Γενικεύεται το ευρωπαϊκό «μπάχαλο»

 

Οι δανειστές της Ελλάδας, αν και θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου να εφαρμόσει αυτά που θέλουν, στην πράξη θα είναι επιεικείς ώστε να μην διαλυθεί ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Αυτό προβλέπει η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Stratfor για το γ” τρίμηνο του 2013, όπου εκτιμά πως το καλοκαίρι, η θερινή αργία των κοινοβουλίων και ο τουρισμός θα μετριάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό νότο, όπου «ηαυξανόμενη ανεργία κλιμακώνει την υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης».

 

Το Stratfor εκτιμά πως τα ποσοστά της ανεργίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον πυρήνα της Ευρώπης, όπου η διαμάχη Γαλλίας και Γερμανίας γύρω από τα ζητήματα της τραπεζικής ενοποίησης μεταφέρεται για τον Οκτώβριο. Γύρω από αυτή τη διαμάχη αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις που δεν επιθυμούν πανευρωπαϊκές δομικές μεταρρυθμίσεις που μεταφέρουν κι άλλη εξουσία στις Βρυξέλλες.

 

Στη Γαλλία, ο Ολάντ προσπαθεί να με τους Γερμανούς να είναι και τις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις στο εσωτερικό να αντιμετωπίσει. Στη Γερμανία, όλα τα ουσιαστικά ζητήματα έχουν παγώσει λόγω των επικείμενων εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου και το Stratfor εκτιμά ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία διαχειρίζεται την κρίση. Στην Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο η συνταγματική μεταρρύθμιση και ο εκλογικός νόμος, αλλά η φορολογία ακινήτων και ο ΦΠΑ. Στην Ισπανία, ανοίγει θέμα μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και η μη επιβάρυνση των αυτόνομων περιοχών με νέες φορολογίες.

 

Το Stratfor επισημαίνει ότι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ελίτ που κυβερνούν και των μαζών στην Ευρώπη θα δώσει τη δυνατότητα στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους. Στην Πολωνία πιθανόν να υπάρξει πολιτική αναταραχή το καλοκαίρι, η Ρουμανία αναμένεται να δείξει αυξανόμενα σημάδια αποστασιοποίησης από τους κανόνες της Ε.Ε., η Ουγγαρία ήδη βρίσκεται μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Με δυο λόγια αυτή η αποστασιοποίηση κερδίζει έδαφος στην κεντρική Ευρώπη με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

rizopoulospost