Δέκα σημεία παρουσιάζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για να αμυνθούν οι δανειολήπτες έναντι των τραπεζών.
1.Ο φόβος μας να γίνει φόβος τους
Οι τράπεζες καλλιεργούν τον φόβο στους δανειολήπτες για να μην επιχειρήσουν να βρουν το δίκιο τους, προσφεύγοντας στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ή σε άλλες ενώσεις, ώστε να πετύχουν να μειωθεί η οφειλή τους και να πληρώνουν τελικά όσα οι ίδιοι θέλουν και ανάλογα με τα έσοδά τους στις τράπεζες.
Για να καλλιεργήσουν τον φόβο, οι τράπεζες επιχειρούν να παγιδέψουν τους δανειολήπτες σε δήθεν διακανονισμούς με απώτερο στόχο να αρπάξουν ότι περιουσιακό στοιχείο του δανειολήπτη μπορούν να αρπάξουν, συνήθως σπίτια και αυτοκίνητα.
Ψεύδονται στους δανειολήπτες που δεν αντέχουν άλλο ότι αν επιχειρήσουν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα τα χάσουν όλα, δεν θα μπορούν να πάρουν δάνειο, βάζουν τις εισπρακτικές εταιρίες να τους ενοχλούν κάθε τρεις και λίγο κλπ.
Το να αλλάξουν τακτική οι τράπεζες φαντάζει αδύνατο, εκτός και αν αντιληφθούν ότι όχι εκείνες, αλλά οι δανειολήπτες και ο πιστούχος των τραπεζών, ο κυρίαρχος λαός, έχουν το πάνω χέρι.
2. Να νιώσουν ότι έχουν αντίπαλο
Μόλις οι τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι ο δανειολήπτης δεν είναι μόνος του στον αγώνα εναντίον τους επιχειρούν με τα χρήματα που διαθέτουν να τον γονατίσουν οικονομικά με διαταγές πληρωμής επί διαταγών πληρωμής έστω και αν στο τέλος το δικαστήριο κρίνει όλες αυτές τις μεθόδους τους παράνομες και καταχρηστικές. Η πρώτη νίκη σε βάρος των τραπεζών από τον δανειολήπτη γίνεται όταν δεν λυγίζει στις προσπάθειές τους να τον εμποδίσουν να αρχίσει την προδικασία για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του νόμου 3869/2010.
Με όπλο την ενημέρωση από τον Σύλλογό μας και από άλλες ενώσεις, και με εμάς στο πλευρό τους, οι δανειολήπτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα διότι το Ειρηνοδικείο, με το σκεπτικό ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρέπούς διαβίωσης, εκδίδει απόφαση, η οποία υποχρεώνει το δανειολήπτη σε μέλλουσες καταβολές ανάλογα με τη δυνατότητά του ή τον απαλλάσσει πλήρως σε εξαιρετικές περιπτώσεις από την καταβολή των χρεών.
3. Δημιουργούμε συμμαχίες
Καμία τράπεζα δεν αισθάνεται άνετα, όταν ο δανειολήπτης εμφανίζεται με εκπροσώπηση, μέσω του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, του οποίου είναι μέλος, δια των διακεκριμένων δικηγόρων που συνεργάζεται. Η τράπεζα ενώπιον των φορέων που νομιμοποιούνται να εκπροσωπούν τους δανειολήπτες, νιώθει αμήχανη και το σκέπτεται πλέον να αυθαιρετεί χωρίς να υφίσταται συνέπειες.
4. Ο δανειολήπτης αντεπιτίθεται
Ξεσκεπάζουμε την απληστία των τραπεζών, με αγωγές, είτε ατομικές είτε συλλογικές, για τις καταχρηστικές χρεώσεις όπως αυτές έχουν κριθεί από ταν Αρειο Πάγο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια (π.χ έξοδα φακέλων, έξοδα πρόωρης εξόφλησης, κ.α ) αλλά και αστικές ευθύνες για την παραχώρηση χωρίς την δική μας συναίνεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, π.χ. σε εισπρακτικές εταιρίες, για ηθική βλάβη, συκοφαντική δυσφήμιση … κ.α.
5. Δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες
Να δείξουμε πλέον εμπράκτως, ότι οι τράπεζες δεν νοιάζονται για ανθρώπινες ζωές παρά μόνο για κέρδη και ζημιές. Όλη η προσπάθεια των τραπεζών είναι, πως να μας παγιδέψουν, προσπαθώντας να μας πείσουν με τους δήθεν διακανονισμούς, συνήθως με αντικατάσταση των παλαιών συμβάσεων με νέες, με ταυτόχρονο πιεστικό αίτημα την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε οποιοδήποτε ακίνητο ιδιοκτησίας μας με προβαλλόμενο «όφελος» τη μείωση της μηνιαίας δόσης. Αν ο δανειολήπτης παγιδευτεί, πιθανόν να χάσει τις προϋποθέσεις να υπάχθει στο νόμο 3869/2010.
Αν ο δανειολήπτης δεν υποκύψει στις πιέσεις των τραπεζών για διμερείς δήθεν διακανονισμούς, και συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, βγαίνει από το αδιέξοδο της οφειλής προς τις τράπεζες, διότι με την θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου στο χέρι ρυθμίζει τα χρέη επί μία τετραετία προς τις πιστώτριες τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό που οφείλει, διαγράφεται. Αυτό δεν ισχύει για τα δάνεια με εμπράγματη ασφάλεια που έχουν προνόμιο στα ακίνητα, διότι αυτά ρυθμίζονται για διάρκεια 20 ετών.
6. Απαξιώνουμε τα τραπεζικά στελέχη
Δείχνουμε τη δυνατότητα να αντισταθούμε απέναντι στους τραπεζικούς υπάλληλους, ακόμη κι αν έχουμε φιλικές σχέσεις μαζί τους, διότι δουλεύουν για την τράπεζα και προσπαθούν αφενός να μας φοβίσουν, αφετέρου να μας παραπλανήσουν. Ως ενημερωμένοι δανειολήπτες, υποβάλλουμε γραπτά αιτήματα για την κίνηση του λογαριασμού, για το υπόλοιπο του χρέους, για τυχόν επιβαρύνσεις και τυχόν προμήθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τραπεζοϋπάλληλοι που έλαβαν δάνεια από τις τράπεζες, όπου εργάζονται, έχουν καταφύγει στο νόμο για τους υπερχρεωμένους, καθώς ο μισθός τους μειώθηκε.
7. Δεν ανταποκρινόμαστε στο περιεχόμενο των Εξωδίκων Προσκλήσεων
Απορρίπτουμε την πρακτική συμπεριφορά των τραπεζών μέσω εξώδικων δηλώσεων και προσκλήσεων. Μια τακτική των τραπεζών για να αναγκάσουν το δανειολήπτη να μην αναζητήσει το δίκιο του στη δικαιοσύνη είναι τα εξώδικα και μάλιστα με δικαστικό κλητήρα. Δεν πτοούμαστε, δεν υπαναχωρούμε από την έναρξη προδικασίας για την υπαγωγή μας στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι εξώδικες προσκλήσεις να μην ξεχνάμε ότι αποτελούν το μόνο ψυχολογικό ανάχωμα που μπορεί και έχει τη δυνατότητα να αναγκάσει σε παραίτηση τον δανειολήπτη από την άσκηση του δικαιώματός του να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Τέτοιες ενέργειες των τραπεζών, άλλωστε, αποδεικνύουν ότι κερδίζουμε τον «πόλεμο».
8. Ασφαλιστικά Μέτρα
Σε περίπτωση επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης πληρωμών σε βάρος των δανειοληπτών καταφεύγουμε στην προστασία των ασφαλιστικών μέτρων και ζητάμε την αναστολή κάθε εκτέλεσης εναν΄τιον μας λόγω της υπαγωγής ή της μέλλουσας υπαγωγής μας στο νόμο Κατσέλη. Κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα κατά των διωκτικών εγγράφων των τραπεζών, για να τα αποδυνατίσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι τα περιουσιακά μας στοιχεία δεν κινδυνεύουν, μέχρι την εκδίκαση της κατατιθέμενης από εμάς αίτησης στο δικαστήριο (ν.3869/2010). Στην περίπτωση επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης πληρωμών σε βάρος των δανειοληπτών που ήδη έχουν υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταφεύγουμε στην προστασία των ασφαλιστικών μέτρων και ζητάμε την αναστολή κάθε εκτέλεσης εναν΄τιον μας λόγω της υπαγωγής για λόγους που αναφέρονται στους παράνομους και καταχρηστικούς όρους, στους οποίους ορίζεται και βασίζεται η διαταγή πληρωμής.
9. Πώς απαντάμε στη Διαταγή Πληρωμής
Την ανακόπτουμε άμεσα μέσω δικηγόρου, διότι είναι εκτελεστός τίτλος, δηλαδή άμεσα εφαρμόσιμος εφόσον αρχίσαμε την προδικασία για υπαγωγή στο νόμο. Συγχρόνως, ασκούμε αίτηση αναστολής εκτέλεσης στα ασφαλιστικά μέτρα λόγω ευδοκίμησης της αιτηθείσας ανακοπής.
Αν έχουμε ήδη ενταχθεί στο ν. 3869/2010 και έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής, την ανακόπτουμε άμεσα μέσω δικηγόρου, και συγχρόνως ασκούμε αίτηση αναστολής εκτέλεσης στα ασφαλιστικά μέτρα λόγω της υπαγωγής μας στο νόμο.
10. Δικαστήρια εναντίον τραπεζών
Για τις τράπεζες, κάθε δικαστική απόφαση για δικαίωση δανειοληπτών είναι γροθιά στο στομάχι. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και υπολογίζονται ήδη σε πάνω από 4.000 οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων της χώρας όπου προσφεύγουν οι δανειολήπτες και βρίσκουν το δίκιο τους. Οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων που ορίζουν τις σημαντικές μειώσεις των οφειλών των δανειοληπτών, αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι «χαμένοι» δεν είναι οι δανειολήπτες αλλά οι ίδιες οι τράπεζες. Μπορεί κάθε δανειολήπτης να εξετάζει τη δική του υπόθεση, αλλά το σύνολο των δανειοληπτών έχει τεράστια οφέλη και οι ζημίες για τις τράπεζες είναι πολύ μεγάλες.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.