Η Γερμανία διψά για ηγεμονία στην Ευρώπη και δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει στην Κύπρο ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα ακολουθήσει, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργο.

 

Όπως έχει γράψει το newmoney.gr, το Λουξεμβούργο τηρεί ιδιαίτερα φιλική στάση απέναντι στην Κύπρο σε αυτή την κρίση, μάλλον γιατί φοβάται ότι θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε παρόμοια θέση.

 

Όπως η Κύπρος, έτσι και το Λουξεμβούργο έχει έναν υπερμεγέθη τραπεζικό κλάδο, χαμηλούς φόρους και χαλαρό εποπτικό πλαίσιο, το οποίο καθόλου δεν αρέσει στη Γερμανία και στη Γαλλία.

 

Η Γερμανία επιμένει ότι η κρίση “σκότωσε” το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου, που στηριζόταν στους χαμηλούς φόρους και την προσέλκυση μεγάλων ξένων καταθέσεων.

 

“Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν άλλες χώρες στην ΕΕ”, είπε ο Jean Asselborn, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, στο Reuters. “Δεν πρέπει, υπό την κάλυψη τεχνικών οικονομικών θεμάτων, να ‘πνίγονται’ άλλες χώρες. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν μπορούν να λένε ‘χρειαζόμαστε χρηματοοικονομικά κέντρα σε αυτές τις τρεις μεγάλες χώρες, και οι άλλοι πρέπει να σταματήσουν’”.

 

Αυτό αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την εσωτερική αγορά, πρόσθεσε και τόνισε ότι η δίψα της Γερμανίας για ηγεμονία είναι όχι μόνο αντι-ευρωπαϊκή αλλά και λάθος. Αντίθετα, η Γερμανία θα πρέπει να θυμάται ότι αυτή είναι ο βασικός ωφελημένος της κρίσης χρέους, είπε ο Asselborn.

 

Όμως, η απάντηση από τη γερμανική πλευρά ήταν σκληρή. Η ΕΕ πρέπει να επιμείνει για μεταρρυθμίσεις στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωζώνης που υιοθετούν πολύ χαμηλούς φόρους, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ιρλανδία, είπε ο Joachim Poss, των Σοσιαλδημοκρατών.

 

“Μακροπρόθεσμα, κανένα επιχειρηματικό μοντέλο που να παραβιάζει το δίκαιο ανταγωνισμό, δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Βέβαια, το Λουξεμβούργο ανήκει στην κατηγορία αυτών των προβληματικών χωρών”, τόνισε ο Poss.


newmoney

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.