Η «ώρα μηδέν» για την Ισπανία δείχνει πλέον επικίνδυνα κοντά, μετά τη χθεσινή δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα του έχει, ουσιαστικά, αποκλειστεί από τις αγορές.  

Με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να παραμένει επίμονα πάνω από το απαγορευτικό 6,5% και το τραπεζικό της σύστημα να έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης δεκάδων δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Κριστόμπαλ Μοντόρο ζήτησε χθες, για πρώτη φορά δημοσίως, τη θεσμική στήριξη της Ευρώπης για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Επί της ουσίας, ο Ισπανός υπουργός έθεσε και επίσημα τη θέση της Μαδρίτης που απορρίπτει ένα πακέτο διάσωσης «τύπου Ελλάδας», αλλά ζητεί επιτακτικά θεσμικές πρωτοβουλίες για ευρωπαϊκή τραπεζική, ένωση, απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών και άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις για στενότερη ενοποίηση της ΕΕ.

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…» 

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της G7 για την ευρωπαϊκή κρίση ο κ. Μοντόρο δήλωσε ότι «τα spreads δείχνουν ότι η πόρτα της αγοράς δεν είναι ανοιχτή για την Ισπανία». «Το πριμ κινδύνου δείχνει ότι ως κράτος έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά όταν θέλουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο Onda Cero.

Το spread των ισπανικών 10ετών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού σημείωσε άνοδο σε ιστορικό υψηλό, στις 548 μονάδες, την Παρασκευή εν μέσω ανησυχιών ότι το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας και το υψηλό χρέος θα την αναγκάσει τελικά να ενταχθεί σε σχέδιο διάσωσης όπως η Ελλάδα.


Ο κ. Μοντόρο, ωστόσο, είπε ότι η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», παράλληλα όμως, κάλεσε τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να συμβάλουν στη στήριξη του τραπεζικού κλάδου και, πρωτίστως, να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης» της ΕΕ.


«Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη αυτό (μία διάσωση), έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε ο Ισπανός υπουργός και πρόσθεσε ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας δεν είναι «υπερβολικά».

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, τη δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική οικονομική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε ο κ. Κριστομπάλ Μοντόρο.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Δείχνοντας, μάλιστα, την επείγουσα πλέον μορφή της κατάστασης της ισπανικής οικονομίας, ο κ. Μοντόρο διαμήνυσε πως το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. 


Μετά τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού το ευρώ υποχώρησε σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό και στα 1,2456 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ανέβει μέχρι τα 1,2542 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου.

«ΦΤΑΙΕΙ Η… ΕΛΛΑΔΑ» 


Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, πάντως, το Βερολίνο επιμένει να μην συναινεί σε άμεσες αποφάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέρριψε χθες την ευθύνη για την Ισπανία στην… ελληνική κρίση. Οπως είπε, η Μαδρίτη κάνει «τα πάντα σωστά» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά η χώρα «υποφέρει από τις επιπτώσεις της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης». «Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά και παρ’ όλα αυτά δέχονται πιέσεις από την αγορά», δήλωσε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία δηλώνοντας ότι η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν όλες τις σωστές κινήσεις και δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουν τόσο υψηλά επιτόκια.

Ο κ. Γκουρία, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση χρέους, όμως τα τρέχοντα προβλήματα θα πρέπει να διευθετηθούν.


«Δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ισπανία θα πρέπει να πληρώνει 7%, δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ιταλία θα πρέπει να πληρώνει 6,5% για τα χρήματά της από τη στιγμή που λαμβάνουν όλες τις σωστές αποφάσεις σε ότι αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση για το χρέος», τόνισε.

Kerdos

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.