Σε ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται η υπόθεση των «κόκκινων δανείων» με το γνωστό οίκο Moody’s να λέει ότι θα φτάσουν ακόμη και στο 40% στα τέλη του 2013. Κι όμως για το μείζον αυτό θέμα κυβέρνηση και τρόικα ουδεμία μέριμνα έλαβαν στη συμφωνία για την οποία επιχαίρουν.
Η στάση τους με δύο τρόπους εξηγείται. Ή οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να τα ξεπληρώσουν οπότε θα κατασχεθεί κάθε ακίνητη και κινητή περιουσία, ακόμη και η πρώτη κατοικία (προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013) ή θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, οπότε όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνουν βορά για τα ξένα κοράκια. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για οικονομικό όλεθρο.
Ενώ λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα πανηγυρίζουν για την “συμφωνία” τους, έρχεται ο οίκος Moody’s να γκρεμίσει τον όμορφο ονειρικό τους κόσμο, λέγοντας αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν. Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν το 30% έως το τέλος του 2013 και το ποσοστό αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω το 2014.
Η Moody’s δε, εκτιμά πως το εύρος των συνολικών προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των αναδιαρθρωμένων, θα είναι πιο κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον οίκο αυτό οφείλεται στη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει ως «credit negative» τα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, η περιορισμένη ρευστότητα, η αύξηση της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες είναι επιπρόσθετοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Δηλαδή επειδή ο κόσμος δεν έχει πια εισοδήματα, αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς μέσα σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται. Πιστεύουν ότι ακόμα και αυτοί που τα έχουν ρυθμίσει δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, γιατί στο μεταξύ, τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Με βάση το «Credit Outlook» του οίκου αξιολόγησης, αν και τα στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τον Δεκέμβριο του 2012 έδειχναν αύξηση 36,4% των ονομαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,6% του συνόλου του δανεισμού, ο οίκος θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των επισφαλών δανείων διότι εξαιρούν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια.
Να σημειωθεί, τέλος, πως έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριζε πως περίπου το 5% των συνολικών δανείων έχει ήδη αναδιαρθρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση του Δεκεμβρίου 2012 για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τα αναδιαρθρωμένα δάνεια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό υψηλότερο του 7% των μεικτών στεγαστικών δανείων.
Μιλούμε πλέον για μια “ωρολογιακή” βόμβα, η οποία θα σκάσει ξαφνικά και απροειδοποίητα, προφανώς κάποια Παρασκευή, παρασέρνοντας με την έκρηξή της ολόκληρη την ελληνική οικονομία, ή καλύτερα ότι έχει απομείνει από αυτήν.
Όπως έλεγε και ο Πατροκοσμάς «με άλλους θα κοιμηθείτε, και με άλλους θα ξυπνήσετε».
defencenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.