Ο δικαστικός κόσμος ζητάει ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση

Το «γόρδιο δεσμό» των κινητοποιήσεων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και 80 ημέρες, καλείται να λύσει αύριο Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς.

Για τη συνάντηση των ανώτατων δικαστών με τον πρωθυπουργό και προ του αδιεξόδου, ζητήθηκε η μεσολάβηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και το ραντεβού κλείστηκε για τις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, όπως έλεγαν οι ανώτατοι δικαστές, αλλά και δήλωσαν σήμερα ορισμένοι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων, ο δικαστικός κόσμος ζητάει ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και μια υπόσχεση ή μια χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να γυρίσουν στις έδρες των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, όπως και οι επίτροποι των δικαστηρίων, συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του τελευταίου.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν να «παγώσουν» οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι οι κινητοποιήσεις των 80 ημερών έχουν δημιουργήσει πολλά και έντονα προβλήματα, όπως είναι η σημαντική μείωση των εσόδων του Δημοσίου από την εξαγορά των ποινών, η καθίζηση στην αγορά παραβόλων, ενσήμων κ.λπ.

Ειδική αναφορά έγινε από τη γενική επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων, Ελένη Διακομανώλη, για το μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αναβάλλονται το διάστημα των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πανελλαδικά στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (εκτός από οκτώ) ο αριθμός των αναβολών που δόθηκαν μέσα σε αυτές τις 80 ημέρες ανέρχεται στις 29.500!

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικαστές χαρακτήρισαν «απελπιστική την κατάσταση» στο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω των κινητοποιήσεων. «Δεν πάει άλλο, είναι αδύνατον να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», επισήμανε ένας από τους ανώτατους δικαστές που ήταν παρών στη συνάντηση.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως έγινε δεκτό από όλους, είναι στα Διοικητικά Δικαστήρια στα οποία έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα από την τρόικα για επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων.

Ενδεικτική αλλά και χαρακτηριστική ήταν η φράση δικαστή, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η τρόικα δεν μπορεί να ζητάει τίποτα πλέον από τα δικαστήρια, αφού αυτή είναι υπαίτια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης από τις απαράδεκτα υπερβολικές περικοπές των αποδοχών των συναδέλφων».

Άλλος ανώτατος δικαστής τόνισε ότι «οι δικαστές έχουν δίκιο, πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα για να επιστρέψουν στις έδρες τους».

Ενδεικτική είναι η αναφορά της προέδρου της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκης Θεοτοκάτου, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ΑΜΠΕ, η οποία είπε ότι «θα επιχειρήσουμε ένα δεύτερο κύκλο συνομιλιών» με την κυβέρνηση. Και προσέθεσε: «Εμείς αυτή τη στιγμή περιμένουμε από την Πολιτεία μια μικρή διορθωτική κίνηση, δεν λέω υποχώρηση, λέω μικρή διορθωτική κίνηση».

Όμως, και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, σε σημερινή συνέντευξή της και πάλι στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι θα ζητήσουν οι δικαστές ένα δεύτερο, νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι πρέπει κυβέρνηση και δικαστές να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς μάλιστα «η κυβέρνηση δεν έχει επάνω της το βάρος που είχε μέχρι τώρα με τη δανειακή σύμβαση, αφού ένα μεγάλο βάρος έφυγε με την τελευταία συμφωνία του Eurogroup».

Epikaira

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.