Αυτά τα θηρία ποιος θα τα δαμάσει;

 

Ο «θηριοδαμαστής των τραπεζών» ή «Ρομπέν των δανειοληπτών» Αντώνης Σαμαράς τα έχει βάλει πραγματικά με τους τραπεζίτες! Αποτέλεσμα της αποστολής Σαμαρά κατά των τραπεζιτών, οι οποίοι έχουν λάβει 270 δις ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στην αγορά θα πέσει μισό δικεκατομμύριο και μέσω Γερμανίας!

Η Γερμανία μέσω της γερμανικής τράπεζας KfW παίρνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ελληνικό ταμείο για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής 
οικονομικής εφημερίδας “Der Handelsblatt”, η οποία επικαλείται κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά οτι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να τροφοδότησουν την οικονομία με τα απαιτούμενα κεφάλαια. Με 270 δις ευρώ που έχουν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο, οι ελληνικές Τράπεζες δηλώνουν ανίκανες να στηρίξουν την οικονομία και να την τροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ρευστότητα. Αυτό το ανέφεραν οι τραπεζίτες στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν εκείνος τους ζήτησε να ενισχύσουν με ρευστότητα την αγορά;

 

Πάντως, αυτό που αρνούνται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες θα το αναλάβουν οι γερμανικές μέσω ενός νέου Ταμείου, “θεσμός για την ανάπτυξη”, του οποίου τα κεφάλαια δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από την γερμανική KfW, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ποσό σχεδιάζεται να ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ελλάδα, όμως, οι τραπεζίτες παραμένουν ελεύθεροι ροκανίζοντας τον πακτωλό χρημάτων που τους χάρισε το Ελληνικό Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Μιχάλης Σάλλας, στην α΄ Επαναληπτική Τακτική Γενική των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό  στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για το επόμενο διάστημα και στις κινήσεις του ιδρύματος για τα στήριξη της εθνικής οικονομίας.

«Η πορεία των τραπεζών εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας. Στόχος μας είναι η άντληση ρευστότητας από την αγορά και η σταδιακή απεμπλοκή μας από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος», δήλωνε  ο κ. Σάλλας. Ο ίδιος τόνισε πως η στρατηγική του ιδρύματος θα εστιάσει στη διάθεση ρευστότητας στην αγορά, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων. Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Πειραιώς, στόχος είναι η Γενική Τράπεζα (Geniki Bank) να αναβαθμισθεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων, ο οποίος θα δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα προχωρεί σε διεθνείς συμπράξεις, ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις πελάτες του Ομίλου.

Μόνο που οι εγκληματικές πρακτικές των τραπεζών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ακόμη και στους πιο ρομαντικούς να πιστέψουν ότι οι εξαγγελίες αυτές θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση κι όχι την υποβάθμιση της επιχειρηματικότητας!

Ότι η Geniki θα αναβαθμισθεί σε φορέα αναχρηματοδότησης και κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων, θα δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα προχωρεί σε διεθνείς συμπράξεις. Προανήγγειλε λοιπόν την μετατροπή της Geniki σε ΚΕΠ!!! Βέβαια είπε και μια μεγάλη αλήθεια. Μόνο που δεν μας είπε πώς θα το κάνει αυτό η Geniki και ποιες συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχει και σε ποιον;

 

Ο αλτρουιστής Μιχάλης Σάλλας αποφάσισε να «ιδρύσει» μια καλή τράπεζα που θα τα κάνει όλα, γιατί η Πειραιώς προφανέστατα δεν μπορεί. Άλλωστε, ο ίδιος αποκαλύπτει ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του, που δεν είναι άλλος  από την άντληση ρευστότητας από την αγορά και τη σταδιακή απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Και τότε ξεχνούν και τον αλτρουισμό και σκέφτονται να ενισχύσουν την αγορά την οποία στη συνέχεια θα αρμέξουν οι ίδιοι!

 

Danioliptes.gr