Μεγάλο αμερικανικό fund στο κατώφλι ελληνικών τραπεζών. Πάρτε θέση κύριε Στουρνάρα!

Σιωπή ιχθύος από το Υπουργείο Οικονομικών, αν και πότε η πολιτεία θα αναλάβει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις των distress funds.

 

Μάλιστα, η απάντηση του Γ. Στουρνάρα έχει αρχίσει να προκαλεί πλήθος ερωτηματικών τη στιγμή μάλιστα που γιγαντώνεται η αναστάτωση στους Έλληνες δανειολήπτες για την τακτική των distress funds που «πετούν» πάνω από τα «κουφάρια» των κόκκινων δανείων αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν γονατίσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας και κυκλου εργασιών.

Το capital.gr αναφέρει ότι το αμερικανό fund Oaktree Capital Management του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα τέλη του 2012 ανέρχονταν στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται στα πρόθυρα υποβολής πρότασης για την εξαγορά ελληνικών τραπεζών που τελούν υπό πώληση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδέχεται να καταθέσει πρόταση τόσο για το ΤΤ όσο και για μικρότερη ελληνική τράπεζα που τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και σημειώνουν πως πραγματοποίησε σειρά επαφών για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες ημέρες.

 

Τραπεζικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αποδίδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως στο αυξημένο ενδιαφέρον αυτού του τύπου των funds στην στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (θυγατρικών, χαρτοφυλακίων κλπ), αλλά και την πορεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των ιδιωτών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Προσθέτουν δε πως στελέχη του Oaktree Capital Management έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες και ραντεβού με τις διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και υπενθυμίζουν την προ δεκαπενθημέρου συμμετοχή του σε μεγάλο επενδυτικό Forum που διοργάνωσε η Eurobank.

 

Να σημειωθεί ότι το Oaktree Capital Management ειδικεύεται στις εναλλακτικές επενδύσεις, μεταξύ αυτών και σε distressed debt τοποθετήσεις. Την απόκτηση δηλαδή των χρεών επιχειρήσεων σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας και την δημιουργία υπεραξιών από την αναδιάρθρωση της επιχείρησης και την μεταπώληση των χρεογράφων ή των περιουσιακών στοιχείων που συνοδεύουν τα χρέη ως εξασφαλίσεις.

 

Το σκέλος private equity του αμερικανικού Fund που πραγματοποιεί αυτές τις κινήσεις αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου επιχειρήσεων σε πολύ χαμηλότερες της πραγματικής αξίας τους τιμές, σημειώνουν παράγοντες της Ακτής Μιαούλη.

 

Θυμίζουν δε πως τα ίδια αμερικανικά συμφέροντα έχουν συστήσει κοινοπραξία με την Oceanbulk Maritime του Πέτρου Παππά χρηματοδοτώντας την με κεφάλαια της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την απόκτηση στόλου ποντοπόρων εκμεταλλευόμενα τις πολύ χαμηλές τιμές στην δευτερογενή των ποντοπόρων αλλά και τα ναυπηγεία.

 

Η φημολογούμενη εμπλοκή του Oaktree Capital Management στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδίδεται από ορισμένους κύκλους στην επιθυμία του fund να αποκτήσει χρηματοοικονομικό όχημα στη χώρα προκειμένου να εξαγοράσει κατά το δοκούν και «κουρεμένα κομμάτια» των δανειακών χαρτοφυλακίων άλλων ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβανομένων δανείων σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολική έκθεση της τάξης των 14 δισ. δολ. στην ελληνόκτητο ναυτιλία.

Η αισχροκερδής πρακτική των εν λόγω funds, που προέρχονται κυρίως από την Αμερική και τη Γερμανία, αγνοεί προκλητικά τις βασικές αιτίες αδυναμίας πληρωμής των δανειακών δόσεων τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων.

Τα κουφάρια των ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν καταστεί έρμαια των ορέξεων των distress funds, που όπως ακριβώς ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια, τα αγοράζουν προς ελάχιστου αντιτίμου και κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι της αδυναμίας του Έλληνα επιχειρηματία ή δανειολήπτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Danioliptes.gr