Άρις Καζάκος: «Να δημιουργήσουμε πανστρατιά που θα ξεπερνά τα κόμματα»

«Το σπάσιμο του φόβου είναι το πρώτο βήμα. Δεν καταφέραμε να σπάσουμε το φόβο μέχρι τώρα και ενώ τον έχουμε συνειδητοποιήσει δεν αντιδράμε», δήλωσε στο Radio1d.gr ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αρις Καζάκος.

Τις λύσεις για να υπερασπιστούμε καταρχήν τα δικαιώματά μας και να αποτινάξουμε τον ζυγό της οικονομικής υποδούλωσης, όπου μας έχει οδηγήσει (και) η πολιτική του Μνημονίου τις παρουσιάζει ο διακεκριμένος εργατολόγος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Μίνα Αφεντούλη και Δημήτρη Ουζουνίδη.

Το σημερινό σκηνικό αγώνα δυστυχώς δεν είναι και το καλύτερο κατά τον κύριο Καζάκο, αλλά μπορεί να βελτιωθεί. 

«Συνειδητοποιούμε γρήγορα την καταστροφή, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει πειστικό σχέδιο που να προέρχεται από τον σημερινό τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί μία φορά όποτε γίνονται εκλογές κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, ενώ ξέχασαν ότι η δημοκρατία είναι να λειτουργεί καθημερινά. 

Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα -και το ξέρουμε- είναι η καταστροφή όλων μας. Ακολουθείται η πολιτική του εξανδραποδισμού, της υποδούλωσης, η πολιτική που καταστρέφει τη χώρα και τους ανθρώπους της. Για αυτό το λόγο, το σπάσιμο του φόβου είναι ένα απαραίτητο πράγμα που πρέπει να κάνουμε και να ξανασυναντηθούμε στο… μαζί που χάσαμε τόσα χρόνια». 

«Να διορθώσουμε τα πράγματα στον συνδικαλισμό»

«Μόνο ο συνδικαλισμός είναι η λύση. Όμως στον συνδικαλισμό θα πρέπει να διορθώσουμε τα πράγματα. Να διορθώσουμε τις υπάρχουσες καταστάσεις ή να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Δυστυχώς, κρίση διέρχεται και ο συνδικαλισμός διότι όπως βλέπουμε όταν μιλάμε για το ΜΑΖΙ παρατηρούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα δυσκολίες και αδιέξοδα που δεν έχουν αρθεί». Η αντίληψη ότι ψηφίζω κάθε τέσσερα χρόνια για την κρίση σήμερα δεν αρκεί, είναι λίγο.

Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πανστρατιά που θα ξεπερνά τα κόμματα», δήλωσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ. 

Οι συνθήκες είναι ιδανικές. «Πρώτον, έχουν καταρρεύσει τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά η πολιτική εξακολουθεί να έχει τις δυνάμεις για να απειλεί και να ξεζουμίζει την κοινωνία. 

Δεύτερον, πολλοί πείστηκαν σε όλο τον κόσμο ότι σήμανε η ώρα της μεταπολιτικής. Σχηματίστηκαν κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Το σάπιο σύστημα αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα από τεχνοκράτες. Είδατε τί συνέβη με τον Παπαδήμα, τον Μόντι, τον Στουρνάρα;

Αυτά τα περί κυβερνήσεων τεχνοκρατών, ειδικών και λοιπά κατέρρευσαν στη συνείδηση των ανθρώπων αλλά οι εχθροί είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από συγκεκριμένες ομάδες. Την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την ΠΟΕ γιατί ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν ο κοινός παρονομαστής είναι η άγρια λιτότητα μέσω της μετακύλισης των εισοδημάτων και της περιουσίας από τα κράτη-μέλη στον νότο στην ΕΕ στα κράτη-μέλη στο βορρά.

 

Δυστυχώς, οι πολλοί πληρώνουν τις ζημιές λίγων. Αυτοί οι εχθροί που έχουν και πρόσωπο. Δεν θέλω να προσωποποιήσω, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εκφράζει ακριβώς αυτή την πολιτική. Η κρίση είναι καπιταλιστική και ο άγριος καπιταλισμός είναι εχθρός, αντίπαλος», υποστήριξε.

«Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Πάντως, ο κ. Καζάκος ατενίζει το μέλλον με χαμόγελο. «Είμαι αισιόδοξος. Φυσικά και θα αλλάξουν τα πράγματα. Κανένα κακό δεν διαρκεί αιώνια. Οι μεγάλες κρίσεις ξεπεράστηκαν από τη στιγμή που υπερασπιζόμαστε με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δικαιώματά μας».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «σήμερα στις εργασιακές σχέσεις τείνει να επικρατήσει η βία, η αποσάθρωση των συμβάσεων εργασίας.  

Η βία πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί αν υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Ένα μέσο να τα υπερασπιστούμε είναι το δικαστικό.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι το Μνημόνιο 1 δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Περιμένουμε την απόφαση για το Μνημόνιο 2 και με τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι θα πέσει το Μνημόνιο 2. Ηδη, διαπιστώνουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων γίνεται με ζήλο στις χαμηλότερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, στα μικρά δικαστήρια, όπου και εκεί άλλωστε οι δικαστικοί βιώνουν την κρίση. 

Η επόμενη επιλογή είναι να πάρουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας. Αν και εδώ να υπογραμμίσω ότι η τήρηση του νόμου επιβάλλει μόνο νόμους που στο άρθρο 120 παράγραφος δύο του Συντάγματος δεν στηρίζει την τυφλή υπακοή σε κάθε νόμο αλλά και κάθε νόμος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. 

Τρίτη λύση που δεν είναι λύση είναι να αφήσει η κοινωνία να την τσαλαπατήσουνε», δήλωσε σχετικά ο κ. Καζάκος.

«Προμηθέας και Σίσυφος»

Για την κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Καζάκος δήλωσε σχετικά ότι «σήμερα, βιώνουμε όπως και βιώναμε όλο αυτό τον καιρό το εκκρεμές μεταξύ Προμηθέα και Σίσυφου κι αυτή είναι η ανθρώπινη μοίρα. Ο Προμηθέας, ο ημίθεος που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε με βασανιστήρια και ο Σίσυφος που συνεχώς ανέβαζε έναν βράχο στην κορυφή του λόφου μέχρι που εκείνος έπεφτε και τον ανέβαζε ξανά. Τον σημερινό Σίσυφο τον έχει πλακώσει το βάρος του βράχου. Αυτό συμβαίνει με τις αυτοκτονίες ή π.χ. να αφεθεί κάποιος που είναι κλινήρης σε νοσοκομείο να τον ρημάξει η αρρώστια επειδή το κράτος έχει απαξιώσει πλήρως το σύστημα εθνικής υγείας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, στην αρχή της κρίσης, η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας ήταν πολύ μεγάλη, αλλά αυτό αγνοήθηκε επιδεικτικά από την τότε κυβέρνηση». 

«Φαρ Ουέστ» χαρακτήρισε ο ίδιος όσα συνέβησαν με την Κύπρο. «Πλέον δεν μπορούμε να κρίνουμε με νομικούς όρους περιστατικά, όπως αυτό στην Κύπρο ή αλλού. Πρόκειται για ληστεία. Μόνο με όρους Φαρ Ουέστ μπορεί να μιλήσει κανείς για ότι συνέβη στην Κύπρο. Μιλάμε για απολύτως μαφιόζικο χτύπημα», είπε. 

danioliptes.gr