Οι πελάτες θα πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Ο στόχος είναι ένας, να «μπλοκάρονται» εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Να δηλώνουν τα εισοδήματα τους και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι πλέον υποχρεωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Ο στόχος είναι ένας, να «μπλοκάρονται» εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με αφορμή το πλήθος των ερωτημάτων που δέχεται καθημερινά από πελάτες των τραπεζών -μελών της, ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό ότι από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη της Τράπεζας Ελλάδος (υπ’ αριθμ. 2652/2012 Πράξης Διοικητή της ΤτΕ) θα πρέπει:

  • · Τα εισοδήματα του πελάτη-φυσικού προσώπου να δηλώνονται στην τράπεζα με την επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος, το οποίο πρέπει να προσκομιστεί στο πρωτότυπό του,
  • · Τα εισοδήματα του πελάτη-νομικού προσώπου/επιτηδευματία, με την επίδειξη του πρωτοτύπου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου.

Όσοι τώρα δεν είναι υπόχρεοι από το νόμο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια ΔΟΥ και να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο προκειμένου να το προσκομίσουν στην τράπεζα.

Η δήλωση του εισοδήματος αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες των τραπεζών, είτε δηλαδή έχουν από το παρελθόν σχέση με την τράπεζα, είτε είναι νέοι πελάτες, ακόμα και εκείνους που θα χρειασθεί να κάνουν έστω μία και μοναδική συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να επαληθεύουν τα εισοδήματα των φυσικών ή νομικών προσώπων, να τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις, και να κρατούν αρχείο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για να φοροδιαφύγουν περιλαμβάνονται:

  • ·
  • ·

Όπως ρητά αναφέρει η Πράξη Διοικητή οι τράπεζες, θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε «ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης, του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους».

Imerisia

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.