Τη σκληρή πραγματικότητα για πολλές εταιρείες έχουν ήδη εντοπίσει χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Η παρουσία των distress funds στην Ελλάδα είναι ήδη αυξημένη.

Ενισχυτικά στην παρουσία τους δρα και το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες να προβαίνουν σε μετοχοποιήσεις δανείων, όπως έκαναν στο παρελθόν και πρακτικά λειτουργούσαν ως distress funds. Τρανταχτά ονόματα του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη όπως η Icon Capital, η Calamos Asset Management, η York Capital, η Elliott Associates, η FG Hemisphere, η Leon Black, Apollo Global Management, η Baupost, η Centerbridge, η Marathon Asset Management, η Oaktree Capital, η Carlyle, η Strategic Value Partners, η Cerberus, η KKR έχουν επισκεφτεί το τελευταίο δίμηνο της χώρας μας και έχουν πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τις τράπεζες όσο και με στελέχη επιχειρήσεων.

Διαρρέουν μάλιστα, ότι προτίθενται να εξαγοράσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες οι οποίες έχουν μεγάλες βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και έλλειψη ρευστότητας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ποιους τομείς δίνουν έμφαση

Η κινητικότητα των distress funds εντοπίζεται σε κλάδους για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά και υφίστανται μεγάλα προβλήματα. Είναι οι κλάδοι του real estate, των ξενοδοχείων, των κατασκευών και της λιανικής πώλησης (retail).

Τα distress funds βρίσκονται στο κατώφλι επιχειρήσεων µε προοπτικές ανασύνταξης που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» λόγω του υπερδανεισμού τους, αλλά και επισφαλών χορηγήσεων από τη λιανική τραπεζική που μπορεί να αποφέρουν κέρδη.

Για παράδειγμα, στον κλάδο του retail απειλείται η επιβίωση πλήθους εταιρειών, οι οποίες ήδη δυσκολεύονταν με τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης στο παρελθόν.

Σε αυτές, το σφίξιμο της τραπεζικής κάνουλας προκαλεί έμφραγμα ρευστότητας και οδηγεί στην κατάρρευση.

Στο real estate είναι προφανές ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται επιχειρήσεις που είχαν σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια και οι τράπεζες πάγωσαν τη χρηματοδότηση, ενώ στα ξενοδοχεία η πτώση του τουρισμού φέρνει στο «κόκκινο» επιχειρήσεις με προβληματικό κεφάλαιο κίνησης.

Τραγική είναι η κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών και ειδικά στις εταιρείες που είχαν κάνει ανοίγματα σε έργα του Δημοσίου.

Η έλξη των ξενοδοχείων

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία τα distress funds δείχνουν έντονο ενδιαφέρον, διότι αποτελούν μία επένδυση, από την οποία δεν πρόκειται να χάσουν το 100% των κεφαλαίων τους.

Ακόμα και αν κλείσουν, το κτίριο και το οικόπεδο έχουν αξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη distress funds έχουν πραγματοποιήσει επαφές με ξενοδόχους, στους οποίους προτείνουν να αναλάβουν τα δανειακή βάρη της επιχείρησης.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης χρεών είναι διατεθειμένες να πληρώσουν από 5% ως 40% επί της αξίας των οφειλών που «αγοράζουν», ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 15% και 18%.

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο εύκολα μπορεί να εισπραχθεί μια απαίτηση, τόσο πιο υψηλό είναι και το τίμημα που καταβάλλεται στην τράπεζα.

Εν συνεχεία, η εταιρεία που απέκτησε το δάνειο καλείται να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα εντός ενός διαστήματος που μπορεί να φτάσει ως και τα 5 έτη. Στο παρελθόν οι τράπεζες τηρούσαν αρνητική στάση σε τέτοια αιτήματα αλλά πλέον είναι αμφίβολο ότι αυτό θα συνεχιστεί δεδομένου ότι οι επίτροποι θα προτιμήσουν να ανακτηθεί μέρος του δανεισμού από εταιρίες που συντηρούνται με το… ζόρι παρά να χαθεί το σύνολο του ποσού.

Ωστόσο οι συμφωνίες είναι ελάχιστες καθώς στο παιγνίδι έχουν μπει Ρώσοι επενδυτές που ήδη έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ εξαγορών. Οι Ρώσοι έχουν αγοράσει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ποτίδαια και τα Ψακούδια ενώ σε συνεργασία με Έλληνες ανεγείρουν μονάδα 600 κλινών στο Παλιούρι.

Κινητικότητα στην κτηματαγορά σε επιλεγμένες περιοχές

Έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επενδυτικών κινήσεων εμφανίζουν στην Εύβοια, την Κρήτη, την Κέρκυρα αλλά και την Πάτμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγορές κατοικιών γίνονται παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με την έκδοση βίζας από το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ενώ γνώστες της ρωσικής αγοράς επισημαίνουν ότι η αλλαγή του νόμου για τις άδειες παραμονής δημιουργεί προοπτική εμφάνισης έως 100.000 πλούσιων Ρώσων υποψηφίων αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.

Bankwars

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.