«Βροχή» καλών ειδήσεων πριν την καταιγίδα των πλειστηριασμών και των άλλων κακών μαντάτων

Με νέους πρωταγωνιστές εμπλουτίστηκε το “success story” και μάλιστα εξέχοντες υπουργούς Οικονομικούς – της Γερμανίας και των ΗΠΑ – την ώρα που ο πρώτος κύκλος του success “sorry” πρέπει να ολοκληρώσει με επεισόδια του μέχρι τον Αύγουστο. Μετά ξεκινά το χάος… 

Το επόμενο «βήμα» στην προσπάθεια αλλαγής κλίματος έχει οριστεί για την Κυριακή με την επίσκεψη στην Αθήνα ενός άλλου ισχυρού άνδρα και «αντιπάλου» ιδεολογικά του κ. Schaeuble, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον ομόλογό του Γ. Στουρνάρα, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, επίσκεψη που θεωρείται η «κορωνίδα» της κυβερνητικής προσπάθειας αλλαγής κλίματος.

 

Θα μεσολαβήσουν οι αποφάσεις για τις δόσεις της Ε.Ε. (συνεδριάζει το EWG την προσεχή εβδομάδα) και του ΔΝΤ (με συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου στο τέλος του μήνα). Από την 1η Αυγούστου δε, θα εφαρμοσθεί και η πρόσφατη απόφαση -με την βούλα τα τρόικας- για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Θα εφαρμοσθεί προσωρινά -έως το τέλος του 2013- με επέκταση μόνο αν κριθεί (από τους δανειστές) ότι το όφελος μεταφέρθηκε στις τιμές και στην οικονομία…

Ο νέος κύκλος επεισοδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβριο, οπότε και θα ανεβεί εκ νέου το θερμόμετρο μεταξύ Δημάρχων και κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεντρικό συμβούλιο της Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) τις… υψηλές θερμοκρασίες θα συντηρήσουν οι σκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για ένα δεύτερο κύμα απολύσεων στους δήμους μέχρι το τέλος του 2014.

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ σηκώνουν τα μανίκια τους και σφίγγουν τις μπουνιές τους και προειδοποιούν τους βουλευτές οτι θα τους «υποδεχτούν κατάλληλα» όσους το επόμενο χρονικό διάστημα «κατέβουν στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να παρελάσουν στα πανηγύρια του απλού λαού για ψηφοθηρικούς λόγους». Παράλληλα, σημειώνουν πως κηρύσσει «ανεπιθύμητους όσους προσυπέγραψαν την απόλυση 6.000 συναδέλφων».
Απολύσεις- όχι μόνο στην Τοπική αυτοδιοίκηση- πρόκειται να γίνουν με αιχμή τον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών στις κοινωνικές υποδομές και την καθαριότητα.

Πριν τις Αυγουστιάτικες διακοπές χτίζει η κυβέρνηση το «μύθο» των καλών ειδήσεων

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κέρδος από την επίσκεψη του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Αθήνα, τις αποφάσεις ΕΕ και ΔΝΤ για τις δόσεις, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου.
Μέχρις αυτού, όμως η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να ξεπεράσει χωρίς απώλειες τον «σκόπελο» Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει το capital, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι «ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές ότι η Ελλάδα αν θέλει νέο δάνειο ή παρεμβάσεις στο χρέος θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο που προβλέπει πολύ δύσκολους στόχους για τους επόμενους μήνες». Πέραν του «κινδύνου» για αποκλίσεις δημοσιονομικές, αν δεν πετύχει το σκέλος των εσόδων, οι διαθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν «μαζευτεί» είναι ιλιγγιώδεις, αναφέρουν, με πυρήνα αντιδράσεων το δημόσιο αλλά και με πολλές, άλλες, «κραταιές» ομάδες.

 

«Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και επιθυμεί να αρχίσει το τροχάδην μετά τον 15Αύγουστο, καθώς αν και πάλι έρθει η τρόικα και μας βρει με καθυστερήσεις, τότε τα πράματα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έτσι, προσθέτουν το μόνο διάστημα που μπορούν να «επουλωθούν» οι πολιτικές πληγές, είναι αυτό που μεσολαβεί πριν τις ολιγοήμερες «διακοπές»…

 

Κανείς, βέβαια, δεν καθησυχάζει ενώπιον του τσουνάμι των πλειστηριασμών που θα σαρώσει τη χώρα από 1.1.2014 – ελπίζουμε μόνο να μην «χτυπήσει» νωρίτερα το φθινόπωρο, οπότε και πρόκειται να ανοίξει το σχετικό ζήτημα η κυβέρνηση.

 

Danioliptes.gr