Πόσο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι μία κυβέρνηση όταν, οι δύο εταίροι της έχουν ήδη οδηγήσει το καράβι στα βράχια;
Πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα με Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό και Ευάγγελο Βενιζέλο αντιπρόεδρο; Πόσο αναστρέψιμη θα μπορούσε να είναι η χρεωκοπία της χώρας όταν την αναλαμβάνουν αυτοί που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση;
Το ζήτημα είναι ότι και οι δυο τους επιχειρούν να σωθούν. Ο Σαμαράς που, όπως φαίνεται, βγήκε αλώβητος από την υπόθεση της ΕΡΤ, δείχνει πρόθυμος να συμμαχήσει ακόμη και με το διάβολο προκειμένου να μείνει πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, ο Ε. Βενιζέλος που, μέχρι στιγμής, παραμένει δεύτερος σε όλα, συμβιβάζεται με την αντιπροεδρία και το υπουργιλίκι, που από το τίποτα έχουν τουλάχιστον μία «γκλαμουριά».
Αυτή η χώρα έχει πέσει τόσο χαμηλά, που έχει φτάσει να την κυβερνά το 4% που επιχειρεί τα πάντα για να πετύχει την νεκρανάσταση του. Το παράδοξο είναι ότι όσο πιο χαμηλά πέφτει δημοσκοπικά (4% η τελευταία δημοσκόπηση) τόσο περισσότερα υπουργεία παίρνει. Για αυτό το λόγο έβαλε τα δυνατά του, και έριξε στο παιχνίδι μέχρι και το Μ. Χρυσοχοίδη, που απειλούσε τον αρχηγό.
Οι δύο «σωτήρες» κάνουν τα πάντα για να σώσουν τους εαυτούς τους χωρίς να νοιάζονται καθόλου αν τελικώς θα καταφέρουν να σώσουν τη χώρα και τους πολίτες της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ποντάρει στην επικοινωνία κι όχι στην ουσία αφού έριξε στη μάχη έξι δημοσιογράφους (Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ανδριανός, Σίμος Κεδίκογλου, Γιάννης Μιχελάκης, Παντελής Κάψης. Και μία έβδομη, η Σοφία Βούλτεψη, που, βέβαια, έφυγε νωρίς).
Βέβαια το άκρον άωτον είναι ο Παντελής Καψής – Υφυπουργός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η οποία εκπέμπει μαύρο!
Ο ανασχηματισμός ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κατάσταση στα οικονομικά βελτιώνεται, καθώς ο ανασχηματισμός είναι κάτι που κοστίζει και άρα επιβεβαιώνει τον Α. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει φτώχεια… τουλάχιστον για την κυβέρνηση.
Μιας και έχουμε λεφτά για πέταμα, ο αριθμός των υπουργείων αυξήθηκε κατά δύο (από 17 σε 19), με τη διάσπαση των τομέων του Πολιτισμού και των Μεταφορών από τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, οι αλλαγές αυτές συνεπάγονται αλλαγές άρα κι έξοδα ώστε να αλλάξουν (και πάλι) όνομα σε μερικά υπουργεία, για να τυπωθούν καινούργιοι φάκελοι, επιστολόχαρτα και ταμπέλες με τα καινούργια ονόματα.
Προς τι, λοιπόν, μπαίνεις σε τέτοιο κόπο όταν επιλέγεις για να στελεχώσεις την κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει στο successstory σου, πρόσωπα φθαρμένα, αδιάφορα, πλήρως ελέγξιμα, χωρίς ίχνος καινοτομίας ή ειδικής γνώσης. Και καλό θα ήταν να μην αρχίσουμε να απαριθμούμε ένα προς ένα τα πολιτικά αυτά πρόσωπα που έχουν λάμψει δια της ανυπαρξίας τους και για εκείνα που έχουν λάμψει δια της… βλακείας τους.
Μέχρι και το «Βήμα» επικρίνει την νέα κυβέρνηση!
Απογοητευτικό βρίσκει το νέο κυβερνητικό σχήμα η εφημερίδα το Βήμα και εκτιμά ότι η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει. «Είναι προιόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων» γράφει η εφημερίδα σε υψηλούς τόνους.
«Η νέα κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δεν διακρίνεται ούτε για το πνεύμα της, ούτε για τη σοφία της.
Η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει.
Είναι προιόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων» αναφέρει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.
Προσθέτει μάλιστα ότι «Σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκια που ούτε υποτυπωδώς γνωρίζουν. Οι μετακινήσεις προέκυψαν εξ ανάγκης και οι νέες τοποθετήσεις φαντάζουν αναιτιολόγητες και μη υποστηριζόμενες από τις δυνατότητες των προσώπων.
Θα περίμενε κανείς επιλογές ξεχωριστές, πρόσωπα εξειδικευμένα, με γνώση, εμπειρίες που θα ενέπνεαν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία».
Η εφημερίδα δεν διστάζει να εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή είναι λάθος :
«Είχε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις και να επιλέξει πρόσωπα που θα φανέρωναν διάθεση πραγματικής αλλαγής. Δεν το έπραξε. Θα αποδειχθεί σύντομα το λάθος».
Από τους λίγους τελευταίους ανασχηματισμούς που τράβηξαν το ενδιαφέρον των πολιτών, που μέχρι πρότινος περιορίζονταν να βρίζουν κυρίως τον Υπουργό Οικονομικών. Κι, εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη πολύ είδαν την ανοιχτή παλάμη των πολιτών που απηύδησαν με τις επιλογές Σαμαρά.
Το θετικό
Κι όμως υπάρχει! Η μοναδική θετική εξέλιξη με τον ανασχηματισμό είναι ότι η Ελλάδα απέκτησε πάλι Υπουργείο Πολιτισμού απ’ όλα τα υπόλοιπα με τα οποία βλακωδώς τα είχε ενώσει ο Α. Σαμαράς. Έχουμε και πάλι ξέχωρο Υπουργείο Πολιτισμού, με τον Υπουργό του (και τον Υφυπουργό για θέματα αθλητισμού).
Βέβαια, η χαρά θα μπορούσε να κρατήσει αν ο άνθρωπος που είχε επιλεγεί για να στελεχώσει το Υπουργείο Πολιτισμού να είχε κάποια σχέση με τις Τέχνες.
Από κάποια τραγική ειρωνία – καραμπόλα, νέος Υπουργός Πολιτισμού ανέλανε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος!
Και δεν ήταν η μοναδική! Ας μην αναλύσουμε μία μία τις επιλογές γιατί θα μας πάρει το βράδυ. Άλλωστε, όπως ακριβώς ο ανασχηματισμός ήταν αρκετός για να ξεχάσει η κοινή γνώμη την ερτ, σίγουρα τα δελτία ειδήσεων θα «γεννήσουν» άλλη μία είδηση για να ξεχάσουμε τον Αδωνη Γεωργιάδη ως Υπουργό Υγείας και τη Ζέτα Μακρή ως την Υφυπουργό του.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.