Οι εκλογές, η Μέρκελ … και το νέο μνημόνιο

Σε δύο περίπου μήνες από τώρα, η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη θα σταματήσουν να κρατούν την αναπνοή τους καθώς θα πραγματοποιηθούν οι Γερμανικές εκλογές οι οποίες έχουν βάλει όλα τα υπόλοιπα θέματα στον … αυτόματο.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα διεκδικήσει την Καγκελαρία υπό την σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών που έχει ξεσπάσει στην Γερμανία. Έγγραφα που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η μυστική Γερμανική υπηρεσία BND συνεργάζονταν στενά με τους Αμερικανούς, εκπαιδεύοντας στελέχη της στις Ηνωμένες πολιτείες ενώ είχε λάβει και ειδικό πρόγραμμα υποκλοπών για να κάνει δοκιμές πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες. Κοινώς η Γερμανία παρακολουθούσε την Ευρώπη!

Αυτά φυσικά για την ιστορία, γιατί τώρα πάμε στο δια ταύτα.

Ο χτυπημένος, από παντού, Έλληνας θα ρωτήσει τι τον αφορά η εσωτερική πολιτική της Γερμανίας. Θα του απαντήσουμε πολύ απλά ότι, εάν όλα τα παραπάνω βγουν αληθινά τότε ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου με σημαντικές εκλογικές απώλειες.

Πολύ απλά, η Μέρκελ θα βγει αποδυναμωμένη από τις εκλογές και ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η απώλεια ισχύος της Καγκελαρίου μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή χαλάρωση της επιβολής των «μεταρρυθμίσεων» από την πλευρά της Γερμανίας σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Βέβαια, αυτά παραμένουν εικασίες για την ώρα, και δυστυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά του «ευρωπαϊκού» νομίσματος. Σε συνέντευξη που έδωσε στο capital.gr ο πρώην τσάρος της οικονομίας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία μετά τις εκλογές μπορεί να ασκήσει περισσότερες πιέσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από τον υπουργό οικονομικών ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην ουσία ο κύριος Σαχινιδης μας λέει αυτό που όλοι εκεί στην Βουλή παραδέχονται ψιθυριστά: οτι τον Σεπτέμβριο θα έρθει το νέο μνημόνιο στην Ελλάδα. Εφόσον ο Σόιμπλε απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για κούρεμα του χρέους, και ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε το ΑΕΠ της χώρας να σκαρφαλώνει στο 160%, και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα να μην μπορούν να εφαρμοστούν στην κυριολεξία και ως αποτέλεσμα να μην φέρνουν έσοδα τι άλλο μένει να γίνει;

Η γερμανική πλευρά επιδιώκει μία χρονική μετάθεση του χρέους σε βάθος χρόνου που όμως θα συνδεθεί με ένα νέο μνημόνιο με ακόμα πιο σκληρά μέτρα αφού το πρόγραμμα ”δεν βγαίνει” και τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.
Το νέο μνημόνιο θα κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, ως προοπτική στην αρχή προκειμένου, για μία ακόμα φορά ”να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να παραμείνουμε στο ευρώ”.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η γνωστή διαδικασία των ”διαπραγματεύσεων” με την τρόικα , κατά τις οποίες η κυβέρνηση ”θα προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί”.
Το σχέδιο του νέου μνημονίου θα συμφωνηθεί και θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που θα προβλέπει για μια νέα χρηματοδότηση.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση αφού η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι αρραγής σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.
Βέβαια εμείς απόψεις καταθέτουμε… Το τελικό αποτέλεσμα επαφίεται στην κρίση των κυβερνήσεων και τους κόσμου που τις ψηφίζει. Το σίγουρο είναι ΕΝΑ: Ότι είτε έρθει καινούργιο μνημόνιο η όχι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν μέχρι κάποιος να μας βγάλει από τον οικονομικό μας λαβύρινθο. Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και ψυχρός…

Danioliptes.gr