ΟΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ στους αμέσως προσεχείς μήνες στις ελληνικές τράπεζες και που αφορούν αυξήσεις κεφαλαίου, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις υπαλλήλων, συγχωνεύσεις και πιθανές εξαγορές (μικρών τραπεζών) και χρηματιστηριακές εκπλήξεις, έχουν μία «κεντρική αναφορά» που ακούει στο όνομα «ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ».

Ήδη στις συστημικές, μεγάλες τράπεζες, έχουν πει την «Καλημέρα» τους τόσο οι Επίτροποι που προέρχονται από τις μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες που επελέγησαν από την τρόικα, όσο και οι ουκ ολίγοι συνεργάτες τους, που ένας – ένας καταφθάνουν στην Αθήνα και πιάνουν δουλειά.

Γύρω από τους Επιτρόπους και το ρόλο τους, έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά. Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά, που αφορούν τους τομείς και την εμβέλεια της δράσης τους:

1. Οι Επίτροποι θα μπορούν να παρίστανται, ως παρατηρητές, στις εκτελεστικές επιτροπές των τραπεζών, καθώς και στις επιτροπές διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στα πρακτικά του Δ.Σ. των τραπεζών. Θα υπάρχει λοιπόν αυστηρός έλεγχος χορηγήσεων και έλεγχος της πολιτικής σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις και διαγραφές όλων των δανείων του παρελθόντος.

2. Θα ρυθμίζονται αυστηρά θέματα χορηγήσεων δανείων προς μέλη Δ.Σ. και συνδεδεμένα μέλη, στελέχη και εργαζόμενους στις τράπεζες. Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα παρακολουθούνται ξεχωριστά. Οι όροι χορήγησης των δανείων προς την παραπάνω κατηγορία προσώπων δεν θα διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτούς των υπόλοιπων δανειοληπτών, το ύψος των δανείων θα διαμορφώνεται στο πενταπλάσιο των ετήσιων αποδοχών τους, αν πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια, και προκειμένου για μη εξασφαλισμένα δάνεια δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο των μηνιαίων αποδοχών τους.

3. Πλαφόν μπαίνει και στην κατηγορία χορηγήσεων δάνειων σε πολιτικά κόμματα. Οι συμβάσεις παρακολούθησης προβλέπουν ότι ο ρυθμός χορηγήσεων προς τα κόμματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.

4. Αναφορικά με τις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών οι συμβάσεις προβλέπουν εναρμονισμό στο γενικότερο πνεύμα συγκράτησης του κόστους, ενώ αφήνεται ανοικτή η δυνατότητα ικανοποιητικών μπόνους εφόσον επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Κοινώς , μεγάλες μειώσεις αμοιβών στους managers.

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ …ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΝ τους Επιτρόπους είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικά;

Οι πράξεις τους είναι αυτές που στους επόμενους μήνες θα αποδείξουν τη μία ή την άλλη άποψη. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε, σε γενικές γραμμές, είναι ότι οι Επίτροποι, δεν κατέβηκαν … από το Άγιο Όρος!

– Δεν είναι οι … ασκητικές μορφές που έρχονται για να φέρουν την «ηθική» και την «ανθρωπιά» στο «φαύλο» τραπεζικό ελληνικό σύστημα.

– Δεν είναι φορείς τίποτα νέων και καινοτόμων ιδεών που θα οδηγήσουν τις τράπεζες και τους Έλληνες τραπεζίτες σε μονοπάτια πρωτόγνωρα.

«ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ …ΠΕΡΠΑΤΗΜΕΝΑ στους διαδρόμους των αγορών. Με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, μέσα στα «κόλπα» που κατά καιρούς έχουν γίνει στο ευρωπαικό και παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώστε και τούτο: Γνωρίζονται πολύ καλά σαν… πρωτοξαδέλφια, με τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη των ελληνικών τραπεζών! Μάλιστα, πληροφορίες έγκυρες αναφέρουν, ότι οι ελληνικές πλευρές, είχαν συγκεκριμένες προτιμήσεις Επιτρόπων, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μπαίνουμε πράγματι σε μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα, αλλά… μην τρελαθούμε κιόλας.

Τραπεζίτης τραπεζίτη μάτι δε βγάζει!

Βασίλης Βαλαμβάνος από bankwars

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.