Σε απύθμενο πηγάδι στο οποίο πέφτουν και χάνονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων έχουν εξελιχθεί οι τράπεζες. Το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να ενισχύει σε βάρος του ελληνικού λαού τις τράπεζες, οι οποίες, παρά τις θυσίες, έχουν πτωχεύσει από καιρό.
Για την αποτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης που λέει «Δώστε ότι έχετε και δεν έχετε» για να σώσουμε τις τράπεζες αποδεικνύουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα (Task Force), Χορστ Ράιχεμπαχ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα αντιμετωπίζει προβλήματα για πολύ καιρό.
Δε μιλάει όμως για τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν στις τράπεζες με την αιτιολογία να στηριχθούν και την ίδια περνούσαν τη θηλιά στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, οι τράπεζες κράτησαν για πάρτι τους τεράστια ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη της χώρας, και τώρα ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει όσα τσέπωσαν οι Τράπεζες! Και μιλάμε συνολικά, για το εξωφρενικό ποσό των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βέβαια συνεχώς αυτό το ποσό μεγαλώνει. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος, αν και κουρεύτηκε παραμένει στα προ μνημονίου εποχής επίπεδα. Ο ελληνικός λαός υποφέρει, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και εκείνοι παριστάνουν ότι τα χρήματα από τα δάνεια που λαμβάνει η Αθήνα από την τρόικα δεν κατευθύνονται προς τις τράπεζες.
Τότε, που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία μας δάνεισαν με αντάλλαγμα την ευημερία του λαού της Ελλάδας κύριε Στουρνάρα;
Ρητορική ερώτηση η οποία δεν μπορεί να απαντηθεί από τον τσάρο της οικονομίας γιατί εκείνος δεν βλέπει καν τις θυσίες, δεν βλέπει καν την ερημοποίηση της οικονομίας, δεν βλέπει τις επιπτώσεις των μνημονίων στην ελληνική κοινωνίας.
Ο κ Στουρνάρας καμαρώνει ότι το συνολικό δάνειο που έχει λάβει η χώρα μας από την Τρόικα μέσω των Μνημονίων είναι το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί σε οποιονδήποτε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. “Αυτό δηλαδή, δεν είναι δάνειο, αυτό είναι σχεδόν δώρο,” είπε
Προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο λέγοντας ότι είναι πλέον εφικτό η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» ακόμη 50 δισεκατομμύρια από το χρέος της χωρίς καν να χρειαστεί κούρεμα καθώς θα ζητήσει -και πιθανότατα θα πετύχει- να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 50 δισ. που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να σημειωθεί, το χρέος μαζί φυσικά και με τις μετοχές των τραπεζών αυτών θα μεταφερθεί στο μηχανισμό διάσωσης, δηλαδή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κι αφού λοιπόν, ο MrTaskForceμας προειδοποίησε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κι άλλο αίμα του ελληνικού λαού για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πραγματοποίησε έναν απολογισμό των ενεργειών της ομάδας δράσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεών της, όπως η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών αλλά και η σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα δράσης αναμένεται να παραμείνει άλλα δύο χρόνια στη χώρα και σημείωσε ότι η επιτυχία της αποστολής της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας που προτείνει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ είναι οι νέες μειώσεις μισθών. Όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια.
Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι προτείνουν περαιτέρω μισθολογικές περικοπές για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, λαμβάνουν «μεροκάματο» μεγαλύτερο από έναν μέσο μισθό που λαμβάνει ένας Έλληνας εργαζόμενος. Βέβαια, οι εμπειρογνώμονες της TaskForce, που «σώζουν» την ελληνική οικονομία παίρνουν την ημέρα τουλάχιστον 350 ευρώ!
Η ανταγωνιστικότητα που αντιλαμβάνονται τα μέλη της TaskForceείναι φαίνεται εφάμιλλη της Καλύτερης Ζωής που αντιλαμβάνονται οι αναλυτές του ΟΟΣΑ!
Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά με βάση το σύνολο των κριτηρίων ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων του Δείκτη Καλύτερης Ζωής» διατυπώνει σε έκθεσή του για τον δείκτη ευημερίας των μελών του ο Οργανισμός.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα μας είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο).
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση αφορα σε στοιχεία του 2011. Αν και ακόμη, η κρίση δεν είχε δείξει πλήρως τα δόντια του στην ελληνική κοινωνία ένα ελληνικό νοικοκυριό με την ακρίβεια και την φοροεπίθεση που δέχεται καθημερινά, ήταν πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα με ετήσιο εισόδημα 15.899 ευρώ. Βέβαια, σήμερα, που η χώρα διανύει το έκτο χρόνο της ύφεσης, ένα τέτοιο ετήσιο εισόδημα σπάνια βρίσκει κανείς σε ελληνικό νοικοκυριό.
Ο Οργανισμός συμπεραίνει μεν ότι οι Ελληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του, ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να στηριχθούν σε μια αίσθηση αλληλεγγύης καθώς το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε ώρα ανάγκης.
Το 71% των ατόμων να δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) από αρνητικές (πόνος, ανησυχία , θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%).
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.