Οι Ελληνικές Αρχές από χθες δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Το κλείσιμο της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες εκλαμβάνεται ως μια πράξη “οριακή” για τις δυνατότητες διαχείρισης στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου, δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς με τα όσα διαδραματίζονται στην γειτονική Τουρκία.

 

Καθώς η απόσταση Βέλγιο – Ελλάδα είναι χιλιομετρικά και πολιτισμικά πολύ μεγάλη, ο Βελγικός Τύπος και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης οριακά ξεχωρίζουν τις δύο εικόνες (διαμαρτυρίες για την ΕΡΤ και πλατεία Ταξίμ), τη στιγμή που οι Φλαμανδοί κυρίως ταξιδιώτες, διερωτώνται αν θα πρέπει να ακυρώσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Ζάκυνθο, την Κρήτη την Πιερία και τη Χαλκιδική, περιοχές που συνδυάζονται με τις πτήσεις των δύο βασικών αεροπορικών εταιριών Flyjetair και Ryanair.

 

Στην Κομισιόν επικρατεί εντονότατη δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που θέτουν για ασήμαντη αφορμή σε κίνδυνο την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι απολύσεις από την ΕΡΤ δεν βελτιώνουν το ισοζύγιο του δημοσίου, καθώς λογίζονται μόνο στο ποσοστό που έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να επαναπροσλάβει.

 

Το περιβάλλον του επιτρόπου Ρεν εκφράζει την απερίφραστη αντίθεσή του σε σενάρια που διακίνησε η κυβέρνηση, κατά τα οποία ο επίτροπος γνώριζε ή είχε συναινέσει στο παρελθόν ή ακόμα ότι εγκρίνει το κλείσιμο σήμερα. Αντιθέτως τόσο ο ίδιος με on camera δήλωση, όσο και ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο. Ο Μπαγί ξεκαθαρίζουν ότι ούτε η Κομισιόν, ούτε η Τρόικα, ούτε η task force, ούτε η κανείς άλλος είχε γνώση, είχε πρότερη ενημέρωση για την πρόθεση της κυβέρνησης, ή είχε εκφέρει την παραμικρή άποψη ή γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Ολιβιέ Μπαγί εξουσιοδοτήθηκε από τον πρόεδρο Μπαρόζο να πει στον διεθνή τύπο ότι “το μάθαμε όπως εσείς από τα δημοσιεύματα”.

 

Η Κομισιόν δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κυβερνά στην ελληνική επικράτεια, όμως από το ρόλο της ως θεματοφύλακα των συνθηκών οφείλει να παρακολουθήσει τις ελληνικές αρχές στο πώς θα δράσουν για να:

• εξασφαλίσουν την εκ της συνθήκης υποχρέωση για σεβασμό στην πολυφωνία και τον πλουραλισμό στα μέσα, ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών,

• πώς θα αποζημιώσουν τους εργαζόμενους στο ακέραιο,

• και πώς θα διασφαλίσουν ότι οι προσλήψεις στη νέα ΕΡΤ δεν θα είναι κομματικές.

 

Η Κομισιόν παρακολουθεί διακριτικά την Ελλάδα για θέματα τήρησης των συνθηκών και δε θα διστάσει να επέμβει, όπως έκανε στην Ουγγαρία και αλλού σχετικά πρόσφατα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χώρα δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζει η συνθήκη, η Κομισιόν επιφυλάσσεται και για βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα.

 

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι κύκλοι των Αθηνών κυκλοφόρησαν χωρίο του μνημονίου με αναφορές στο σχέδιο Μόσιαλου, για το κλείσιμο ενός ή δύο τηλεοπτικών σταθμών (ΕΤ1 και κανάλι της βουλής) εσκεμμένα, συγχέοντας το με την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ. Ο επίτροπος Ρεν θα επικοινωνήσει με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών για να του μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη εμπλοκή της Κομισιόν σε ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης των ελληνικών αρχών. Το ίδιο θα πράξει και η υπηρεσία τύπου της Κομισιόν στο δικό της επίπεδο.

 

Η βασικότερη έγνοια, όμως, των Βρυξελλών και των εταίρων παραμένει μια: μήπως και η επίδειξη ισχύος του πρωθυπουργού γυρίσει μπούμερανγκ και επηρεάσει την κυβερνητική σταθερότητα και την εκτέλεση του προγράμματος. Αν συμβεί αυτό, τότε όλα πια είναι ανοιχτά.

 

Real

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.