Καζάκης: “Καταχρηστικοί και αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών δανείων”

Για την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μίλησε στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr, ο οικονομολόγος – γγ του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

«Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση, φορτώνοντας τα χρέη των τραπεζών στο Δημόσιο. Τωρα οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα ούτε από την ΕΚΤ αλλά ούτε κι από κάποια άλλη πηγή», υπογράμμισε ο κ Καζάκης.

Σημείωσε πως οι ελεγκτές της Blackrock, πρόκειται να εξετάσουν το ποσοστό των επισφαλειών των τραπεζών καθώς στη συνέχεια θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα και σε επίθεση των πλειστηριασμών εναντίον των οφειλετών.

«Αν οι επισφάλειες των τραπεζών ξεπεράσουν το 45%, εγείρεται ζήτημα αν πρέπει να υπάρχουν εγχώριες τράπεζες ή όχι. Όπως και να έχει ο μεγάλος όγκος των δανείων έχει τιτλοποιηθεί και τις έχουν στείλει στο εξωτερικό», τόνισε ο κ Καζάκης.

Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πιστοποιηθεί η δυνατότητα του να προχωρήσουν οι απαιτήσεις των ξένων εταιριών για την είσπραξη αυτών των δανείων

Χαρακτήρισε τεράστιο σκάνδαλο τους νόμους που διέπουν τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων – δηλαδή το νόμο Σημίτη και το νόμο Αλογοσκούφη  ως άκρως καταχρηστικοί και αντισυνταγματικούς τους νόμους καθώς δεν προβλέπουν την υποχρεωτική ενημέρωση του δανειολήπτη για την τιτλοποίηση του δανείου του. Ακόμη, με την τιτλοποίηση των δανείων  βγάζουν χρήματα εκτός της ελληνικής οικονομίας, κερδοσκοπώντας και φοροδιαφεύγοντας.

Οι τράπεζες ελέγχονται από την τρόικα, καθώς το ΤΧΣ ελέγχεται από την τρόικα. Από 1.07.2013 έχει αναλάβει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις ή τις χρεωστικές απαιτήσεις ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Αυτός ο μηχανισμός έχει κληρονομήσει από το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ όλες τις χρεωστικές απαιτήσεις της Ελλάδας, δηλαδή τα 240 δις που δόθηκαν μέχρι τώρα και τα λίγα ακόμη που υπολείπονται.

Πρέπει να επιβάλλουμε, είπε, διαγραφή του χρέους. Εδώ και τώρα. Όσο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε με αυτές τις συνθήκες κηδεμονίας δεν πρόκειται να περισσέψει τίποτα στη χώρα. Χαρακτήρισε την οικονομία της Ελλάδας και το τραπεζικό της σύστημα παρασιτικά.

«Πρέπει να φτιάξουμε μία οικονομία που δεν έχει ανάγκη να χρεώνεται, ούτε ο ιδιώτης ούτε το κράτος. Και αυτή πρέπει να είναι μία παραγωγική οικονομία, δηλαδή να παράγει».

 

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη εδώ

 

Danioliptes.gr