Για ποια αλληλεγγύη μου μιλάς;

Της Μίνας Αφεντούλη

Η είδηση της εβδομάδας για τη χαμένη αλληλεγγύη στην Ελλάδα δεν ήταν η αποκάλυψη του Διοικητή του ΟΑΕΔ οτι τα κονδύλια που συγκεντρώθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του Οργανισμού.

Η είδηση της νοοτροπίας για τη χαμένη αλληλεγγύη στην Ελλάδα δόθηκε πολύ ωμά από τον εκλεκτό σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Φαήλο Κρανιδιώτη αποδεικνύοντας οτι κάποιοι εξακολουθούν να ζουν στο χρυσό κλουβί τους αδιαφορώντας πλήρως για το γολγοθά που ανεβαίνει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Ο κ. Φαήλος, που απασχολεί συχνά τα ΜΜΕ, άγνωστο γιατί, απαντώντας σε τιτίβισμα του χρήστη “ρασκολνικοφ” ο οποίος είπε: “Βία είναι ο γέρος μου που πάει στον γιατρό και βρίσκει ταμπελάκι ότι τελείωσαν οι 10 δωρεάν επισκέψεις. Αν πεθάνει να στον φέρω! “απάντησε: ” Ευχαρίστως αλλά που να τον βάλουμε; Α, έχω όμως μια κούτα από τηλεόραση (ασπρόμαυρη).

Αν τον διπλώσεις, πριν παγώσει, θα χωράει.” Η κατακραυγή ήταν μεγάλη, όπως περιμέναμε, αν και τελικά ποιος ξέρει το Φαήλο Κρανιδιώτη και το ρόλο που επιτελεί. Δεν ξέρω αν ήταν αστείο, δεν ξέρω αν υποννούσε κάτι άλλο ο εκλεκτός του κ Σαμαρά αλλά η εικόνα που δημιούργησε μέσω του τιτιβίσματος προκάλεσε ανατριχίλα!

Μία εικόνα χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι, όμως, καμία φορά οι λέξεις μπορούν να πονέσουν όσο μία εικόνα γιατί ακριβώς μπορούν να την περιγράψουν αφήνοντας στον αναγνώστη τη δημιουργήσει μόνος του. Άλλωστε, η κυβέρνηση αυτής της χώρας φαίνεται ότι φοβάται πολύ τις εικόνες. Ίσως, γιατί πολύ απλά φοβάται να αντικρίσει την πραγματικότητα που η ίδια προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι, φυσικά, τυχαία η οδηγία του ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην προβάλλουν εικόνες εξαθλίωσης και ένδειας.

Η κυβέρνηση κι οι συν αυτή, κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα ώστε να μπορούν να ισχυρίζονται, χωρίς να ντρέπονται, ότι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, τους αδύναμους, τους άπορους, τους άνεργους. Μόνο έτσι μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί όλες αυτές οι εξαγγελίες που πέσανε στο κενό. Μία από αυτές που, μάλιστα, αφαίμαξε από τον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ, είναι η εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” που επικαλείται σχετικές ανεπίσημες εκθέσεις του ΟΑΕΔ η εισφορά αλληλεγγύης που προοριζόταν για την ανακούφιση των ανέργων δεν έφτασε ποτέ στον Οργανισμό.

Για ποιά αλληλεγγύη λοιπόν μιλάμε σε αυτή τη χώρα; Τι κι αν το Υπουργείο Οικονομικών, με μία μέρα καθυστέρηση έσπευσε να αποκαταστήσει τα πράγματα και να απαριθμήσει ένα προς ένα τα βήματα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Οικονομικών το μόνο λογικό κομμάτι είναι ο επίλογος: «Είναι προφανές μετά από όλα τα παραπάνω πως η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η έλλειψη στόχευσης κι άρα κι αποτελεσματικότητας των μέτρων κατά της ανεργίας διακρίνεται αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 1.300.000. Το 2011 στη χώρα μας καταγράφηκαν 1,5 εκατ. άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανένας ενήλικας. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας αποτελούν μόνο το 25%-35% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Το ύψος και η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «μόνο ένας υψηλός βαθμός απασχόλησης θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών για συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας κλπ.».

Και δεν είναι μόνο οι υποτιθέμενες πολιτικές και δράσεις κατά της ανεργίας που κατέληξαν γράμμα κενό, και απλώς μέχρι στιγμής χρυσώνουν το χάπι ενός δομικού πια προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας. Την περίοδο αυτή επιχειρήσεις προχωρούν σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων, κρατικά ιδρύματα κοινωνικών παροχών και υγείας “πετσοκόβουν” επιδόματα και παροχές, ενώ τα κόμματα αρνούνται να δουν τα αποτελέσματα της οικονομικής τους πολιτικής.

Είναι οι περισσότερες κοινωνικές δομές που καταρρέουν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Οι μοναδικές εκφράσεις αλληλεγγύης που διακρίνει κανείς πλέον στην Ελλάδα είναι αυτή που εκφράζεται εθελοντικά. Τα κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια που τείνουν να αντικαταστήσουν τις επίσημες και νόμιμες δομές του κράτους που έχουν εγκαταλειφθεί και καταρρέουν.

Πλέον, μαθήματα αλληλεγγύης στη χώρα μας παραδίδουν μόνο οι εθελοντές και τα μέλη ομάδων κοινωνικής αλληλεγγύης που αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό των κοινωνικών δομών. Την ίδια στιγμή που η επίσημη οικονομία καταρρέει, κι η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια και την ανεργία ανθίζει μια παράλληλη οικονομία, στηριγμένη στην ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αναζήτηση εναλλακτικών κοινωνικών σχέσεων.

danioliptes.gr