Εκβιάζει μέσα, ελπίζει έξω

Με εκβιασμούς προσπαθεί να κρατήσει τη δικομματική κυβέρνηση εν ζωή το μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνοντας ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να απολέσει την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα δύσκολα των δόσεων δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Την ίδια στιγμή, καθώς η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απέδωσε ιδιαίτερα επικοινωνιακά αποτελέσματα, η προσοχή στρέφεται στην άφιξη αύριο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου.

Οση όμως υποστήριξη και να λάβει από το εξωτερικό ο πρωθυπουργός, η ύπαρξη της δικομματικής εξαρτάται από τη στήριξη των βουλευτών, οι οποίοι μετά το πολυνομοσχέδιο έχουν «απασφαλίσει» και απειλούν ότι η θετική ψήφος τους δεν είναι πια δεδομένη και τους οποίους προειδοποιεί το Μαξίμου διά του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

Η κάλπη φυλά τα έρμα

Το δεξί (με πολλές έννοιες) χέρι του πρωθυπουργού επανέλαβε χθες την απειλή των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση καταψήφισης κρίσιμου νομοσχεδίου, την οποία επέσειε στους διαφωνούντες λίγο πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Σε συνέντευξή του στο Βήμα FM δήλωσε: «Είτε είναι Αύγουστος είτε Χριστούγεννα, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές… Γι’ αυτό και ξαναλέω: να μην παίζει κάποιος με την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω».

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλωστε να κάνει πίσω, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και να έχει προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση. Με αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, στην οποία ήδη επικρατεί δυσφορία, θα πρέπει να διασφαλίσει την ψήφιση των επόμενων προαπαιτούμενων το φθινόπωρο, ενώ αργότερα ενδεχομένως και ένα νέο Μνημόνιο. Καθώς, δε, τέτοιου είδους ψηφοφορίες λαμβάνουν στην πράξη χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, αντικειμενικά μία καταψήφιση θα φέρει πολιτικές εξελίξεις.

Ορισμένοι μάλιστα στο μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι έπρεπε να είχαν οδηγηθεί ήδη σε εκλογές με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Αυτός ήταν άλλωστε τότε και ο αρχικός σχεδιασμός, όπως αποδεικνύεται, άλλο που τα σχέδια του πρωθυπουργικού επιτελείου χάλασαν οι εταίροι και ειδικά το Βερολίνο, που ούτε να ακούει θέλει για εκλογές στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει να ασχοληθεί με τη δική της προεκλογική εκστρατεία και αυτή βασικά ήρθε να εξυπηρετήσει στην Αθήνα ο κ. Σόιμπλε. Η επίσκεψη όμως δεν έφερε κέρδη για το Μαξίμου, το οποίο δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με τα υπονοούμενα περί νέου Μνημονίου το 2014, τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς έχει δημιουργήσει την προσδοκία πως σύντομα η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια.

Με τον υπέρμαχο της ευρωπαϊκής λιτότητας Σόιμπλε έχει συγκρουστεί δημοσίως στο παρελθόν ο Αμερικανός ομόλογός του κ. Λιου, που έρχεται στην Αθήνα αύριο, επιστρέφοντας από τη σύνοδο G20 στη Μόσχα. Ο κ. Λιου δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έχει όμως δύσκολες αποφάσεις μπροστά της.

Δήλωσε επίσης ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του της G20 να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της αμερικανικής οικονομίας.

Της Βίκης Σαμαρά από enet