Της Μίνας Αφεντούλη

 

Βροχή είναι το “φτύσιμο” προς τους βουλευτές, όχι από τον κόσμο, όπως θα περίμενε κανείς. . αλλά από τους κυβερνώντες.

 

Οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου υφίστανται μία άνευ προηγουμένου απαξίωσημε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου με διαδικασίες κατεπείγοντος, την άρνηση Υπουργών να προσέλθουν στη Βουλή και την εγγραφή διατάξεων σε νομοσχέδια την τελευταία στιγμή.

 

Νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή στο παρά πέντε και τώρα ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα που περιλαμβάνει φορολογικές ρυθμίσεις, διευκρινίσεις για το χαράτσι, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, απολύσεις σε ΝΠΙΔ, αλλαγές στην άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή μέχρι και την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.

 

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες φωνές κανείς δε διαμαρτυρήθηκε επί της ουσίας γιατί καλείται να ψηφίσει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μία ανάσα πριν από το Πάσχα, ένα νομοσχέδιο σκούπα που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους επαγγελματιών κι όχι μονο. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα περίμενε κανείς αντίδραση τόσο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο κι από βουλευτές της συμπολίτευσης. Κάτι, βέβαια, που δεν έγινε ποτέ.

 

Ταγμένα στο καθήκον στρατιωτάκια θα κληθούν να ψηφίσουν, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων μια σειρά από επαχθή μέτρα, διατυπώνοντας απλά τους λόγους τους σε ένα 10λεπτο κοινοβουλευτικού χρόνου που τους αναλογεί.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκπέμπει εικόνα …σκορποχώρι αφού συχνά πλέον η αίθουσα είναι άδεια από βουλευτές και ακόμη κι οι υπουργοί δεν πατούν στη Βουλή ούτε καν για να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Ήδη, η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για απαξίωση των θεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει συχνά το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτυπώθηκε για άλλη μία φορά την περασμένη Παρασκευή όταν απότις 11 επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκαν μόνο οι δύο, η μία αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη αρμοδιότητας Πολιτισμού.

 

Κόντρα για τα μάτια του κόσμου;

Η κοινοβουλευτική εκτροπή ξεπέρασε βέβαια κάθε προηγούμενο στην περίπτωση του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα αργα στη Βουλή. Μετά τις παλιννωδίες της κυβέρνησης για τα επίμαχα νομοσχέδια που αφορούσαν τις αυξήσεις στον ΟΑΕΕ, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και το παρασκήνιο που αφορούσε αυτές κι άλλες διατάξεις, οι βουλευτές δεν είχαν εικόνα μέχρι την Παρασκευή για το τι τελικώς θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα κληθούν να ψηφίσουν σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα.

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να εισάγει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή με κατεπείγουσα διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη να ανεβάζει τους τόνους και να μιλά για «επιβολή μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας».

 

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί την Δευτέρα συνεδριάζει το euroworking group προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13.5.2013 συνεδριάζει το eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ».

 

Την κρισιμότητα των διατάξεων επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πως «σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και μια σημαντική διάταξη που αφορά την ρύθμιση για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Δεν αμφισβητεί κανείς της αναγκαιότητα ψήφισης αυτής της ρύθμισης, χιλιάδες νοικοκυριά θα ανακουφιστούν, είναι μία ακόμα ρύθμιση που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του εκτάκτου».

 

Από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «περιορισμό της Δημοκρατίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αν και είχε όλο τον χρόνο να φέρει το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες προτίμησε να το εισάγει στην Βουλή την τελευταία στιγμή.

 

Πιο οξύς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης που υποστήριξε ότι «το θέαμα που εμφανίζουν οι τρεις παρόντες υπουργοί είναι θλιβερό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Μίλησε επίσης για «δημοκρατία εκτροπής» και για πολίτευμα «Μνημονιακής Τροϊκανής δικτατορίας».

 

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης λέγοντας πως «η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «δεν σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας,, ότι δηλαδή η πλειοψηφία αποφασίσει και η μειοψηφία σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας» ενώ στις καταγγελίες Λαφαζάνη περι μη έννομων αποτελεσμάτων είπε πως «αυτά συμβαίνουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχετε υπερασπιστεί.

 

Αναίρεση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας δεν μπορούμε να ακούμε εδώ μέσα, και μάλιστα με επίκληση του Συντάγματος – είναι κωμικό».

 

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Νότης Μαριάς σημείωσε ότι αποτελεί «συστηματική κυβερνητική επιλογή η απαξίωση της Βουλής» ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, το αποδεικνύετε ακόμα μια φορά γιατί υπακούετε στις επιταγές της τρόικα».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ) κατήγγειλε «την διαδικασία, κλιμάκωση βάρβαρης; και αντιλαϊκής επίθεσης».

 

Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει χρόνο ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ είπε «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ειδικά όταν συζητάμε σημαντικές ρυθμίσεις για όλα τα θέμα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αποτελούν εφαρμογή του νόμου του 2012 κυρίως όμως αποτελούν εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις για φορολογική πολιτική και δημόσια διοίκηση, που πολλές από αυτές είναι μάλλον θετικές για την κοινωνία».

 

Πώς θα ψηφίσουν σήμερα οι βουλευτές;

Πώς θα δεχθούν οι βουλευτές αυτόν τον κοινοβουλευτικό εξευτελισμό. Συνεχίζουν και ψηφίζουν επαχθή μέτρα. Συνεχίζουν να βάζουν την υπογραφή τους σε νομοσχέδια – ταφόπλακα για τα εργασιακά κι άλλα δικαιώματα των Ελλήνων καταπατώντας την κοινοβουλευτική νομιμότητα.

 

Ψήφισαν μνημόνια, μεσοπρόθεσμα προγράμματα, νομοσχέδια – σκούπα και συνεχίζουν να παριστάνουν πώς παράγουν έργο, πώς δουλεύουν για τη σωτηρία της χώρας. Πώς σώζεις κάποιον ο οποίος έχει ήδη πεθάνει; Πώς παριστάνεις τον “άγιο” όταν έχεις αμαρτήσει;

 

Την ίδια παράσταση θα δούμε και σήμερα στη Βουλή, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων. Όσο, όμως, κι αν κι οι ίδιοι οι βουλευτές τα βάζουν με τη Βουλή, δεν μπορούν να την αρνηθούν. Θέλουν πολύ να αποτελέσουν κομμάτι της. Ωστόσο τα διλήμματα φαίνεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια.

 

Ήδη οι βουλευτές, ιδιαίτερα της Ν.Δ., δεν κρύβουν τους φόβους τους για το κλίμα που θα συναντήσουν επισκεπτόμενοι τις εκλογικές περιφέρειές τους για τις ημέρες του Πάσχα. Τα μηνύματα που έρχονται είναι πολύ ανησυχητικά και οι τάσεις που καταγράφονται είναι συχνά πιο οδυνηρές και από εκείνες των δημοσκοπήσεων. Αυτοί πώς θα απαντήσουν, πώς θα δικαιολογηθούν;

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.