Δάνεια σε μικροεπιχειρηματίες ή αλλιώς Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
Πρωτομαγιά ή Πρωταπριλιά, τα ανέκδοτα συνεχίζονται… Και το νέο ανέκδοτο είναι δάνεια μέχρι και 800.000 ευρώ από τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κυκλοφορεί σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σε ιστοσελίδες οικονομικών επιχειρηματικών τραπεζικών νέων!
Θα αναρωτηθεί κανείς. Μα, καλά τί συνέβη και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι οι τράπεζες δίνουν χρήμα;
Λεφτά υπάρχουν;
Ξαναδιαβάζουμε την είδηση. Και διαπιστώνουμε ότι άλλα γράφουν οι μεν, άλλα οι δε και το συμπέρασμα παραμένει ίδιο εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, δηλαδή από τότε που η ελίτ μας παγίδεψε στο Μνημόνιο.
Λαμβάνουν αποφάσεις αποκλειστικά για τα δικά τους συμφέροντα και σε βάρος του λαού.
Τα δήθεν δάνεια αποτελούν τη νέα καλοστημένη παγίδα κράτους και τραπεζών κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντί να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά από τις τράπεζες, όπως τόσο καιρό επιτακτικά ακόμη και η ίδια η τρόικα αξιώνει, οι τράπεζες κρατάνε ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες και ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να απαιτεί από τον λαό να θυσιαστεί οικονομικά -και βιολογικά κατ’ επέκταση αργά ή γρήγορα- για να σωθούν οι τράπεζες.
Και τώρα έρχονται νέα μέτρα κομμένα και ραμμένα υπέρ των τραπεζών και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών με δυσβάσταχτους όρους, προφανώς αφού προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με λεφτά των συνεπών πολιτών στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση περί δανείων μέχρι 800.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνει αυστηρότατες προϋποθέσεις που ουσιαστικά επιτρέπουν μόνο σε όσους έχουν στενούς δεσμούς με τις τράπεζες έτσι κι αλλιώς να ενταχθούν καθώς προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και όσες εταιρίες έχουν υπαχθεί και σε άλλα προγράμματα αλλά και στον επενδυτικό νόμο.
Τι εναλλακτικές έχουν όσοι δεν θα πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση;
Υποτίθεται ότι θα έχουν δύο εναλλακτικές. Η πρώτη είναι το ΕΣΠΑ. Η δεύτερη είναι η ιδέα προς το παρόν των συνεταιριστικών τραπεζών που θα χορηγούν μικροδάνεια.
Όμως, καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν είναι λύση.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, η οποία εκπροσωπεί ουσιαστικά τη νέα γενιά επιχειρηματιών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι πάνω από το 90% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας θα αποκλειστούν εκ των προτέρων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, εάν οι δράσεις και οι διαδικαστικές/λειτουργικές απαιτήσεις των προκηρύξεων κρατικών ενισχύσεων παραμείνουν σχεδιασμένες ως έχουν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά στηρίζουν ουσιαστικά μόνο επιχειρήσεις και πολίτες, που θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να προβούν στις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις, είτε ελάμβαναν κονδύλια από το ΕΣΠΑ είτε όχι.
Αναφέρονται επομένως στους ίδιους ανθρώπους που θα είναι οι μοναδικοί επωφελούμενοι από το πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, δηλαδή φίλοι και συγγενείς διεφθαρμένων κυβερνητικών ή αντιπολιτευόμενων πολιτικών, τραπεζιτών και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.
«Τα προγράμματα κινούνται στη λογική αυτού που η ΕΕ ονομάζει «dead weight» («περιττό βάρος»). Δηλαδή ενισχύουν μόνο όσους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και μόνοι τους την επένδυση, λαμβάνοντας, π.χ., δάνεια από εμπορικές τράπεζες»., καταγγέλλει η Ομοσπονδία.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας δεν είναι αβάσιμη.
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2011), σχετικά με τα δάνεια τύπου ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ, προσδιορίζει το περιττό βάρος στην Ε.Ε. σε περίπου 40%, όταν στην Ελλάδα ξεπερνάει το 90%.
Η εναλλακτική των συνεταιριστικών τραπεζών είναι κάτι που ήδη διάφορες οργανώσεις επαγγελματιών και εμπόρων, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, έχουν προτείνει. Την ίδια πρόταση προωθεί και η ίδια η Ομάδα Δράσης της ΕΕ και του Χορστ Ράιχενμπαχ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, στο Radio 1 Daniolipton.
Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν μικροτράπεζες που θα χορηγούν μικροδάνεια έως 10.000 ευρώ χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις. Προς το παρόν και για αρκετό καιρό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιοριστεί στη συγκρότηση μεικτής επιτροπής από αρμόδια υπουργεία για να προετοιμάσει το νομικό, εποπτικό και θεσμικό πλαίσιο της μικροχρηματοδότησης και η Ομάδα Δράσης διοργανώνει την παροχή τεχνικής βοήθειας για τις προπαρασκευαστικές δράσεις, δηλαδή Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
Αν ήταν να δημιουργηθούν μικροτράπεζες ανάλογες με εκείνη της μικροτράπεζας Γκραμίν που έχει δημιουργηθεί στο Μπανγκλαντές και ο ιδρυτής της έχει λάβει το Νομπέλ Ειρήνης τότε για ποιο λόγο οι εκάστοτε κυβερνώντες αποφάσισαν το ξεζούμισμα των νοικοκυριών και τη διάθεση άνω των 272 δισ. ευρώ υπό την ετικέτα της ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες;
Για ποιο λόγο να μην ανακεφαλαιοποιούνται τα νοικοκυριά από τις τράπεζες και να συμβαίνει το αντίθετο;
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.