Κατασχέσεις εν’ όψει για χιλιάδες νοικοκυριά. Ενώ η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, το Υπουργείο οικονομικών βάζει μπροστά το μηχανισμό των κατασχέσεων καθώς βλέπει άδεια τα ταμεία του και την αδυναμία του να επιτύχει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Το μάρμαρο της χρεωκοπίας καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι «συνήθεις ύποπτοι»  Έλληνες φορολογούμενοι.

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα, η Εφορία θα βάζει χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων, όταν αυτοί καθυστερούν να πληρώνουν τους φόρους τους έστω και για λίγες ημέρες, και μάλιστα προτού τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα!

 

Πρόκειται για το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων και αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, ενοίκια που «κινούνται» μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπου τα χρήματα δεσμεύονται μεν από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά καθυστερούν να περάσουν στα δημόσια ταμεία.

 

Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες λόγω της χαμηλής εισπραξιμότητας που παρατηρείται στην είσπραξη παλαιών κυρίως οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τους Μνημονιακούς στόχους, φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με τη διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων το Δημόσιο διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Το μέτρο εφαρμόζεται σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και καταθετικούς λογαριασμούς.

 

Μέχρι στιγμής, γλιτώνουν μόνο οι περιπτώσεις μισθών και συντάξεων που φτάνουν μέχρι 1.000 ευρώ. Βέβαια, ως γνωστόν, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει την μοναδική ικανότητα να «πιάνει στα δίκτυα» του μόνο τους μικροοφειλέτες ενώ οι μεγαλοοφειλέτες – καρχαρίες φαίνεται πως «ξεγλιστρούν» με χαρακτηριστική ευκολία από αυτά τα δίκτυα.

 

Να σημειωθεί ότι η διάταξη για την άμεση κατάσχεση από το Δημόσιο όταν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές περιέχεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε μαζί με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της ότι το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. που έλεγε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Στο κυνήγι των οφειλετών το Δημόσιο

 

Τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών «ξεσκονίζει» το Ελληνικό Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα δίνει προθεσμία δέκα ημερών στις τράπεζες προκειμένου να αποδώσουν τη «λεία» των κατασχέσεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στην τσιμπίδα πρόκειται να πιαστούν μισθοί, συντάξεις, μετρητά στην τράπεζα και έσοδα από ακίνητα που έχουν βγει στον πλειστηριασμό.

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, οι έφοροι έχουν την υποχρέωση να επιδιώκουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά και ποινικά μέτρα, όπως η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

 

Το υπουργείο έχει προσθέσει στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων άρθρο, με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός δεκαημέρου από την υποβολή της δήλωσης της τράπεζας, χωρίς την τήρηση ειδικής διαδικασίας.

 

Το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια του να ανεβάσει ταχύτητα στα έσοδα, δίνει συνεχώς οδηγίες στους εφόρους για ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών.

 

Κι ενώ στα χαρτιά οι αρμόδιες αρχές βάζουν πρώτα στο στόχαστρο τους μεγάλους, εκείνοι φαίνεται πώς βρίσκονται στο απυρόβλητο.

 

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι τα βάζει με τους μεγάλους καρχαρίες, το Υπουργείο Οικονομικών συστήνει Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για τα χρέη των μεγαλοφειλετών.

 

Τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες μέχρι τον Μάρτιο ανέρχονται σε 55,1 δισ. και παρουσιάζουν οριακή μείωση 200 εκατ. σε σχέση με τα 55,3 δισ. του Φεβρουάριου 2013.Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρεών, ήτοι 52,9 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι μπορούν να το αποπληρώσουν σε 48 δόσεις ή εφάπαξ γλιτώνοντας το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Για τα υπόλοιπα 2,1 δισ. από νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το υπουργείο καθιερώνει 12 δόσεις εξόφλησης που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φθάσουν τις 24.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.