Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε χαμπάρι, τόσο το καλύτερο: το λουκέτο της ΕΡΤ λειτούργησε ως μία τέλεια επιλογή προπαγάνδας με την οποία κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα σημαντικά και τα σοβαρά που αποφασίζουν εις βάρος του χωρίς να τον ενημερώσουν ποτέ.

 

 

Μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξει διάπλατα το θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων από την Τρόϊκα αλλά και την κυβέρνηση.

 

Το «γλωσσικό ολίσθημα» του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά μέσα στη Βουλή πριν από 15 μέρες, δεν ήταν τυχαίο και αντικατοπτρίζει το προβληματισμό του οικονομικού επιτελείου για την ανάγκη ομαλής προσγείωσης και σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα ανοίξει διάπλατα το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για τα υποθηκευμένα στις τράπεζες ακίνητα.

 

Στο στόχαστρο περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια οι οποίοι θα μένουν σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να αποφασίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με το θέμα της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη στο xrima.gr, oι εντολές που έχουν δοθεί στον Πρόεδρο του ΤΧΣ Χρήστο Σκλαβούνη και στην Διευθύνουσα Σύμβουλο Χριστίνα Σακελαρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφείς και δεσμευτικές: «Για να μπορέσει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM)  να αναλάβει μέρος ή ολόκληρο το βάρος των 50 δισ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα πρέπει κάθε συστημική τράπεζα να καταθέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός εξυγίανσης. Για να υπάρξει αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης του ενεργητικού τους. Διαχείριση ενεργητικού με δικαστικές απαγορεύσεις δεν υπάρχει.»

Το ΤΧΣ θα μετατραπεί σε «εθνικό εκκαθαριστή» του τραπεζικού μας συστήματος αξιοποιώντας την οδυνηρή (για τους δανειολήπτες) εμπειρία των αμερικανικών και ισπανικών τραπεζών. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται η άμεση κατάργηση της απαγόρευσης που ισχύει σήμερα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ώστε να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το εύρος και το βάθος του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Ταυτόχρονα το ΤΧΣ θα αναλάβει την πώληση των μεγάλων ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες ώστε αφενός να βρει η αγορά ακινήτων «την φυσική της ισορροπία» αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

 

 

Τι είναι τα distressfunds και πώς θα πάρουν τα σπίτια μας;

 

Τα επενδυτικά funds «κοράκια» (vulture funds) έχουν ήδη αρχίσει τις «πτήσεις» πάνω από τα ενυπόθηκα δάνεια τα οποία θα αποκτήσουν σε προνομιακές τιμές, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία παραχώρησης των τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών.

 

 

Σε πρώτη φάση τα distress funds ενδιαφέρονται για τα δάνεια με ενέχυρο μεγάλα ακίνητα «εμπορικού ενδιαφέροντος» όπως είναι π.χ. τα ξενοδοχειακά δάνεια. Αμέσως μετά, το σύστημα εξορθολογισμού των δανειακών χαρτοφυλακίων θα επεκταθεί και στα στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών.

Τα distress funds ή η «κακή τράπεζα» που θα δημιουργήσει το ΤΧΣ με όλα τα δάνεια σε καθυστέρηση,  θα αγοράζουν τα δάνεια σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας.

Θα προτείνουν στον δανειολήπτη μια νέα ρύθμιση του χρέους του.

Αν ο δανειολήπτης αρνηθεί ή δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής του, τότε το fund ή η «κακή τράπεζα» του ΤΧΣ θα αποκτούν την ιδιοκτησία του ακινήτου, επιτρέποντας στον δανειολήπτη να παραμείνει στο ακίνητο καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα (ενοίκιο) αφού θα έχει χάσει την ιδιοκτησία του.

Σ’ ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα ο δανειολήπτης ή η «κακή τράπεζα του ΤΧΣ» θα μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν την επιστροφή του ακινήτου στον αρχικό ιδιοκτήτη δανειολήπτη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (περιλαμβανομένων και αυτών που έχουν αναδιαρθρωθεί) στο τέλος του 2012 έφτασαν τα 66,6 δις Ευρώ ή στο 29,5% του συνόλου των χορηγήσεων. Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης αλλά και της προσδοκίας για κάποιου είδους ρύθμιση, το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων δανείων ανέβηκε ακόμη περισσότερο στο 33% με ανοδικές τάσεις για το σύνολο του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μόνο στον τομέα της στεγαστικής πίστης, οι επισφάλειες στο τέλος του 2012 ξεπέρασαν το 20% στο σύνολο των 75 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στα στεγαστικά δάνεια και εφόσον οι εκτιμήσεις της ΤτΕ είναι ακριβείς σήμερα στην Ελλάδα τα «κόκκινα δάνεια» ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το προστατευτικό καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών για κύρια κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, εφαρμόζεται αδιαλείπτως από το 2009, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς αυτής της κατηγορίας από τις τράπεζες, αλλά όχι από το Δημόσιο, το οποίο διατηρεί αυτή τη δυνατότητα στο ακέραιο. Το σημερινό καθεστώς που θα ισχύει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2013, έχει αποτρέψει την εκτίναξη των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στις 44.000, από 52.000 το 2009, για να περιοριστούν στις 26.000 το 2012.

 

Είναι σημαντικό επίσης να υπογραμμισθεί ότι μετά τον Ιούνιο και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικό Σταθερότητας, αποκτά πλήρη δικαιώματα ψήφου για στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι συγχωνεύσεις, η απόφαση πώλησης περιουσιακών στοιχείων, καθώς για όσα θέματα απαιτούν, βάσει της νομοθεσίας, αυξημένη απαρτία μετόχων και αυξημένη πλειοψηφία. Ο εκπρόσωπός του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο).

 

Η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών μαζί με την αξιοποίηση των μη τραπεζικών θυγατρικών τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΤΧΣ το οποίο θέλει να αυξήσει τη ρευστότητά του ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχομένως νέο κύμα ή πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης κάποιων τραπεζών με «τοξικά» χαρτοφυλάκια.

Στους σχεδιασμούς του ΤΧΣ περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας Ενιαίας Τράπεζας Προβληματικών Δανείων, την διαχείριση της οποίας θα αναλάβει –ανεξάρτητος- ειδικός φορέας.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια Εταιρεία Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου  η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί όλα τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι στο χαρτοφυλάκιο αυτής της εταιρείας θα μπορούν να ενταχθούν και προβληματικά δάνεια από την «κακή» Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η Ενιαία Τράπεζα Προβληματικών Δανείων σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει στόχο να «αντικειμενικοποιήσει» τη διαχείριση όλων των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα ώστε να  αποφεύγεται η προνομιακή μεταχείριση ορισμένων δανειοληπτών ενώ ταυτόχρονα να ομαλοποιηθεί συντομότερα η αγορά των ακινήτων. 

Ταυτόχρονα δημιουργείται το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώζουν τα ακίνητα τους.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι Τράπεζες θα πληρώνουν στον φορέα αυτό μια αμοιβή διαχείρισης καθώς η εταιρεία αυτή θα αξιολογήσει ποια και σε τι ποσοστό από τα κακά δάνεια είναι «εισπράξιμα» πουλώντας ή αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία, κεφαλαιοποιώντας απαιτήσεις κ.τ.λ

 

Danioliptes.gr 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.