44 φορές μεγαλύτερος από τους μισθούς που προτείνει η τρόικα ο μισθός του νο2 του ΤΧΣ

Οι αποδοχές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν βγάλει μάτι. Και την ίδια ώρα, τα υψηλόμισθα μέλη του Ταμείου φέρονται να «τρώγονται» μεταξύ τους. Με τέτοιο αντικείμενο δουλειάς και τέτοιες απολαβές έχεις χρόνο και για κόντρες; Έτσι φαίνεται!

Αλλά, αλήθεια, αφήνεις τέτοια θέση;;; Με μισθό ύψους 185.000 ευρώ το χρόνο ο Μάριος Κολιόπουλος που υπέβαλλε χθες την παραίτηση του από τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο παραιτηθείς κ. Κολλιόπουλος από αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ έπαιρνε μόλις 185.000 ευρώ το χρόνο.. (585 μισθούς από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που σκέφτεται να φέρει η τρόικα με τα 350 ευρώ). Σαφέστατα, λιγότερα από τις 215.000 ευρώ της Διευθύνουσας συμβούλου Αναστασίας Σακελλαρίου που διορίστηκε από τον Γ. Στουρνάρα.

Στην επιστολή παραίτησης του, ο κ. Κολιόπουλος επικαλείται την ανάγκη αποσαφήνισης και θωράκισης του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αφήνεις μία τέτοια θέση με αυτό το μισθό μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ανάγκη αποσαφήνισης της λειτουργίας του Ταμείου; Όταν αναλάμβανες τη θέση δε γνώριζες ότι το πλαίσιο δεν ήταν επαρκές;

Προφανώς, ο κ Κολλιόπουλος θα πρέπει να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις γιατί χρειάζεται περαιτέρω θωράκιση το πλαίσιο λειτουργιάς του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι  αυτή είναι η δεύτερη παραίτηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς πριν από λίγους μήνες πριν αποχώρησε  – για προσωπικούς λόγους – ο πρόεδρος του Ταμείου, Paul Koster.

Πάντως, επειδή το θέμα των αμοιβών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξαναβγήκε στον «αέρα», ο Υπουργός Οικονομικών έσπευσε σήμερα να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας ότι τις αμοιβές των μελών του ΤΧΣ δεν τις όρισε το Υπουργείο, αλλά σε διαβούλευση με το Euroworking Group.

 

Μόνο που το θέμα δεν είναι ποιος ορίζει τις αποδοχές τους αλλά ποιος τους πληρώνει!!

 

Το  Euro Working Group, λοιπόν,  όρισε, μετά από διαβούλευση, τις αποδοχές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επισημαίνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών, η διοίκηση του ΤΧΣ ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή και «οι αμοιβές και αποζημιώσεις μελών των ανωτέρω οργάνων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους, ενώ επιπρόσθετα δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Ταμείου».

Ο κ. Στουρνάρας σπεύδει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι οι αποδοχές δεν υπολογίζονται συναρτήσει των κερδών ή εσόδων του Ταμείου, ενώ αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group.

 

Αναφερόμενος στην επιλογή των μελών στα νέα όργανα διοικήσεως του ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι «αυτή συντελείται από ειδική προς τούτο επιτροπή που απαρτίζεται από ισάριθμους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τα πρότυπα αξιολόγησης που διέπουν τις ανοιχτές διαδικασίες επιλογής».

 

Danioliptes.gr