Της Μίνας Αφεντούλη

 

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης φροντίζει με εγκύκλιο του να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου και μετά των τραπεζών.

Το ζήτημα της εξασφάλισης των απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι των τραπεζών έχει θέσει επανειλημμένα ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Φαίνεται πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης απέδωσε αφού το ένα άρχισε να φροντίζει για τα συμφέροντα του άλλου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την «Καθημερινή» σε εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ρυθμιστεί ένα δάνειο καθίσταται εφεξής η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Άρα, οι δανειολήπτες που θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων θα πρέπει να έχουν προηγουμένως ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία.

Η φορολογική ενημερότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση και θα πρέπει να προσκομιστεί παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδήματος για τα έτη από το 2009 έως και σήμερα, αλλά και τα υπόλοιπα έγγραφα που θα πιστοποιούν το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη.

Η εγκύκλιος που φθάνει τη Δευτέρα στις τράπεζες, θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία της υποδοχής των αιτήσεων των οφειλετών με χρέη προς τις τράπεζες έως 150.000 ευρώ και σύνολο ακίνητης περιουσίας που δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

Φορολογικά ενήμεροι πρέπει να είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Η περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη θα πιστοποιείται με την προσκόμιση του εντύπου Ε9, αλλά και των τίτλων ιδιοκτησίας των ακινήτων που έχει στον κατοχή του ο ενδιαφερόμενος.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι επίσης το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα και καταθέσεις) που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους). Το ύψος της κινητής περιουσίας, ωστόσο, θα πιστοποιείται με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση κάποιας βεβαίωσης από τράπεζα ή άλλο φορέα.
Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη και τέλος οι άνεργοι. Οι τελευταίοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ανεργίας εκδοθείσα από τον ΟΑΕΔ, με ημερομηνία μέχρι 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης ή φωτοτυπία της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Δυνατότητα ρύθμισης έχουν μόνο οι οφειλές από δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, με αρχική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 -έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων- και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους). Να σημειωθεί ότι ο όρος για μη καταγγελία της σύμβασης ευνοεί μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών που έχουν καθυστερήσει τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, στον βαθμό που λόγω του προστατευτικού καθεστώτος που υπάρχει για την πρώτη κατοικία, οι τράπεζες αποφεύγουν να καταγγείλουν ένα στεγαστικό δάνειο, όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι έως 200.000 ευρώ. Ετσι υπάρχουν δάνεια με καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης ακόμη και 6 ή 12 μήνες και τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης προσθέτει, λοιπόν, άλλη μία προϋπόθεση – στην ήδη μακρά λίστα των προϋποθέσεων που έχει θέσει για την υπαγωγή των πολιτών στις ρυθμίσεις για τα ενήμερα δάνεια.
Βέβαια, δεν αποκλείεται αυτό το μέτρο να επεκταθεί και για τους πολίτες που θα θέλουν να υπαχθούν και στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Ανάπτυξης πάει να «βάλει στο χέρι» τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους ώστε να παραμένουν και φορολογικά ενήμεροι. Τη στιγμή που, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ταμείο της είναι μείον επιχειρεί μία ύστατη προσπάθεια να μαζέψει έσοδα από όπου μπορεί περισσότερο.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα τα αρμόδια Υπουργεία να αναλογιστούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών ώστε να μπαίνουν «μπροστά» από τις διεκδικήσεις των τραπεζών προκειμένου οι πολίτες να μην αφήνονται έρμαια των διαθέσεων των τραπεζών και αναγκάζονται να αμελήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Το ζητούμενο δεν είναι «ποιος θα τα πάρει πρώτος». Το ζητούμενο είναι να προστατεύεται ο πολίτης από το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον του η ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο καθώς δε θα υπάγεται σε προστατευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα υποστεί τη σκληρή εφαρμογή των διατάξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης από τα πιστωτικά ιδρύματα, γιατί αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις των στεγαστικών του δανείων (κι όχι μόνο).

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών έχει επανειλημμένα επισημαίνει το ενδεχόμενο να εκπλειστηριαστεί ένα ακίνητο χωρίς να έχει περιέλθει το ζήτημα στη γνώση του Δημοσίου. Μέχρι όμως να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες και το κράτος να συμμετέχει ενεργά έτσι ώστε σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και να ικανοποιείται προνομιακά αλλά και ο φορολογούμενος πολίτης, τουλάχιστον, να αποπληρώνει τις οφειλές τους προς αυτό.

Όλες αυτές οι εξελίξεις διαδραματίζονται λίγο πριν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.


Στόχος, βέβαια, της ανελέητης επίθεσης κατά της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.