Ενώπιον μιας νέας ψυχρολουσίας βρίσκονται και πάλι οι δανειολήπτες, από τις πιο χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως και αρμοδίως για τις νέες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα τόσο τις νέες αιτήσεις όσο κι εκκρεμείς.

 

Να σημειωθεί ότι ο νόμος υπ’ αριθμόν 4161 -Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες, τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010 και άλλες διατάξεις.”, έχει ΦΕΚ A 143 – 14.06.2013. Από τότε και μετά άρχισε ο Γολγοθάς για τους δικηγόρους, που βρίσκονται δίπλα στους δανειολήπτες, να ερμηνεύσουν τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

 

Δεν ήταν λίγοι όσοι αναρωτιόντουσαν από πότε θα ενεργοποιηθεί η ισχύς του νέου νόμου και τι θα ισχύσει για τις νέες αιτήσεις αλλά, βέβαια και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, δεδομένου ότι σημειώνεται ότι η ισχύς του ξεκινά από την ημέρα δημοσίευσής του στο ΦΕΚ.

 

Η πραγματικότητα που συναντούν καθημερινά στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας αποδεικνύει ότι όλα σε αυτή τη χώρα, ακόμη και τα τόσο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τόσο κόσμο, αντιμετωπίζονται με προχειρότητα κι έλλειψη οργάνωσης.

 

«Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο αιτήσεων, δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέχρι νεοτέρας. Δεν τους έχουν ενημερώσει ακόμη για τη νέα διαδικασία. Τα Ειρηνοδικεία δεν ήταν προετοιμασμένα για τις αλλαγές. Δεν έχουν ενημερωθεί κι αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα μπάχαλο», δήλωσε μιλώντας στο radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Κώστας Κανακάρης.

 

Σημειώνει ότι αυτό αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων που γίνονται αποδέκτες τεράστιου όγκου αιτημάτων για προστασία από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Ανέκαθεν κάθε Ειρηνοδικείο λειτουργούσε αυτοτελώς και διαφορετικό το ένα από το άλλο, όμως, με την ψήφιση επί των τροποποιήσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επήλθε το απόλυτο μπάχαλο.

 

«Οι αλλαγές στη διαδικασία είναι σημαντικές. Αλλάζει, μεταξύ άλλων, όλο το σύστημα της δικασίμου κι η ημερομηνία προσωρινής διαταγής», σημειώνει ο κ Κανακάρης.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις σε Ειρηνοδικείο δεν γνώριζαν καν ότι οι σχετικές τροποποιήσεις έχουν ήδη εκδοθεί στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, οι δικηγόροι κατέθεταν αιτήσεις με τη δική τους ευθύνη και με κίνδυνο να απορριφθεί για οποιοδήποτε λόγο.

 

Χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση έστω προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γνωρίζουν κι έπειτα κι εκείνοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους με τη σειρά τους, δημιουργήθηκε μία απίστευτη εικόνα μπάχαλου και αβεβαιότητας σε βάρος μίας κοινωνικής ομάδας που δοκιμάζεται συστηματικά. Μία τέτοια σοβαρή κατάσταση είναι αδύνατο να αλλάξει και να εφαρμοστεί χωρίς μεταβατική περίοδο…

Το radio1d.gr επικοινώνησε με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκο Κανελλόπουλος και ζήτησε διευκρινίσεις για το αν θα σταλούν και πότε οι οδηγίες στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και πότε θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί η διαδικασία.

 

Μέχρι στιγμής, απάντηση δεν έχει δοθεί. Αναμένομεν.

 

Πάντως, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον ιθύνοντα νου που σχεδίασε και εκτέλεσε το σχέδιο των τροποποιήσεων σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία και την ώρα που η τρόικα που πιέζει για άμεση ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.