Με το θέμα ασχολήθηκε και η Χρυσή Αυγή με σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη για να λάβει την απάντηση από τον υφυπουργό Οικονομικών, Μαυραγάνη ότι διαπιστώθηκε ότι τα ενεχυροδανειστήρια παρανομούν κατά 60% κατόπιν ελέγχου του ΣΔΟΕ.
Ο έλεγχος όμως αρκεί; Η επιβολή προστίμου αρκεί; Δεν αρκούν όταν γνωρίζουμε ότι τεράστιες ποσότητες χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων καταλήγουν στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κύπρο και το Λίβανο. Σχετικές ποσότητες έχουν κατασχεθεί από τις ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίσθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τρεις από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και συγκεκριμένα από τη Χίο και τη Ρόδο.
Στην περίπτωση της Χίου η υπόθεση στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ στις δύο περιπτώσεις της Ρόδου η έρευνα συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, στις δύο περιπτώσεις της Ρόδου ερευνάται η εξαγωγή 6 κιλών χρυσού, αξίας 270.000 ευρώ, προς την Τουρκία, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σχετικό δελτίο αποστολής.
Οι καταγγελίες ανθρώπων που έπεσαν θύματα των ενεχυροδανειστών, ακόμη και των «επίσημων», των νομότυπων όπως του Τμήματος Ενεχυροδανεισμού που λειτουργεί σε υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος υπερασπίζεται τα θύματα των τοκογλύφων ενεχυροδανειστών. Ανάμεσα στους ανθρώπους που ανέλαβε να στηρίξει για να βρούνε το δίκιο τους είναι μια Ελληνίδα που άφησε ως ενέχυρο δύο κολιέ αξίας 2.472 ευρώ στο Τμήμα Ενεχυροδανειστηρίου του ΤΤ στην Θεσσαλονίκη για να δανειστεί καθαρά 1493,14 ευρώ, ενώ της έγιναν κρατήσεις 53,61 ευρώ από το δάνειο που έλαβε των 1.546,73 ευρώ.
Ο όρος ήταν ότι αν δεν επέστρεψε το δανεισθέν ποσό σε τρεις μήνες τα κολιέ θα έμεναν για πάντα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αναφέρεται ρητά στο έγγραφο του δανείου ότι αν δεν επέστρεφε το δανεισθέν ποσό σε 30 ημέρες μετά την ημερομηνία εξόφλησής του, το αντικείμενο που δόθηκε ως ενέχυρο, στην προκειμένη τα δύο κολιέ, εκποιείται χωρίς να λάβει προειδοποίηση ο οφειλέτης. Επιπλέον, αναφέρεται ρητά στο έγγραφο ότι δάνειο που δεν εξοφλείται επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας ,με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην προκειμένη του Γιώργου Προβόπουλου.
Δάνεια με ενέχυρο… αναφέρεται ρητά στο έγγραφο του γραμματίου είσπραξης που έλαβε η δανειολήπτρια!
Οι παγίδες είναι σαφείς. Αντί η δανειζόμενη να δανειστεί ένα ποσό, υποχρεώνεται να δώσει ως αμανάτι ακριβότερα αντικείμενα από την αξία του ποσού για να το δανειστεί και στην περίπτωση που δεν το ξεπληρώσει, τα αντικείμενα εκποιούνται και το δάνειο συνεχίζει να «τρέχει».
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει τέρμα στην αισχροκέρδεια των τοκογλύφων, και όχι μόνο να περιορίζεται να επικαλείται στοιχεία περιστασιακών ελέγχων του ΣΔΟΕ στα ενεχυροδανειστήρια.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.