Τραπεζικά παιχνίδια ακόμη και στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην ΕΤΕ

Την ώρα που το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού προκειμένου να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, εκείνες δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους τους.

Εκμεταλλευόμενες την κρίση και τις επικείμενες συγχωνεύσεις και με τις πλάτες της κυβέρνησης προλειάνουν το έδαφος για την απόλυση εκατοντάδων τραπεζικών υπαλλήλων την επόμενη διετία.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υπαχθούν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Πολύ πρόσφατα, υλοποιήθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις Τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Λίγο πριν, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε εφαρμόσει ένα πολύ ελκυστικό πρόγραμμα η Citibank Ελλάδος όπως, επίσης, και η Εμπορική Τράπεζα. Δύο χρόνια πριν, η Τράπεζα Πειραιώς που πρωτοτύπησε με το πρόγραμμα τύπου sabbatical.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι από την Εμπορική Τράπεζα αποχώρησαν περίπου στη διάρκεια μίας διετίας περί τα 2.600 άτομα συνολικά.

Στη Citibank αποχώρησαν τον περυσινό Νοέμβριο κάτι λιγότερο από 200 άτομα, όχι μόνο από τα 16 υποκαταστήματα που έκλεισαν, αλλά και από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το back office, εκμεταλλευόμενοι ένα πακέτο ευνοϊκών όρων.

Η Διοίκηση της Εθνικής τράπεζας προσπαθεί να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι το πρόγραμμα αυτό έχει την ευρεία αποδοχή όχι μόνο των εργαζομένων στην Εθνική, αλλά και… στη Eurobank μολονότι αυτό αφορά μόνο την πρώτη.

Από την Εθνική θα αποχωρήσουν περίπου 2.000 υπάλληλοι μέχρι τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με τους όρους από το  πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προτάθηκε από την διοίκηση στους εργαζομένους. Μεταξύ άλλων οι καθαρίστριες ολικής απασχόλησης που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης  Θα λάβουν 25.000 ?  ενώ κλητήρες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση πλέον 15.000 ευρώ. 

Πληροφορίες από το Lobbystas.grπου μένουν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας βολιδοσκοπεί ποιοι από τους εργαζόμενους έχουν μεγάλα δάνεια στην τράπεζα.

Το σκεπτικό έχεις ως εξής:

Η διοίκηση αναζητά τους εργαζόμενους που έχουν στην πλάτη τους μεγάλα δάνεια ώστε να αποτελέσουν τα πρώτα «θύματα» της εθελουσίας. Ο όρος που θα θέσει η διοίκηση σε αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων θα είναι ότι μέσω της εθελουσίας θα τους παρακρατηθεί το ποσό του δανείου που εκκρεμεί.

Με απλά λόγια, αν κάποιος υπάλληλος δικαιούται 100.000 ευρώ από την εθελουσία κι έχει και δάνειο 30.000 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ καθώς θα του παρακρατηθούν οι 30.000 ευρώ που χρωστάει στην τράπεζα.

Ακόμη και στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου των συναδέρφων τους μέσω της οποίας ουσιαστικά θα βρεθούν στο δρόμο περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι, τα αφεντικά της Εθνικής αποδεικνύουν πόσο στεγνοί και αδίστακτοι τραπεζίτες είναι. Αυτή, άλλωστε, είναι η ψυχρή λογική του goldenboyτων ελληνικών τραπεζών που έχει μοναδικό μέλημα να μην αποζημιωθεί η τράπεζα και να μη χάσει τα χρήματα της.

Αυτά είναι τα μικρά γράμματα ενός καλά σχεδιασμένου και εκτελεσμένου σχεδίου αποψίλωσης και των υπαλλήλων των τραπεζών που με την ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι θα προσθέσει στην μακριά λίστα της ανεργίας της Ελλάδας σχεδόν 20.000 επιπλέον ανέργους.

danioliptes.gr