Τις οδυνηρές επιπτώσεις από την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1ης Ιανουαρίου 2014 εκθέτει διεξοδικά και με επιχειρήματα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος χτυπά και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα δοθεί η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να «αρπάξουν» το καταφύγιο του Έλληνα πολίτη, την πρώτη κατοικία του, το σπίτι που με κόπο και αίμα έχτισε για να στεγάσει την οικογένεια του και που εξακολουθεί να το πληρώνει χρυσάφι μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων. Η πρώτη κατοικία, ακόμη κι αν είναι εξασφαλισμένη με εμπράγματη ασφάλεια (προσημείωση) θα «θυσιαστεί» προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους οι τράπεζες, όταν μάλιστα, έχουν «αιμοδοτηθεί» πολλάκις με τα χρήματα του χειμαζόμενου ελληνικού λαού μέσω των επαναλαμβανόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με την ανεργία και τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο μεγαλύτερος, όμως, βρόγχος στο λαιμό των Ελλήνων αποτελεί η υπερχρέωση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πώς όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Όσο βαθαίνει η ύφεση και αυξάνεται η ανεργία, όσο μειώνεται το εισόδημα – και σε κάποιες περιπτώσεις ανέργων εξαφανίζεται – η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες, πλέον, υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, εισάγεται και εφαρμόζεται ένα σκληρό νομοθετικό πλαίσιο για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη κι αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους στα Δημόσια ταμεία.
Στις συμπληγάδες της υπερχρέωσης βρίσκονται πάνω από το ½ του ελληνικού λαού, αν αναλογιστεί κανείς ακόμη την υπερχρέωση των Ελλήνων πολιτών τα προηγούμενη έτη από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Ουσιαστική λύση στον πρόβλημα της υπερχρέωσης δεν υπάρχει!
Μόνο ως ρυθμίσεις – ασπιρίνη θα μπορούσαν να εκληφθούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για την ενήμερα δάνεια, την ώρα, μάλιστα, που η τρόικα πιέζει κυρίως για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να σκάσει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι νομοθετικές ρυθμίσεις ιδιωτικών δανείων (νόμος Κατσέλη – ρυθμίσεις κόκκινων δανείων) δε λύνουν το πρόβλημα καθώς δεν απαντούν στην αιτία του, που είναι η έλλειψη ρευστότητας σε τέτοιο βαθμό, ώστε το εισόδημα της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών να εξανεμίζεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα κάθε μηνός. Επίσης, σημειώνει, οι παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούν μεγάλο μέρος πολιτών που δε δύναται να υπαχθεί στις ευνοϊκές τους διατάξεις.
Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι θα γίνει στην περίπτωση της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014;
Τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν απροστάτευτοι καθώς δε θα υπάγονται σε προστατευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα υποστούν τη σκληρή εφαρμογή των διατάξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης από τα πιστωτικά ιδρύματα, γιατί αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων (κι όχι μόνο) χωρίς την υπαιτιότητα λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τραγική συνέπεια όλων των παραπάνω θα είναι ΚΑΙ να χάσει ο συμπολίτης μας το σπίτι του ΚΑΙ να ικανοποιηθεί για άλλη μία φορά το τραπεζικό σύστημα ΚΑΙ να συνεχίζει ο φορολογούμενος να χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο ΚΑΙ να κινδυνεύει να υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες από την εφαρμογή των νέων σκληρών νομοθετικών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο (βλ. ποινική δίωξη για χρέη άνω των 3.000 ευρώ).
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος υπογραμμίζει ότι αυτή η αδικία θα πρέπει να αποφευχθεί νομοθετικά. Παράλληλα, προτείνει ότι στην επερχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το κράτος θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά έτσι ώστε σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και να ικανοποιείται προνομιακά αλλά και ο φορολογούμενος πολίτης, τουλάχιστον, να αποπληρώνει τις οφειλές τους προς αυτό.
Άποψη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είναι πως στην προσπάθεια του Κράτους να αυξήσει τα έσοδα του, με νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διείσδυση σε οικονομικά στοιχεία και διασταυρώσεις, μία λύση θα αποτελούσε κι η ρύθμιση για αναγκαστική κοινοποίηση κάθε πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας στην αρμόδια Δ. Ο. Υ. του καθ’ ου η εκτέλεση, έτσι ώστε το Δημόσιο λαμβάνοντας γνώση να αναγγέλλεται σε περίπτωση που εκκρεμούν υπέρ του ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλει ο καθ’ ου η εκτέλεση και να ικανοποιείται κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Η παραπάνω εφαρμογή βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την αρχή της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, καθώς αποφεύγεται να υποστεί ένα τεράστιο κομμάτι Ελλήνων πολιτών τις δυσμενείς συνέπειες για μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αφού αυτό θα ικανοποιείται από το υπό πλειστηριασμό ακίνητο, με αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.
Διαβάστε επίσης σχετικά:
Δημόσιο – Τράπεζες σημειώσατε 1
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.