Τις εκτιμήσεις της, για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας έως και 427 δισ. ευρώ, με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 214 δισ. ευρώ ή 107% του ΑΕΠ, αναφέρει σε έκθεσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, τοποθετώντας μία, ίσως την σημαντικότερη, παράμετρο στην “υπόθεση” του Ελληνικού χρέους.
Η έκθεση της γερμανικής τράπεζας επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε προκαταρκτικές σεισμολογικές έρευνες, και τα πρώτα πορίσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.
Η Deutsche Bank αναφέρει ότι τα έσοδα θα αρχίσουν να τρέχουν σε μια περίοδο από 8 έως 10 χρόνια, δηλαδή από το έτος 2020 ή το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), και ότι τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι ανάλογα με αυτά του «πεδίου Levantine», τα οποία υπολογίζονται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε 15 τρισ. κυβικά μέτρα.
Είναι αξιοπερίεργο το “timing”, δηλαδή ο χρόνος, της δημοσιοποίησης αυτής της εκτίμησης της Deutsche Bank, πολύ δε περισσότερο η χρονική τοποθέτηση των ωφελημάτων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην περιοχή Νοτίως της Κρήτης, σημειώνω ότι (απλά !!!) συμπίπτει με την επίτευξη της “βιωσιμότητας” του Ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το έτος 2020.
Αποκαλύπτεται πλέον σε ολόκληρη την μεγαλοπρέπειά του, η στόχευση του καλοστημένου “σχεδίου” υποδούλωσης της Ελλάδος, και το “πλιάτσικο” στο οποίο την εξέθεσαν παρόμοιοι σχεδιασμοί, Τραπεζικών συμφερόντων, μεγάλων κερδοσκοπικών Founds, Εθνικών συμφερόντων και βέβαια ευρύτεροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί ισχυρών ανταγωνιστικών συμφερόντων.
Βέβαια το να προκαλέσεις τις θεωρητικές “ανησυχίες” του κάθε επιστήμονα-οικονομολόγου ανά τον πλανήτη, είναι εύκολο, και συγχρόνως να επιβάλλεις συστηματικά και μεθοδευμένα ένα σχέδιο υποδούλωσης και κατοχής μιάς χώρας.
Να καθιστάς μια χώρα υποτελή με χρήση οικονομικών μέσων και με τους “εφιάλτες” πολιτικούς της, με μοναδικό σκοπό την “κλοπή” του πλούτου της, είτε αυτός είναι ορυκτός πλούτος, είτε είναι πλούτος ο οποίος πηγάζει εκ της γεωπολιτικής θέσης της, είτε έμμεσα συναγόμενος “πλούτος”, υπό την επίφαση και την “φτηνή” δικαιολογία της “σωτηρίας” της.
Παρακάτω παραθέτω αυτά τα οποία, οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι πιστεύουν γενικά για το εσωτερικό χρέος μιάς χώρας, και το εξωτερικό χρέος αυτής. Υπάρχουν διαφορετικές “σχολές σκέψης” σχετικά με τα ελλείμματα.
Πολλοί οικονομολόγοι, κυρίως εκείνοι οι οποίοι κατά την “κεϋνσιανή” σχολή, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα σε περιόδους ύφεσης και περιόδους υψηλής ανεργίας για να αντισταθμίσουν την έλλειψη της ιδιωτικής ζήτησης στην οικονομία.
Και πώς θα πρέπει μόνο σε περιόδους πλήρους απασχόλησης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης οι κυβερνήσεις να εργαστούν για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού των.
Η αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης μπορεί να τονώσει την οικονομία (ενώ σε περιόδους υψηλού ΑΕΠ, τα ελλείμματα μπορεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού).
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα πακέτα “κινήτρων” τα οποία θεσπίστηκαν σε όλο τον κόσμο μετά την οικονομική κρίση του 2007, έχουν “υποβαθμίσει” την σοβαρή πιθανότητα εμφάνισης μιάς νέας “Μεγάλης Ύφεσης”.
Αρκετοί όμως οικονομολόγοι από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι, να μειωθεί το έλλειμμα με την περικοπή των φόρων και των κρατικών δαπανών. Ενώ κατά την έναρξη της “κρίσης” οι ηγέτες του κόσμου φαίνονταν να προσκολλούνται σε κεϋνσιανές οικονομικές θεωρίες, με τεράστια πακέτα στήριξης σε πολλές χώρες, από τις αρχές του 2010, οι συμμετέχοντες πολιτικοί άρχισαν πλέον να επικεντρώνονται στα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και να ζητούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Εξ αιτίας του γεγονότος ότι η αναταραχή στην αγορά πυροδοτήθηκε από τα δημόσια ελλείμματα των χωρών της ζώνης του ευρώ, στην Ελλάδα ειδικότερα, και αργότερα το 2011 στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.
Την περίοδο 2005-2009 η οικονομική κρίση και οι λάθος πολιτικές επιλογές, οδήγησαν σε δραματική αύξηση των δημοσίων ελλειμμάτων σε πολλές προηγμένες οικονομίες, με πολλές από αυτές να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα του χρέους τους μετά από το Β `Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα τεράστια προγράμματα κινήτρων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με τα οποία, εκτός από τις διασώσεις των κυβερνήσεων, οι οποίες εφαρμόστηκαν με recapitalizations (ανακεφαλαιοποιήσεις-τροφοδότηση των Τραπεζών με δανεικά κεφάλαια του Δημοσίου), με εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ένας άλλος παράγοντας, σύμφωνα με μερίδα οικονομολόγων, ο οποίος συμβάλλει στα υψηλότερα ελλείμματα ήταν η μείωση των φορολογικών εσόδων. Πρόσφατα, το ΔΝΤ έχει, ωστόσο, επισημάνει ορισμένα σημάδια ανάκαμψης, με τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων ωθούμενα από την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη των κρατικών εσόδων σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
Η βασική δημοσιονομική προτεραιότητα, όπως το ΔΝΤ έχει δηλώσει, είναι η ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναδυόμενες και στίς οικονομίες χαμηλού εισοδήματος – όπου η ανάκαμψη έρχεται πιο γρήγορα – θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική αναλόγως. Κατά την περίοδο 2009-2012, στίς χώρες οι οποίες κατέγραψαν τα υψηλότερα ελλείμματα περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αυτόν τον οικονομικό “παράδεισο”, στην χώρα της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΟΣ, στην χώρα μας, σε ότι αφορά τον δανεισμό των κυβερνήσεων και των εγχώριων Τραπεζικών ιδρυμάτων, με “εγγυημένο” αποτέλεσμα, δηλαδή το πλήρως εξασφαλισμένο “κέρδος” στο μεγάλο χρηματηστηριακό κεφάλαιο, κάποιοι πολιτικοί μας προτίμησαν την “συμμαχία” με τους πιστωτές και όχι με τον Ελληνικό λαό.
Εξ ού και η “ατάκα” του Υπουργού των Οικονομικών της Ελλάδος στην τελευταία ερώτηση της συνέτευξής του, στον κ. Αλέξη Παπαχελά: “Πέστε μια ανθρώπινη στιγμή που απογοητευθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως υπουργός Οικονομικών;” και η αφοπλιστική απάντηση του κ. Στουρνάρα : “Στενοχωρήθηκα…όταν με πήρε ξαφνικά στο τηλέφωνο ο Σόιμπλε και με μάλωσε επειδή είπα στη Βουλή για την επιμήκυνση του χρέους. Αυτό δεν έπρεπε να το πεις μου είπε. Εκεί λύγισα”.!!! (σ.σ.Τα σχόλια περιττεύουν !!!)
Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αποτελούμε τον στόχο αισχρής και στυγνής εκμετάλλευσης ώς χώρα, ώς λαός, εάν αναλογισθούμε τις προσπάθειες του ξένου και ντόπιου οικονομικο-πολιτικού προσωπικού, μιάς “κάστας” ανθρώπων, απάτριδων, να εξασφαλίσουν την “προμήθειά” τους, ξεπουλώντας την “περιουσία” του Έλληνα πολίτη.
Όταν Κρατικά και ιδιωτικά funds από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δεκάδες δισ. Δολάρια, είναι “πρόθυμα” να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε τράπεζες, σε λιμάνια, σε ξενοδοχεία, σε ακίνητα, σε πετρέλαια, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Δεν πρέπει να έχουμε “κοντή μνήμη” σε γεγονότα όπως αυτά στίς 11 Ιανουαρίου 2012 ημέρα Τετάρτη, κατά τα οποία, στις αίθουσες ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Λαγονήσι, 24 μεγάλοι κρατικοί και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι συνόδευαν τον υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχαν επαφές με περίπου 300 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες διαφόρων μορφών όπως : συμμετοχές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και δημιουργία μικτών ελληνοαραβικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, στίς τότε διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τον Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Mανιάτη, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και στις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τον Ιανουάριο του 2011.
Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών και τα deals ουδέποτε ανακοινώθηκαν ή δημοσιοποιήθηκαν. Προφανώς οι “επενδυτές” θέλουν να αγοράσουν “φτηνά” και χωρίς πολύ-πολύ “θόρυβο” !!!
Από ελληνικής πλευράς στο Λαγονήσι είχαν παρευρεθεί σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών που θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κατασκευαστική αγορά των χωρών του Κόλπου, βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες στις χώρες αυτές.
ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!
Στο στόχαστρο των σεΐχηδων ήταν και είναι, και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες λόγω του δικτύου των καταστημάτων τους στα Βαλκάνια αποτελούν έναν ισχυρό πόλο έλξης για τα αραβικά κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι, στους ομίλους οι οποίοι συμμετείχαν στο φόρουμ της Τετάρτης, συμπεριλαμβάνονται δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΑΕ, η Abu Dhabi Commercial Bank και η Mashrek Bank.
Σαφές όσο και οφθαλμοφανές, είναι, και το ενδιαφέρον των σεΐχηδων για τις αποκρατικοποιήσεις στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη ΔΕΠΑ.!!! Στο φόρουμ της Τετάρτης στο Λαγονήσι, συμμετείχαν η Dana Gas, μία από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου, η International Petroleum Investment Company και η Abu Dahbi National Oil Company η οποία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.
Τον περασμένο μήνα, το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι είχε λάβει οκτώ προσφορές από 11 εγχώριες και ξένες εταιρείες για τα δικαιώματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις οι οποίες έγιναν από εμπειρογνώμονες στούς οποίους ανατέθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, δείχνουν ένα δυναμικό 22 δισεκατομμυρίων βαρελιών στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας και περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Βόρειο Αιγαίο.
Η περιοχή νότια της Κρήτης φέρεται ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος, ιδιαίτερα η περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, την Κύπρο και την Ρόδο, πιστεύεται ότι είναι η θέση του μεγαλύτερου αποθέματος πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η Ελλάδα μέχρι σήμερα, είναι μία από τις λιγότερο διερευνηθείσες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά την έρευνα για τα ορυκτά καύσιμα. «Η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες δυνατότητες διύλισης πετρελαίου στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς είναι και μία από τα πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικά και γεωπολιτικά, περιοχές της Ευρώπης.
Με μια άψογη ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει πραγματικά την Ευρώπη με φυσικό αέριο», δήλωσε η κ. Χρύσα Τσουράκη, μία από τους διοργανωτές της κυπριακή-ελληνικής “Oil & Gas” Συνόδου Κορυφής στη Λάρνακα τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) στη θάλασσα ανάμεσα στην Κρήτη, η Κύπρος, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, υπάρχουν περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φυσικού αερίου και πετρελαίου τα οποία περιμένουν να εξαχθούν.
Η Ελλάδα δαπανά σήμερα περίπου το 5% (τοις εκατό) του ΑΕΠ της, στις εισαγωγές πετρελαίου.
Άς επανέλθουμε όμως στην έκθεση της D.B. η οποία δημοσιοποιήται τώρα, ενώ στίς Wed Oct 3, 2012 1:13pm BST το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει άρθρο των Oleg Vukmanovic and Stephen Jewkes στο οποίο αναφέρει ακριβώς τα ίδια με την έκθεση της D.B. Παραθέτω τό άρθρο :
LONDON/MILAN, Oct 3 (Reuters) – Offshore natural gas could dramatically change Greece`s fortunes, should early estimates of $600 billion worth of reserves be confirmed, according to a study presented to Prime Minister Antonis Samaras in June and seen by Reuters.
The study, collating existing scientific data, says that geological similarities indicate that reserves offshore Crete may match the prolific Levantine Basin where recent Israeli and Cypriot discoveries are clustered. It points to strategically significant reserves in Greek waters south of Crete in the range of 3.5 trillion cubic meters (Tcm), enough to cover over six years of EU gas demand, and the equivalent of about 1.5 billion barrels of oil. While it will take years to explore and develop any offshore gas sector, Greece has launched a licensing round and has commissioned a seismic survey company to pin down the extent of hydrocarbon deposits. The results are expected in mid-2013. Presenting their findings, study authors Antonis Foscolos, Elias Konofagos and Nikos Lygeros said they expected the reserves to generate $599 billion in state earnings over 25 years. “We feel this is a very conservative figure,” Konofagos, whose Athens-based company Flow Energy informally advises the government on energy strategy, told Reuters. Foscolos, professor emeritus at the Technical University of Crete and the Canadian Geological Survey, said that subsea methane emissions and the presence of gas hydrate mounds on the seabed indicate the presence of large reservoirs. Another study published in the Journal of Environmental Science and Engineering in June estimated that Greece had 4 Tcm of gas and a further 3 billion barrels of crude oil. Η μετάφρασή του : ΛΟΝΔΙΝΟ / MILAN, Οκτ 3 (Reuters) –
Το υπεράκτιο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την τύχη της Ελλάδας, θα πρέπει όμως η πρώιμη εκτίμηση των $ 600 δισ. από τα αποθεματικά να επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο και έλαβε γνώση το Reuters.
Η μελέτη, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, λέει ότι οι γεωλογικές ομοιότητες δείχνουν ότι τα αποθέματα στίς υπεράκτιες περιοχές της Κρήτης μπορεί να ταιριάζουν με αυτά της πληθωρικής Λεβαντίνης, όπου είναι συγκεντρωμένες οι τελευταίες ανακαλυψεις του Ισραήλ και της Κύπρου.
Επισημαίνει στρατηγικά σημαντικά αποθέματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης στην περιοχή των 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (TCM), αρκετή για να καλύψει πάνω από έξι χρόνια την συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ, και το ισοδύναμο περίπου των 1,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Αν και θα χρειαστούν χρόνια για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν οποιονδήποτε υπεράκτιο τομέα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα γύρο αδειοδότησης και έχει αναθέσει σεισμική έρευνα σε εταιρείες για να προσδιορίσουν την έκταση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του-2013. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός, είπαν ότι τα αποθέματα αναμένεται να δημιουργήσουν κέρδη της τάξης των 599 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος σε πάνω από 25 χρόνια. “Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση,” δήλωσε ο κ. Η. Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία ενέργειας εδρεύει στην Αθήνα και συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, δήλωσε στο Reuters. Ο κ. Α. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Καναδικό Τμήμα Γεωλογικών Ερευνών, δήλωσε ότι οι εκπομπές μεθανίου υποθαλάσσια και η παρουσία του ένυδρου αέριου στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών-κοιτασμάτων.
Μια άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο του 2012, εκτιμά ότι η Ελλάδα είχε 4 Tcm φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δις βαρέλια αργού πετρελαίου. Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων του ύψους των ποσοτήτων και της “αξίας” των, του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος, ένα είναι πλέον το βέβαιον, ότι αυτά τα στοιχεία υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπήρχαν και τότε όταν, ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός της χώρας, ο ΓΑΠ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Θ. Πάγκαλος, προσπαθούσαν να πείσουν τον Ελληνικό λαό, και τους βο(υ)λευτές τους, εντός της Βουλής των Ελλήνων, ότι δεν υπάρχει “σταγόνα” πετρελαίου στην Ελληνική Επικράτεια.
Αυτούς τους κυρίους σήμερα τούς ταίζει και τούς συντηρεί ο Ελληνικός λαός δια της βο(υ)λευτικής τους αποζημίωσης ώς “ΕΘΝΟΣΩΤΉΡΕΣ”.
Συνεχίζουμε να πληρώνουμε αυτούς και τούς κηπουρούς τους, τα “τσανάκια” τους, και τα λογής λαμόγια της αυλής τους. Μέχρι πότε ;;; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτά τα … “τσανάκια” ;;;
Ελευθεριάδης Λάζαρος
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.