Φακελώνονται όλες οι πληρωμές μέσω πιστωτικών κρατών! Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς ότι με αυτό τον τρόπο ίσως μειωθεί η εισφοροδιαφυγή, αλλά στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει το πλήρες φακέλωμα των συνεπών φορολογούμενων και επιπλέον καταπατά πλήρως το δικαίωμά τους να κρατάνε κρυφά προσωπικά τους δεδομένα.

Το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, δίνει διορία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στις επιχειρήσεις από τις οποίες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητά στοιχεία πελατών τους προς διασταύρωση. Διευρύνει όμως και το φάσμα των υπηρεσιών που εντάσσει  στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των φορολογούμενων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητά στοιχεία από τράπεζες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες ιδιωτικές σχολές παντός είδους, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, Δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) να στείλουν  αναλυτικά στοιχεία για τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αυτοί αναγράφουν στις φορολογικές δηλώσεις τους κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

–  Πρέπει να στείλουν στοιχεία όχι μόνο τα ιδιωτικά Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, Ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ινστιτούτα, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές κλπ, αλλά επίσης: οι σχολές εισαγωγικών εξετάσεων ΑΣΕΠ και πιστοποιήσεων γενικά, οι σχολές οδήγησης, ωδεία, οι σχολές χορού, πολεμικών τεχνών και τα γυμναστήρια. Θα αποστείλουν το ΑΦΜ υπόχρεου και το ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, ιδιαίτερα μαθήματα) από το 2011 και μετά.

–  Οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών (αριθμός λογαριασμού, μεταβολές υπολοίπων, ΑΦΜ δικαιούχου, ονόματα δικαιούχων, κτλ.).

–  Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές  που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

– Τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ τα ΑΦΜ των ιατρών που εκτέλεσαν ιατρικές πράξεις (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις), σχετικές ημερομηνίες κ.α.

–  Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να δώσουν στοιχεία για τις εισφορές των εργαζομένων.

–  Οι εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν  σε αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, κ.α.

Με αυτό τον τρόπο υποτίθεται ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Κρατάμε μικρό καλάθι δεδομένου ότι μέχρι τώρα όλες οι απόπειρες αναζήτησης περιουσιακών στοιχείων είχαν τελικά στόχο μόνο τους συνεπείς φορολογούμενων, των οποίων η μικρή περιουσία ούτως ή άλλως ελέγχεται εύκολα από το κράτος.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.