διατυπώσεις οι οποίες θα αναπέμπουν το θέμα για λύση στους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών για να αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια έκθεση που να αναφέρει με σαφήνεια ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει το δικό του μερίδιο και θα θεωρηθεί ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Στην Ευρώπη επισημαίνουν ότι τα κεφάλαια δεν είναι αναγκαία καθώς αυτά θα εξυπηρετούσαν το σκοπό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία έχει δρομολογηθεί για τον Απρίλιο.

Παράλληλα αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι όσο καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης τόσο η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις ενώ βελτιώνεται και η λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού.

Από τις 12 Οκτωβρίου το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του, υποστηριζόμενο από συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα:

Επιμήκυνση και νέο κούρεμα θέλει το ΔΝΤ

Η μάχη όμως έχει ανοίξει πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι, όταν τα τεχνικά κλιμάκια ενημέρωσαν για την αποτυχία των προβλέψεων και τον εκτροχιασμό του προγράμματος: Πιέσεις ΔΝΤ για νέο κουρεμα ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ αποκάλυψε τον Οκτώβριο όσα γνώριζε από το καλοκαίρι, επιχειρώντας να εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.

Λίγο νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η δόση αν δεν λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

InfoGnomon

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.