Κ. Χατζηδάκης: “Δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης με πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους δανειολήπτες”

Ο απίθανος κύριος Χατζηδάκης, εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 προκειμένου να επιβεβαιώσει πλήρως το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, που αποκάλυψε στον ελληνικό λαό τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας να εφαρμόσουν στην Ελλάδα το ιρλανδικό μοντέλο ρύθμισης χρεών.

Με το βασικό επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις τραπεζών – οφειλετών. Αυτό είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη βεβαίως βεβαίως…

 

«Επιδιώκουμε να πάμε παρακάτω. Συμφωνήσαμε με την τρόικα αυτό το μοντέλο γιατί υπάρχει δυσκολία της σχέσης των τραπεζών με τους δανειολήπτες. Ο κόσμος πιέζεται. Υπάρχει μία ένταση σε σχέση με τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν περάσει όλα αυτά που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα, και πιέζονται κι εκείνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης.

 

Γνωστοποίησε οτι ήδη συσταθεί και έχει συνεδριάσει μία ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων αυτό τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να φέρουν και να καθιερώσουν τις έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» καθώς και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για μία – ακόμη – νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά για τον προσδιορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» κι από την άλλη πλευρά των «επιτρεπτών ορίων διαβίωσης».

Άρα, αυτός ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως «συνεργάσιμου ή μη» θα τον ακολουθεί σε όλες του τις συναλλαγές με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη μεταχείριση που θα έχει.

 

Πάντως, ο Υπουργός υπογράμμισε πως με αυτή τη λύση θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ομαλοποιήση των δανείων ώστε να αποφεύγονται οι δικαστικές εμπλοκές, οι καθυστερήσεις κι οι εντάσεις.

 

Δεύτερη ηχηρή καμπάνα έκρουσε στα αυτιά μας! Ο Υπουργός ανησυχεί για τις εντάσεις και τις δικαστικές εμπλοκές! Γιατί, όμως, τόση ανησυχία κύριε Χατζηδάκη αφού εσείς ισχυρίζεστε ότι 8 στα 10 δάνεια είναι ενήμερα. Γιατί σας τρομάζουν οι εντάσεις κι οι δικαστικές εμπλοκές;

Μήπως γιατί αντιλαμβάνεστε οτι ο φυσικός δικαστής δικαιώνει τους υπερχρεωμένους πολίτες βάζοντας στην άκρη τις παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών;

 

Πάντως, ο Υπουργός υποστήριξε περιχαρής οτι δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης με πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους δανειολήπτες από την Ελλάδα.

 

Κι ενώ ο κύριος Χατζηδάκης ήταν, όπως πάντα, λαλίστατος στο θέμα των πλειστηριασμών «κατάπιε» τη γλώσσα του. «Δεν έχει ανοίξει καν ακόμη η συζήτηση με την τρόικα οπότε να μην προτρέχουμε» περιορίστηκε να πει.

 

Προφανώς, για να μην ξεσηκώσει από τωρα τις αντιδράσεις αλλά και να προλάβουν να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που έρχονται. Μερικά από αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί.

 

-Στην επικείμενη αναθεώρηση του Μνημονίου, ετοιμάζεται να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης.

-Ήδη οι εταιρίες ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης Real Estate εξαιρούνται από την πληρωμή του λεγόμενου ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι).

-Ενώ ως πρόσφατα απαγορευόταν, πρόσφατα επετράπη στις εταιρίες εκμετάλλευσης Real Estate να έχουν στην ιδιοκτησία τους κατοικίες, ενώ ως τώρα ήταν μόνο για εμπορικά ακίνητα.

-Ο νόμος για κατάσχεση πρώτης κατοικίας για ποσά από €1000 και φυλάκιση για ποσά από €5000 είναι σε ισχύ.

-Οι πληστηριασμοί πρώτης κατοικίας απελευθερώνονται από τις αρχές του 2014 (σε 5 μήνες)

-Εξετάζεται η κατάργηση της υποχρεωτικότητας ελάχιστης τιμής πλειστηριασμού στην αντικειμενική τιμή της κατοικίας.


-Η φορολογική πολιτική της χώρας βασίζεται σε αυθαίρετο καθορισμό φορολογικής υποχρέωσης με βάση τα λεγόμενα “τεκμήρια διαβίωσης”, με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται φόροι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, ή φυτοζωούν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους!

(η μάνα τους να τα έκανε “τεκμήρια” αφού έχουν πληρωθεί με λεφτά ήδη φορολογημένα προηγούμενα χρόνια)

-Τα funds απ’όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει εδώ και μήνες και τριγυρίζουν την Αθήνα ως νεκροφάγα όρνεα.

Με όλα αυτά τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι μας κανείς δεν πείθεται οτι η κυβέρνηση «ακούει την κοινωνία, βλέπει το πρόβλημα, αισθάνεται την πίεση» κύριε Χατζηδάκη.

 

{youtube}Dq2Gc9lnQ2w{/youtube}

{youtube}SsjJgxQ9v70{/youtube}

 

Danioliptes.gr