Σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν ότι μπορούν ακόμα να διαχειριστούν ή και να περιορίσουν τα υπερβολικά ποσοστά της ανεργίας και δη αυτής των νέων στην Ευρώπη θα επιδοθούν αύριο οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», από τη μια των συνδικάτων και από την άλλη των εργοδοτών, ευρωθεσμοί και κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, λαμβάνοντας μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις:
– ενισχύοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω ενός ειδικού ταμείου εγγυήσεων
– ενισχύοντας την κινητικότητα από χώρα σε χώρα και
– επεκτείνοντας την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα.
Ήδη, όμως, καθώς τα ακριβή πλάνα των 27 έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, οι ειδικοί επιστήμονες και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι εργοδότες προεξοφλούν την αποτυχία του εγχειρήματος. Ο σύνδεσμος των ευρωπαίων εργοδοτών σε ανοιχτή του επιστολή προς τις κυβερνήσεις ξεκαθαρίζει ότι για να προσλάβουν κάποιον άνεργο πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η ζήτηση και η κατανάλωση. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, λένε, είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών, κάτι για το οποίο οι 27 σφυρίζουν αδιάφορα.
Βεβαίως, όσοι εκ των συνθηκών έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την κατανάλωση, πρόκειται να εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα μέτρα τόνωσης της ζήτησης στο εθνικό επίπεδο, τη στιγμή που τα ξορκίζουν στο κοινοτικό.
Η Ανγκέλα Μέρκελ έρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τη σημαία της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όμως στη χώρα της θα κάνει κοστολογημένες παροχές 28 δισ. ευρώ. Τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός των οικονομικών Β. Σόιμπλε προτρέπουν, αυτό θα πράξουν και αύριο, τους άνεργους νέους “να έρθουν και να δουλέψουν στη Γερμανία”.
Στις δε παρασκηνιακές ενημερώσεις που διενεργούν οι αντιπροσωπείες τους στις Βρυξέλλες εξηγούν πως “αυτό γίνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες”. Διπλωματική πηγή με την οποία επικοινώνησε το Real.gr αντικρούει το γερμανικό επιχείρημα, καρφώνοντας την κυβέρνηση Μέρκελ για “over regulation” και κοινωνικό dumping. Oι ίδιες πηγές λένε ότι ο Βέλγος ή ο Έλληνας εξειδικευμένος άνεργος έχει πέραν όλων των άλλων να αντιμετωπίσει και το εμπόδιο της γλώσσας.
Αύριο η Μέρκελ θα δεχτεί έντονη, φραστική κυρίως, πίεση από τουλάχιστον τρεις εθνικές αντιπροσωπείες για τα εμπόδια στην εργασία και την επιχειρηματικότητα των μη Γερμανών στη Γερμανία. Η δε Κομισιόν και ο πρόεδρος Μπαρόζο θα πάνε με σημαία το κείμενο των συστάσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία.
Η Γερμανία αντιπροτείνει στην πράξη να τρέξουν διακρατικές συμφωνίες τύπου δεκαετίας ‘50 – ‘60. Κάτι τέτοιο επιδιώκει να υπογράψει με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Προς το παρόν η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου και σε αυτόν τον τομέα, αν και φημολογείται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαμαρτυρηθεί.
defencenet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.