Η αισιοδοξία των CEOs

Αυτοί οι άνθρωποι ή κάτι ξέρουν παραπάνω από όλους τους υπολοίπους ή είναι από τη φύση τους, αισιόδοξοι και θετικοί άνθρωποι. Αλλιώς δεν εξηγείται.

 

Ο λόγος για τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων που μια ακόμη έρευνα τούς εμφανίζει (ένας στους δυο) να είναι αισιόδοξοι, προβλέποντας ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί το επόμενο έτος. Κι όχι μόνον της χώρας φυσικά αλλά και των επιχειρήσεων που διοικούν, αφού το 57% θεωρεί ότι η μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων τους θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα…

 

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η αντίληψη που έχουν για την απασχόληση, το ποσοστό των CEOs που δήλωσε ότι αυξήθηκε η απασχόληση των επιχειρήσεών τους ανήλθε στο 27% έναντι 20%, το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αυξάνεται στο 33% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Οι προσδοκίες του μάλιστα για την απασχόληση είναι αυξημένες γενικώς και ειδικώς, αφού δηλώνουν ότι στις επιχειρήσεις τους θα είναι αυξημένη το επόμενο έτος.

 

Και λέμε ότι μας προκαλεί εντύπωση, διότι πρόσφατα στοιχεία της Icap δείχνουν ότι πλέον σε κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος, το 2013, το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κυμανθεί ελαφρώς υψηλότερα του επίπεδου, στο οποίο βρισκόταν, στο τέλος του 2012 και να διαμορφωθεί κοντά στο 28%.

 

Τέλος πάντων… Οι διευθύνοντες σύμβουλοι όμως είπαν τη γνώμη τους σχετικά με την επίδραση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις χρηματοδοτικές ροές προς τις επιχειρήσεις και τη μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες δαπανών, όπως η εστίαση.

 

Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, το 49% πιστεύει ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ το άλλο 50% πιστεύει ότι αυτές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

 

Οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων είναι πιο αισιόδοξοι, δηλώνοντας σε ποσοστό 59% ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες δαπανών, που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, το 65% συμφωνεί με τη μείωση και μόνο το 13% διαφωνεί (θα είχε πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε και πως αιτιολόγησαν την διαφωνία τους).

 

ΥΓ: Πρόκειταιγιατηντριμηνιαίαέρευνα, πουδιεξάγεταισεδείγμα 2.340 διευθυνόντωνσυμβούλων/γενικώνδιευθυντώντωνμεγαλύτερωνελληνικώνεπιχειρήσεωναπότηνΕταιρείαΑνωτάτωνΣτελεχώνΕπιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σεσυνεργασίαμετην ICAP Group, την περίοδο 19/06/2013 έως 04/07/2013.


rizopoulospost