Της Τατιάνας Κερασίδη
Τελειωμό δεν έχουν τα παραμύθια. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το υπουργείο εργασίας έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα πως το πρώτο τετράμηνο στην Ελλάδα, υπήρχαν περισσότερες προσλήψεις παρότι απολύσεις.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι προσλήψεις αφορούσαν σε εργασία μισθωτή. Αναφέρομαι για όσους δεν κατάλαβαν, στην καινούργια μόδα που θέλει τον εργαζόμενο να εργάζεται δίχως να ανταμείβεται… Δοκιμαστικό θαρρώ το λένε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον Απρίλιο η μισθωτή απασχόληση εμφανίστηκε αυξημένη κατά 29.298. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, καταγράφηκαν 89.779 αναγγελίες πρόσληψης, 18.078 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου), 20.843 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 21.560 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Καλά διαβάσετε!
Με άλλα λόγια όλα κυλάνε όμορφα και η ανεργία δεν καλπάζει, λέμε τώρα… Από την άλλη σκέφτομαι πως τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν εποχιακές εργασίες που ξεκινούν το μήνα Απρίλιο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο.
Προβληματίζομαι, όμως γιατί την ίδια μέρα κυκλοφορούσε δημοσίευμα από την εφημερίδα των συντακτών πως η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούσε η Ισπανία δεύτερη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για 73,4 εκατομμύρια νέων ανέργων στον πλανήτη για τη φετινή χρονιά. «Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος νέος σήμερα στην παγκόσμια αγορά εργασίας», ομολογεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιώντας για… «μια γενιά που κινδυνεύει».
Και η γενιά; Πέρα βρέχει…
Ωστόσο σε τελευταία της έκθεση για τις τάσεις στην απασχόληση των νέων διεθνώς -«Global Employment Trends for Youth 2013-A generation at risk»- η ILO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες ουρές άνεργων νέων, για τα δεκάδες εκατομμύρια υποαπασχολουμένων σε θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης και την κλιμακούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα.
Αναρωτιέμαι εκτός από το να βλέπουν τηλεόραση και να σερφάρουν σε άσκοπες σελίδες στο διαδίκτυο οι νέοι, τα διαβάζουν όλα αυτά; Αν η απάντηση στην ερώτηση μου είναι θετική, τότε γιατί δεν κάνουν κάτι; Το μόνο που ακούω ανά διαστήματα είναι πως θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Μόνο αυτό! Θαρρείς και η ξενιτιά είναι κάτι τόσο απλό και εύκολο.
Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και το γεγονός πως λίγες μέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις-ξεκινούν 17Μαιου-, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), εμμένει στην απόφασή της για απεργία. Το Σάββατο συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευση των καθηγητών. Εδώ και κάμποσες μέρες το άγχος των μαθητών κορυφώνεται καθώς όπως πολλοί δηλώνουν οι καθηγητές τους δείχνουν πως δεν υπολογίζουν τους κόπους τους.
Από την άλλη ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικόλαος Παπαχρήστος είχε δηλώσει σε ρεπορτάζ του Radio1d.gr πως δεν επέλεξαν οι καθηγητές την ώρα της απεργίας, αλλά πως η κυβέρνηση τους αναγκάζει. Με άλλα λόγια, το χάος! Χάος στην παιδεία, χάος στην υγεία…χάος παντού!
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.