Στις συσκέψεις αυτές μετείχε ως έχων το «γενικό πρόσταγμα» ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, που ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρα στο Μαξίμου και το ότι «δεν παίζει πλέον» το σενάριο με συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.
Είναι αφύσικο (ανεξάρτητα από τη δικαιολογία της απουσίας του Γ. Στουρνάρα λόγω Eurogoup) να μην καλείται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Αντίθετα, κλήθηκε ο Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος συμμετέχει στις συσκέψεις για το φορολογικό με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Ο προαναφερόμενος υπουργός έχει και την ευθύνη του ΣΔΟΕ, μια αρμοδιότητα η οποία εντυπωσίασε, όταν του δόθηκε. Αξίζει να σημειωθεί το περίεργο του πράγματος, δηλαδή να μην είναι το ΣΔΟΕ στη δικαιοδοσία του υπουργού… Μετά την κατακραυγή για τον συντελεστή 45% από το υπουργείο Οικονομικών, άρχισαν να καταδεικνύονται ως πατέρες του φορολογικού δύο σύμβουλοι του αρμόδιου υπουργού.
Το φορολογικό που απειλεί να συνθλίψει τη μεσαία τάξη λέγεται ότι σχεδιάζεται από τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Νίκο Καραβίτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (και πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός) Πάνο Τσακλόγλου.
Ο πρώτος, ο Νίκος Καραβίτης, συνάδελφος καθηγητής του Γιάννη Στουρνάρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είχε διακριθεί στους παλαιούς καιρούς της δημιουργικής λογιστικής επί Κώστα Σημίτη. Από τη θέση του γενικού γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο Νίκος Καραβίτης μεταμόρφωνε τα νούμερα και έκανε «ισχυρή» την ελληνική οικονομία. Ο δεύτερος, ο Πάνος Τσακλόγλου, προέρχεται από την εκσυγχρονιστική Αριστερά και σήμερα λέγεται ότι πρόσκειται στη ΔΗΜ.ΑΡ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 άνθρωποι που τον θυμούνται έχουν να λένε ότι εξέφραζε θέσεις «πρωτοποριακές», για τότε, περιορισμού των κοινωνικών δαπανών.
Τα στελέχη αυτά δεν έχουν «πολιτικό ένστικτο», έλεγε πρόσφατα χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να μεταφέρει ευθύνες σε κατώτερα στελέχη. Πάει καιρός τώρα που διάφορα φορολογικά τερατουργήματα, όπως η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας χωρίς να συγκινείται κανείς.
Τώρα ξαφνικά, που η «πρόκληση» δημιούργησε ένταση, δύο σύμβουλοι εμφανίζονται υπεύθυνοι (αν είναι δυνατόν…) για το παράλογο φορολογικό που προετοιμάζεται. Η φιλοσοφία του υπό κατάρτιση φορολογικού είναι πλήρως αντιαναπτυξιακή.
Δεν δίνει κίνητρα για επενδύσεις, πιέζει έτι περαιτέρω τη μεσαία τάξη αποσκοπώντας να εισπράξει όσα θα έπρεπε να πάρει από τη φοροδιαφυγή ή από το μαύρο χρήμα. Από την εποχή που ξεκίνησαν τα Μνημόνια μέχρι σήμερα, έχουν πάει στη Βουλή τέσσερα νομοσχέδια και προετοιμάζεται το πέμπτο. Παράλληλα, στη Βουλή πήγαν και εκατοντάδες φορολογικές ρυθμίσεις, αυξάνοντας τη σύγχυση.
dimokratianews
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.